BOKSTRID: Forfatter Torstein Tranøy mener Gerd-Liv Valla frasa seg tilsvarsretten da hun trakk sitatene sine fra hans bok. - Jeg fikk ikke noe tilsvarstilbud, mener Valla. Foto: Trond Solberg/SCANPIX

Gerd-Liv Valla: - Jeg fikk ikke tilsvarstilbud

(VG Nett) Gerd-Liv Valla hevder hun ikke fikk tilbud om å svare på den kraftige kritikken som flere av hennes tidligere nære medarbeidere kommer med i boken «Vallas fall».

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Den tidligere LO-lederen har frem til nå nektet å gi noen kommentarer rundt utgivelsen av «Vallas fall», som er skrevet at journalist Torstein Tranøy.

Men i ettermiddag sendte hun ut en pressemelding:

«I forbindelse med utgivelsen av Torstein Tranøys bok, har jeg behov for å presisere følgende: Torstein Tranøy sier i flere intervjuer at jeg ved å trekke meg fra å bli sitert, fraskrev meg tilsvarsretten. Dette er ikke riktig. Det ble aldri gitt et tilsvarstilbud».

Den påstanden er ikke forfatteren enig i.

- Hvis hun mener at hun ikke har sett de konkrete sitatene fra Ellen Stensrud og andre, stemmer det. Men jeg foretok et lengre intervju med Valla, der vi blant annet kom inn på hennes lederstil, Fougnerutvalgets arbeid og forholdet til Stensrud og andre. Dette intervjuet valgte hun selv senere å trekke, sier Tranøy.

Han minner om at det heller ikke gjelder den samme tilsvarsretten for bøker, som for avisartikler.

- Ikke godkjente

Boken «Vallas fall» avslører for første gang at det var stor motstand mot Valla internt i LO under Yssen-striden. Fem av Vallas nærmeste, kvinnelige medarbeidere følte seg ført bak lyset av LO-lederens håndtering av Yssen-saken, og hadde bestemt seg for å slutte dersom hun fortsatte.

LO-sekretær Ellen Stensrud er en av de som kritiserer Valla kraftigst. Stensrud forteller at Valla utsatte henne for manipulering, utfrysing, utskjelling og at hun flere ganger ba henne om å slutte.

Ifølge forfatteren var det ikke mulig for ham å presentere de konkrete sitatene fra intervjuene han hadde gjort med Stensrud og andre i LO da han intervjuet Valla.

- På det tidspunktet var ikke sitatene godkjent. Når hun sa at hun ikke ville intervjues, var det ikke naturlig å legge frem sitatene for henne på et senere tidspunkt, sier Tranøy.

- Ikke kontroll

Til VG Nett torsdag kveld sa Valla at hun ikke ville kommentere Tranøys bok.

- Jeg kommer ikke til å kommentere noe av det. Jeg viser til boken min, der jeg har sagt det jeg vil si. Min opplevelse av saken har jeg beskrevet der, sa Valla.

Forfatteren er ikke enig i at Valla selv dekker alle sider i saken i sin egen bok.

- Jeg oppfattet det slik at Valla følte hun ikke hadde god nok kontroll på min bok, og at hun derfor ikke ville bidra. Det er jo forståelig, men samtidlig beklagelig, sier Tranøy.

Cappelen

I pressemeldingen presiserer Valla at hun på «på helt selvstendig grunnlag» tok beslutningen om ikke å bli sitert i Torstein Tranøys bok. I boken skriver forfatteren at hun og Cappelen forlag (som har gitt ut Vallas egen bok) ikke ville si noe utover det som er gjengitt i Vallas bok «Prosessen».

- Jeg oppfattet at det var hennes egen beslutning, men at hun også hadde fått råd fra Cappelen, fastholder Tranøy.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder