Men Ap mener det er Jensen som tyr til usannheter

PISKESVINGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) mener Ap-leder Jonas Gahr Støre fusker med fakta i flere av sine angrep på regjeringen. Foto:Robert S. Eik,

Siv mener hun har tatt Støre i faktafeil: – Driver bevisst faktajuks

Finansministeren mener hun har tatt Jonas Gahr
Støre med buksene nede. Nå svinger hun pisken mot faktafusk og svartmaling.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Robert S. Eik

Artikkelen er over fire år gammel

Frp-leder Siv Jensen er tilbake fra sommerferie og mektig irritert på lederen av landets største parti.

– Støre driver bevisst faktajuks og overdriver i sin svartmaling av regjeringen, det kan forsterke utfordringene i den økonomiske situasjonen Norge er i nå, sier finansministeren til VG.

Jensen legger frem en liste på fem punkter hvor hun mener hun har avslørt Støre i å jukse med fakta.

Mener Ap jukser

Her er Jensen liste:

1. Ap hevder regjeringen underfinansierer kommunene. – Kommunene fikk 1,2 milliarder ekstra i revidert budsjett i år, og har fått 14,5 mrd. mer de siste to årene. Årets vekst er høyere enn i fem av åtte år under den forrige regjeringen.

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre. Foto:Terje Bringedal,VG

2. Ap hevder ungdomsledigheten stiger raskt og at regjeringen ikke gjør noe. – To tredeler av denne økningen er studenter som ønsker seg deltidsjobb. Løsningen for disse er ikke å sende dem til NAV. For øvrig har regjeringen iverksatt en rekke tiltak som bedrer situasjonen for ungdom.

3. Ap hevder regjeringen bruker store deler av handlingsrommet på skattelette til de aller rikeste. – 15 prosent av handlingsrommet ble brukt på skattelettelser, og mindre enn halvparten av dette gikk til kutt i formuesskatten. De øvrige 85 prosentene ble brukt på investeringer i samferdsel, kunnskap, helse og annet.

4. Ap skapte 350.000 arbeidsplasser på åtte år. 2/3 av dette i privat sektor. – Nesten hele denne veksten skyldes innvandring. Andelen av befolkningen som er i arbeid var om lag den samme i 2013 som den var i 2005.

5. Ap hevder de skaper over 1000 flere jobber hver måned når de er i regjering enn når det er borgerlig styre. – Denne tallbruken fra rapporten er knapt verdt papiret den er skrevet på. Det helt andre faktorer enn at Ap har sittet i regjering som er grunnen til veksten i arbeidsplasser. Veksten i Kina har for eksempel hatt veldig mye mer å si.

Helt nytt

Til VG sier Jensen at hun er bekymret for det hun mener er ren talltriksing.

– Jeg har aldri før opplevd at Arbeiderpartiet jukser med tall. Det er noe helt nytt, som har kommet under Støres ledelse. Det må være fordi Støre ønsker å tåkelegge debatten.

– Støre har blitt kalt en tåkefyrste. Er han også en juksepave, mener du?

– Valgkampen har i hvert fall så langt vist at han bommer på fakta. I de eksemplene jeg presenterer her trikser Jonas med tall. Jeg synes han opptrer uredelig og uklart. Det er bekymringsfullt fordi det bidrar til å øke usikkerheten i en periode som allerede er krevende for norsk økonomi, sier Frp-lederen.

Hun er usikker på om Støre selv forstår konsekvensene av sin faktabruk.

– Han er leder for landets største parti og bidrar til å skape og spre tvil om hvor stabil norsk økonomi er. Når han gjør det, så kan det i verste fall føre til at eiere og investorer blir usikre og ikke tør å satse på å skape eller beholde arbeidsplasser. Det er alvorlig og det motsatte av det vi nå trenger.

Skattefest

Jensen er særlig provosert over måten Støre påstår at regjeringen bruker alle pengene på en skattefest for Norges rikeste.

– Vi har kun brukt 15 prosent av det økte handlingsrommet på kutt i skattene. Resten er investeringer som er viktige for fremtiden til norsk økonomi.

– Det er sjelden å høre en Frp-er skryte av hvor lite man har kuttet i skattene?

– Jeg mener 15 prosent og dermed 12,5 milliarder, også er mye penger, og flere skattelettelser for å stimulere verdiskapningen vil komme. Det er Arbeiderpartiet som nå ønsker å øke skattene med over 10 milliarder kroner. Det gjør rammevilkårene for norske bedrifter dårligere, i en allerede krevende situasjon.

Ap slår tilbake

UTSENDT: Finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen er sendt ut av Ap for å svare på Sivs fuskekritikk mot partileder Jonas Gahr Støre. Foto:Erlend Aas,NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støre overlater til finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen å svare på kritikken om en rekke faktafeil. Hun synes Jensen opptrer ufint:

– Det kler en finansminister dårlig til å ty til en rekke halv- og usannheter for å sverte en politisk motstander. Frp virker mer opptatte av å snakke om Arbeiderpartiet enn om egen politikk, muligens for å tilsløre at de ikke leverer på valgløftene sine. Vi ser rekordhøy bompengeinnkreving og drivstoffpris, svake kommunebudsjetter og at skattekuttene bare kommer de rikeste til gode, skriver Marthinsen i en epost.

Hun ser derimot ett lyspunkt i Sivs kritikk:

– Jeg har tidligere uttrykt uro over hvor lett regjeringen har tatt på den økende ledigheten, men om de nå kommer etter og vil samarbeide om tiltak er det noe vi ønsker velkommen. Om de ønsker støtte til å få til bedre kommuneopplegg kommer Ap til å gi dem det, skriver Marthinsen.

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Fremskrittspartiet (Frp)
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Pluss content

  Siv Jensen: - Jonas, du jukser

 2. Ny beregning fra SSB om arbeidsledighet: Offentlig pengebruk 70 ganger mer effektivt enn skattelettelser

 3. Frp ut mot Aps skatteløfte: 36.000 trygdede får skattesmell

 4. Erna gir 160 ganger mer i skattekutt til Norges rikeste

 5. Avviser Støres løsning

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder