FÅR KRITIKK: Jonas Gahr Støre får kritikk fra israelsk hold i forbindelse med sin nye bok. Foto: Scanpix

Gahr Støre: - Sliter med integreringen

- Det er krevende nok å komme fra Ris. Slik forklarer utenriksminister Jonas Gahr Støre hvorfor innvandrerpolitikerne sliter med å komme inn i norsk toppolitikk.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I boken «Å gjøre en forskjell», som den kommende stortingskandidaten fra Oslo Ap presenterte i går, er integrering det eneste innenrikstemaet han berører.

Les også:Støre vet ikke hvordan han skal hjelpe Kongo.

Overfor VG medgir utenriksministeren og den ferske forfatteren at vi også er lysår unna en farget statsminister i Norge eller i noe annet europeisk land.

Elitesjiktet

- Hvorfor vi ikke har flere innvandrerpolitikere i toppverv, kan ha noe med måten vi nominerer på. Det er krevende nok å komme fra Ris, for å si det sånn, sier Støre til VG - med en megetsigende henvisning til hvordan folk i Oslo Ap ikke ville ha vestkantsosialdemokraten høyt oppe på stortingslisten.

Les også:Flyktninghjelpen: - Helt feil av Støre.

Jonas Gahr Støre kan i farten bare komme på to innvandrere som har gjort det bra i elitesjiktet i norsk politikk: Eks-stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) og Aps politiske rådgiver og stortingskandidat Hadia Tajik.

Svært krevende

- Deres suksess består i deres besittelse av dobbelt identitet, de er både norske og tilhører innvandrerbefolkningen. Det er svært krevende å komme gjennom både formelle og uformelle nåløyer, fram til posisjoner. Mange stanger i glasstaket fordi de ikke behersker disse kodene, sier han.

- Hvordan kunne da Barack Obama bli USAs president?

Les også:«Uro i Kabul. Jeg har det bra.»

- Obama oppfattes som hevet over raseskiller. Men det er verdt å huske at det amerikanske senatet har bare en farget blant 100 medlemmer, nemlig Barack Obama, sier Støre til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder