TENKER SEG OM: David Toska og forsvarer Øystein Storrvik tok betenkningstid på dommen. Foto: Line Møller Foto:

Toska for siste gang i retten?

OSLO TINGRETT (VG Nett) David Toska fikk 20 års fellesstraff for Nokas-ranet og en rekke andre forhold. Han tar betenkningstid på dommen

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Tanken er at dette blir siste gang David Toska er i retten, sier forsvarer Øystein Storrvik. Toska tok likevel betenkningstid, istedet for å vedta dommen på stedet. Han vil gå gjennom saken i ro og mak sammen med forsvareren.

Overaskende slapp han lovens strengeste straff på 21 år, fordi retten ga ham strafferabatt etter at han tilsto flere av sakene han var tiltalt for.

Samtidig ble hovedmannen i den såkalte Wonderboy-saken, Danny «Wonderboy» Bungard (31), dømt til 15 års fengsel i Oslo tingrett fredag.

David Aleksander Toska ble dømt til 20 års fellesstraff etter å ha tilstått flere forhold, blant annet NOKAS-ranet, ran av Postens brevsenter og innbrudd på Norsk medisinaldepot. Han er også dømt sammen med Bungard i Wonderboy-saken.

Danny Bungard anket dommen på 15 år. Hans forsvarer Ellen Holager Andenæs sier til VG Nett at dommen er alt for streng.

- Det er en oppsiktsvekkende høy straff. Det virker som Toska har dratt med alle de andre opp i forhold til straffeutmålingen, sier Andenæs.

Erstatning

Bungard er dømt til å betale en million kroner i erstatning, mens Toska er dømt til å betale en erstatning på 640.000 kroner til Posten.

I tillegg er Toska dømt til å betale i underkant av 300.000 kroner i erstatning til flere av ofrene etter ranene, sammen med Erling Havnå.

Årsaken til at saken omtales som Wonderboy-saken er at Wonderboy var et av kodenavnene som ble brukt av Bungard og Toska da de smuglet 762 kilo hasj, som politiet mener delvis ble finansiert med penger fra Nokas-ranet.

Verken Toska eller Bungard viste noen synlige reaksjoner da de fikk høre de strenge dommene.

Kodespråk

Den omfattende dommen inneholder mange detaljer fra overvåkningen politiet gjennomførte mot Bungard og de andre involverte.

Overvåkingen av telefonene deres viste politiet det omfattende kodespråket hasjligaen brukte når de skulle få hasjen inn til Norge.

Oslo tingrett mener at Danny Bungard var hovedmannen bak hasjsmuglingen, og at det var han som hadde kontakten med selgerene i Amsterdam.

Bungard har tatt på seg skylden for innførselen av rundt 290 kilo hasj, men nektet for å stå bak smuglingen av et annet parti på 460 kilo.

Slapp å sone 21 år

Toska er fra før dømt til 18 års fengsel for Nokas-ranet, og den maksimale lengden på en fengselsstraff i Norge er 21 år.

Hjernen bak Nokas-ranet risikerte dermed maksimalt tre års fengsel, og tok derfor i høst kontakt med påtalemyndigheten for å inngå en avtale, slik at han slapp to nye rettsrunder senere i år. Statsadvokat Geir Evanger godtok å behandle de to sakene sammen med Wonderboy-dommen, dersom Toska tilstod forholdene.

Toska ble dermed i dag dømt for medvirkning til det brutale ranet av Postens Brevsenter i Oslo, innbrudd på Norsk Medisinaldepot, samt for smuglingen av 762 i hasj i Wonderboy-saken.

Evanger hadde lagt ned påstand om den maksimale tilleggsstraffen på tre år, men Oslo tingrett mente at to år burde holde for de tre forholdene.

David Toska er allerede i gang med å ta opp videregående som han aldri fullførte i sin tid, og har flere ganger bedyret at han skal starte et nytt og bedre liv når han en dag slipper ut av fengsel. Han har blant annet fått karakteren seks på eksamen i religion.

VG Nett kommer tilbake med mer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder