NY LOV: Ketil Kjenseth tror det vil bli flertall for alle lovendringer. Foto: HELGE MIKALSEN

Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

STORTINGET (VG) Venstres utbryter Ketil Kjenseth er sikker på at KrF kommer til å tape alle avstemningene om ny bioteknologilov som begynner klokken 15 i Stortinget tirsdag.

 • Eirik Mosveen
 • Bjørn Haugan
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Siri Nilsen Ahmer

– Jeg føler meg temmelig sikker på at det blir flertall for alle lovendringer. Det inkluderer også bestemmelsen om å gi assistert befruktning til enslige, som nok er der det er jevnest, sier Kjenseth.

Venstres stortingsrepresentant fra Oppland fikk betydelig oppmerksomhet tirsdag morgen, da han varslet om at han kom til å bryte med de tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstres politiske avtale fra Granavolden.

les også

Donorbarnet Maia har aldri savnet en pappa. Men så døde mamma.

Pluss content

Utbrytere på begge sider

Så lenge Frp satt i regjering, sto også Siv Jensens parti på dette grunnlaget. Men etter at de gikk ut, har de dannet flertall med Ap og SV.

Men et flertall er ikke et flertall før det er stemt over i Stortinget. Og der har usikkerheten økt de siste dagene, ettersom det har vært utbrytere på begge sider.

Tirsdag morgen var imidlertid Kjenseth ikke alene om å tro på at KrF kommer til å tape alt.

Frp har også representanter som støtter regjeringspartiene, blant andre Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde. Det er knyttet spenning til hvordan Sylvi Listhaug vil stemme. I en sms til VG, skrev hun følgende mandag: «Kommer ikke til å snakke med noen om det før tirsdag etter avstemning».

Hør mer om bioteknologi-endringene i podkasten «Verdens gang»:

LETTET: Ketil Kjenseth mener enkeltrepresentantenes samvittighet blir satt på prøve. Foto: HELGE MIKALSEN

Har ikke fintelt stemmene

Kjenseth understreker overfor VG at han ikke har fintelt stemmene i Stortinget.

– Jeg tok ikke en beslutning basert på taktikk og konsekvenser, men fulgte min samvittighet. Det er historisk sus over dagens debatt og avstemning. Vi har diskutert bioteknologilov i 20 år, og det har vært få endringer tross store medisinske endringer.

– Du føler deg fri i dag, fordi du har forlatt kompromisset med KrF?

– Ja, jeg føler meg fri. KrF endret spillet da de forlangte at alle 169 måtte møte i Stortinget for å stemme. Det betyr at enkeltrepresentantenes samvittighet blir satt på prøve. Det er reelt flertall på Stortinget for å endre loven på denne måten. Det er samvittighetsspørsmål for begge sider. For meg er det en lettelse å kunne stemme for at Stortingets vilje blir en realitet, sier Kjenseth.

Angriper KrF-politikk

Frps Jon Georg Dale beskylder KrF for å nedvurdere det norske folk og føre en gammeldags politikk.– KrF prøver å sette opp symbolske stolper og prøver å stanse noe som verden for lengst har akseptert og tatt i bruk, sier han og viser til flere saker:

– Det er i dag tilgang til tidlig ultralyd, det har KrF akseptert, men de vil at vi skal betale for den selv. At menneskeverdet styres av hvem som tar regningen klarer jeg med med all min godvilje ikke å finne holdepunkter for.

Han påpeker at Nipt-test ikke er forbudt og at dette er teknologi som er tigjengelig i naboland.

– Jeg mener at tilbud om denne testen kan gjøre flere tryggere i svangerskapet, og i noen tilfeller også være bedre forberedt til hverdagen som møter dem etter fødselen, sier Dale.

Han ser heller ingen tunge prinsipielle forskjeller som skal tilsi at sæddonasjon og eggdonasjon at dette ikke bør likebehandles.

Har ikke gitt opp

KrFs Tore Storehaug har ikke gitt opp seieren.

– Jeg tror fortsatt vi kan få flertall mot flere av lovendringene. Jeg er fortsatt håpefull. Nå skal vi ha en skikkelig debatt. Jeg har stor tro på argumentene våre, sier han.

les også

Far til barn med hjernefeil provosert av Ropstad: – Må innse realitetene

Dette skal de stemme over

Her er noen av endringene i bioteknologiloven som Frp, Ap og SV er enige om:

 • Eggdonasjon skal bli tillatt
 • Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige
 • Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.
 • Den 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.
 • Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.
 • De tre partiene inngikk det såkalte Bioteknologiforliket 2020 i april. Tirsdag skal Stortinget behandle saken. De tre partiene har sammen flertall på Stortinget.
 • KrF kjemper mot forslagene. I regjeringsplattformen fikk KrF vetorett i bioteknologispørsmål og satte en stopper for eggdonasjon, som regjeringen egentlig hadde vedtatt å åpne opp for.

TILTAK: Det er installert pleksiglass i stortingssalen for å ivareta smittevernet under tirsdagens votering. Foto: Terje Bringedal

Uenigheter innad i partiene

Den uavhengige representanten Ulf Leirstein sier til VG at han vil stemme sammen med KrF og regjeringen på assistert befruktning.

Det betyr at han vil stemme for alle punktene i bioteknologi-forliket mellom Ap, SV og Frp unntatt ett:

– Jeg kommer til å stemme mot assistert befruktning for enslige. Dette står ikke omtalt i partiprogrammet.

Han mener barn har egne rettigheter til å ha en mor og en far.

– Jeg har vært veldig i tvil, for dette er vanskelige spørsmål. Når vi har diskutert disse spørsmålene i Frp, på landsmøter og i stortingsgruppen opp igjennom årene, så har jeg tilhørt den siden som synes at vi skal skynde oss langsomt, sier han.

les også

Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

Går imot egen regjering

I en tekstmelding til Dagbladet bekrefter Høyre-representant Kristian Tonning Riise at han vil stemme mot egen regjering under dagens votering.

Ifølge Klassekampen er Tor André Johnsen (Frp) usikker. Han sier at han har hatt kvaler med spørsmål om assistert befruktning til enslige, grunnet hensynet til barna. Han sier nå at han antageligvis vil følge Frps gruppe og stemme ja til forslagene.

Sps Åslaug Sem-Jacobsen skal stemme etter egen overbevisning, opplyser hun. Til Klassekampen sier hun at hun kommer til å støtte eggdonasjon.

Les også

 1. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

  Hans Fredrik Grøvan (KrF) beskylder Frp for å «sette kniven i KrFs hjerte» ved å støtte vidtgående endringer i loven om…
 2. Eggerøre på Stortinget

  Trodde du at landets politikere var en gjeng uten samvittighet, moral og kvaler?

Mer om

 1. Ketil Kjenseth
 2. Bioteknologi
 3. Eggdonasjon

Flere artikler

 1. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 2. Bioteknologi-thriller i Stortinget: Venstre-representant går mot egen regjering

 3. Assistert befruktning for enslige kvinner blir tillatt i Norge

 4. Eggerøre på Stortinget

 5. Arbeiderpartiet om Rødts eggdonasjon-forslag: – Direkte uetisk

Fra andre aviser

 1. Venstre- og Høyre-representanter vurderer å stemme mot egen regjering

  Bergens Tidende
 2. MDG støtter Ap, SV og Frp i stortingsthrilleren om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 3. SV ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 4. Forutsetter at Frp stemmer samlet for loven

  Fædrelandsvennen
 5. Grøvan mener regjeringspartiene må tenke mer på seg selv

  Aftenposten
 6. Venstre-representant stemmer mot egen regjering

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder