DEMONSTRERTE: Rundt 100 personer hadde møtt opp for å demonstere mot norsk barnevern i regnværet i Oslo februar i år. Foto: Trond Solberg, VG

Norsk-rumensk foreldrepar får barna tilbake

Det norsk-rumenske foreldreparet fra Vestlandet som ble fratatt sine fem barn av barnevernet, får nå barna tilbake.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Barneverntjenesten i kommunen foreldreparet er bosatt i og de private parter har inngått avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og avtale om samarbeid om hjelpetiltak for foreldrene og barna, opplyser advokatfirmaet Stiegler i en pressemelding.

– Familien er glade og lettede for at barna nå er hjemme, sier farens advokat, Ragnhild Torgersen, til VG.

Rådmann i kommunen der familien er bosatt sier de er fornøyde med samarbeidet som nå er opprettet med familien.

– Vi er kommet til en enighet den siste tiden, og avtalen ble opprettet igår, sier han til VG.

Fordi barnevernssaker som denne er underlagt taushetsplikten kan ikke rådmannen gå nærmere inn på hvilke konkrete tiltak barnevernet og familien er enige om.

– Kommunens jobb er å sikre barns rettigheter. Vi har funnet en samarbeidsform med foreldrene som er tilfredsstillende for Barnevernet, sier han.

Nå ønsker partene i saken ro, understreker rådmannen overfor VG.

Foreldreparet ble fratatt sine barn i desember i fjor etter et hastevedtak.

I et intervju på rumensk TV har ekteparet innrømmet at de har gitt barna klaps på baken og trukket dem i ørene – selv om de visste at slike oppdragelsesmetoder er ulovlige i Norge. De to foreldrene gikk rettens vei for å få tilbake barna, som var blitt plassert i tre ulike fosterhjem på Vestlandet. I april ble det bestemt at de skulle få tilbake det yngste barnet, som er en baby, skriver NTB.

Saken har vakt sterke reaksjoner og ført til demonstrasjoner i en rekke land. De siste månedene har mange tusen mennesker tatt til gatene over store deler av Europa, i USA og Russland og samlet seg utenfor norske ambassader, med sterke anklager mot norsk barnevern.

Les også: Departementet om protester mot norsk barnevern: – Tar det på alvor

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder