NVE om Veslemannen: Værprognosene tilsier rødt farenivå ut uken

RAUMA (VG) Dersom værprognosene slår vil Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) trolig opprettholde høyeste farenivå for fjellpartiet Veslemannen ut denne uken.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser NVE i en oppdatering til pressen på Rauma kulturhus onsdag ettermiddag.

–– Slik det ser ut nå så synes vi ikke det er forsvarlig å gå ned i farenivå. Med de væremeldingene som er for resten av uken velger vi å opprettholde rødt nivå, men dette er noe vi gjør kontinuerlige vurderinger av, sier geolog Ingrid Skrede i NVE til VG.

Utover onsdagen er det ventet fortsatt nedbør, og natt til fredag er det ventet at et frontsystem vil komme inn over området.

– Økt vanntilførsel til området gjør at vi ser det som mer sannsynlig at det kommer til å gå et skred, forklarer geologen.

Farenivået for fjellpartiet Veslemannen, som er en del Mannen-massivet ble tirsdag ettermiddag hevet fra gult til rødt etter massivt regnvær.

Da det ble slått alarm tirsdag hadde det blitt målt bevegelser i fjellpartiet med fart opp mot ti centimeter i døgnet. Onsdag er hastigheten ikke målt til høyere enn to centimeter i døgnet, men også dette er unormalt mye.

– Dette er også høy hastighet på bevegelsene selv om det er lavere enn de de var i går, sier Skrede.

Se Mannen direkte nedenfor!

11 evakuerte

Tirsdag ble elleve personer evakuert, seks fastboende fra tre boliger og fem sesongarbeidere, og NSB har stengt Raumabanen – toglinjen mellom Dombås og Åndalsnes. De fastboende ble evakuert for tredje år på rad etter at farenivået nådde rødt også i 2014 0g 2015.

Geolog om Mannen: – Fjellet er vanskelig å tolke

Onsdag morgen opplyste NVE at farenivået fremdeles var på rødt, men at bevegelsene i fjellmassene ikke hadde vært så store som forventet gjennom natten.

Gjennom dagen har det delvis fortsatt å regne kraftig i området, men det har samtidig vært perioder med opphold der sola har skint opp.

FRYKTER FOR FERIEBOLIGEN: Terje Alnes (68) har gårdsbruk under Mannen. Han håper fjellet kommer bit for bit, og dermed ikke gir skader på folk og eiendom. Foto: Odin Jæger VG

Slik været er meldt mener likevel geologen at det neppe blir en reduksjon i farenivået de første dagene.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Les også: Terje (68) har gårdsbruk under Veslemannen

NVE frykter både et skred i det mest ustabile fjellpartiet, men også at et lite skred vil få en dominoeffekt for resten av fjellpartiet.

Det er tett tåke i området og geologene har ikke foretatt befaring fra helikopter.

– Akkurat nå har vi de dataene vi trenger, og akkurat nå er det heller ikke sikt til å komme opp, sier Skrede.

Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

STATUSOPPDATERING: Geolog Ingrid Skrede fra NVE og ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad under en pressekonferanse på Rauma Kulturhus. Foto: Odin Jæger VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder