STANSES: WHO stopper utprøvingen av hydroksyklorokin. Foto: Heiko Junge

WHO stanser utprøving av malariamedisin mot corona

Verdens helseorganisasjon WHO stanser inntil videre utprøving av malariamedisinen hydroksyklorokin i behandlingen av covid-19.

 • VG / NTB
 • Pernille Solheim
 • Jonathan Simchai Hansen

Artikkelen er over 75 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Årsaken er bekymring om risikoen knyttet til medisinen, melder nyhetsbyrået AFP.

En fersk studie med nesten 100.000 coronasmittede pasienter viser at malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin er uten effekt på coronaviruset.

I stedet tyder funnene på økt risiko for alvorlige hjerteproblemer og økt dødsrisiko, ifølge studien som ble publisert i forskningstidsskriftet The Lancet forrige uke, skriver NTB. WHO opplyser at stansen er midlertidig.

– Vi vil bruke hydroksyklorokin hvis det er trygt og reduserer dødelighet. Så dette er et midlertidig tiltak av komiteen. Gruppen vil møtes igjen når vi har samlet inn data fra alle pågående og avsluttede studier, og så vil vi gå over avgjørelsen på nytt i løpet av de neste ukene, sier Soumya Swaminathan, sjefsforsker i WHO.

les også

Nå skal tusenvis ta samme malariamedisin som Donald Trump

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, koordinerer den globale studien.

– Vi tok den beslutningen sent lørdag kveld, på at vi midlertidig stopper randomiseringen av medisinen til vi har sett nærmere på datagrunnlaget. Det var en del som uttrykte bekymring for denne, etter at det på fredag kveld ble publisert en studie som indikerte mulige bivirkninger som tilsa at medisinen, i motsetning til å gi bedring, ga økt dødelighet, forteller Røttingen.

Studien kom fra USA, men Røttingen påpeker at det kan være skjevheter og usikkerhet i informasjonen. Derfor er de fortsatt behov for større studier rundt medisiner mot coronaviruset.

–- Denne studien sammenligner flere medikamenter, så studien fortsetter. Men til vi har sett nærmere på disse dataene, så bli ikke pasientene tilfeldig plukket ut til å motta akkurat hydroksyklorokin, forteller han.

les også

Studie: Omstridt malariamedisin kan øke risikoen for å dø

Uttalelser fra USAs president Donald Trump og flere andre kjente personer har bidratt til mye omtale av legemidlene. Enkelte regjeringer har kjøpt opp store partier i håp om at de kan hjelpe mot coronaviruset. USAs president Donald Trump fortalte i forrige uke at han begynte å ta det omstridte malariamiddelet for et par uker siden.

Medisinene er også testet ut på pasienter på en rekke sykehus verden over, blant dem Oslo universitetssykehus, St. Olavs hospital og Sykehuset Levanger, som alle har testet hydroksyklorokin siden mars. Testingen har skjedd i samarbeid med WHO.

Medikamentet er en eldre malariamedisin og brukes i dag mot revmatisme, systemisk lupus og Sjøgrens syndrom. I Sverige ble forsøksbehandlinger med medisinen stoppet ved Östra sjukhuset i Göteborg og Södersjukhuset i Stockholm etter at det ble rapportert om verre bivirkninger enn man først trodde, spesielt på hjertet.

Mer om

 1. WHO
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Donald Trump: – Jeg bruker hydroksyklorokin

 2. Nå skal tusenvis ta samme malariamedisin som Donald Trump

 3. Forskningsdirektøren om «lovende» studie: – Det er for tidlig å konkludere

 4. Studie av mulig coronamedisin trekkes tilbake

 5. Ingen konklusjon om effekten av malariamedisin

Fra andre aviser

 1. WHO innstiller forsøk med hydroksyklorokin mot covid-19

  Aftenposten
 2. WHO innstiller forsøk med hydroksyklorokin mot covid-19 – Norge følger etter

  Aftenposten
 3. Forskerne testet tre mulige koronamedisiner. Nå har de lagt to av dem til side.

  Aftenposten
 4. Fortsetter forsøk med omstridt medisin på norske koronapasienter

  Aftenposten
 5. Hard presset president Trump forsvarte bruken av malariamedisin mot korona

  Aftenposten
 6. Økning i innførsel av hydroksyklorokin til Norge

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder