Vil ID-merke asylsøkere

Britiske myndigheter foreslår elektronisk merking av asylsøkere. Frps innvandringspolitiske talsmann, Per Sandberg, vil ha det samme i Norge.

Bård Gultvedt
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Hensikten med elektronisk merking av asylsøkere er å hindre at de stikker av mens asylsøknadene er til behandling.

Avisen The Independent skriver at britiske myndigheter allerede forhandler med flere sikkerhetsfirma om elektronisk merking av asylsøkere.

En kilde i det britiske innenriksdepartementet sier til avisen The Independent at det ikke foreligger umiddelbare planer om å innføre merking av asylsøkere.

Sandberg vil derimot ha fart i sakene her hjemme:

Forsvinner

- Det er ingenting i veien for at vi kan gå fortere frem i Norge enn i England. Vi vil hente inn informasjon fra de britiske sikkerhetsfirmaene. Det burde for øvrig norske myndigheter også gjøre, sier Sandberg.

Hvert år blir et stort antall asylsøkere borte fra mottakene. Det er derfor Sandberg ivrer for en merkeordning.

- Hvert år forsvinner om lag 3000 asylsøkere fra mottak i Norge. Myndighetene mener de fleste reiser fra landet, men jeg tror mange blir boende i Norge. Merking av asylsøkere skaper bedre oversikt over hvor asylsøkerne til enhver tid befinner seg, sier Sandberg.

- Vi har ikke tidligere fremmet forslag om elektronisk merking av asylsøkere. Vi har derimot foreslått slik merking av pedofile og alvorlig kriminelle, forklarer den sentrale Frp-politikeren.

- Ser du ingen betenkeligheter med å ID-merke asylsøkere?

- Nei, jeg kan ikke se noen negative sider ved en slik merking. Det kan da ikke være en stor belastning å være merket på denne måten.

Tviler

Sandberg presiserer at Fremskrittspartiets hovedmål er å stenge alle asylsøkere inne i leirer, for å hindre at de stikker av.

Partiet vil også ha en kraftig reduksjon av antallet asylsøkere til Norge. Sandberg har liten tro på at partiet får flertall på Stortinget for disse forslagene.

- Vi får nok heller ikke flertall for elektronisk merking av asylsøkere, sier Per Sandberg.

Artikkelen i den engelske avisen The Independent sier ingenting om hvordan merkingen av asylsøkere konkret skal gjennomføres.

I Sverige har man forsøkt seg med en lignende ordning på promilledømte. De promilledømte må sone i eget hus med en el-brikke montert på kroppen.

El-brikken fungerer som et elektronisk håndjern, og sikrer døgnkontinuerlig overvåking. Dersom den som overvåkes forlater huset, kan vedkommende oppspores ved hjelp av signaler som kommer fra brikken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder