MYE RØYK: Det er ikke lenger åpne flammer i anlegget men røyk. Etterslokking pågår for å få oversikt og kontroll, opplyser brannvesenet. Foto: Politiet i Sørvest.

Brann i gjenvinningsanlegg med helsefarlig materiale

Deponiet som har brent i Fitjar, inneholder blant annet det kreftfremkallende materialet eternitt, som brukes til vegg- og takplater. Flere evakueres.

 • Synne Eggum Myrvang
 • NTB

Som følge av at vindretningen endret seg, melder politiet ved 09.20-tiden at seks ansatte fra et oppdrettsanlegg i nærheten evakueres.

I tillegg blir beboere i åtte-ti hus i området bedt om å lukke vinduer og stenge ventilasjon.

— Nå driver vi med etterslokking og forsøker å få oversikt og kontroll, sier vaktleder Svein Nesse i brannvesenet i Sør-vest.

– Vi må selvsagt vri og vende på alt slik at vi er helt sikre på at det blir slokket. Vi prøver å få mer redskap nå. Men vi kjenner ikke til skadeomfang ennå, sier Nesse til VG like før klokken 08.00.

Selskapet som eier anlegget bistår blant annet med gravemaskin.

Deponiet som brenner, inneholder blant annet det kreftfremkallende materialet eternitt, som brukes til vegg- og takplater. Politiet fikk melding om brannen klokken 06.30.

Gjenvinningsanlegget ligger i Svartasmoget i Fitjar kommune. Det var åpne flammer i den ene siden av deponiet og ulming i den andre enden, forteller Knudsen til VG rundt 07.30.

SKAL BISTÅ: Ansatte i SIM (Sunnhordaland interkommunale miljøverk) skal nå bistå brannvesenet i å vende på materialer for å sikre at alt blir slokket. Foto: Politiet i Sørvest

– Da vi gikk i går, var alt helt fint

Når VG snakker med daglig leder Ole Johannes Støle i anleggseier SIM (Sunnhordaland interkommunale miljøverk) klokken 07.50 er det kun røyk og ikke åpne flammer.

— Da vi gikk fra jobb klokken fire i går var alt helt fint. Da førstemann kom på jobb til morgenen i dag, sto det flammer fra bygget, sier Støle til VG.

Han forteller at det de har i deponiet, hovedsakelig eternitt, blåsesand fra industrien og en del lettere forurensede masser, skal normalt ikke ta fyr.

– Trolig er det innpakningen av materialene eller noe som er kastet feil som er brennbart og har ført til dette, sier han.

Flere artikler

 1. Brann på legevakt i Finnsnes slukket - 27 evakuert

 2. Flom fører til evakueringer i Stryn – frykter folk kan bli innesperret

 3. Nesten alle evakuerte får flytte hjem etter vannlekkasje i Bergen

 4. Kraftig brann i forretningsbygg i Fredrikstad

 5. Full fyr i rekkehus i Oslo

Fra andre aviser

 1. Politiet iverksetter evakuering etter røykutvikling fra anlegg på Stord

  Aftenposten
 2. Evakuerer seks personer etter brann i bossanlegg i Fitjar

  Bergens Tidende
 3. Brann i sentrum: – Det var en dramatisk situasjon

  Bergens Tidende
 4. Røykut­vikling på hotell - gjester ble evakuert

  Fædrelandsvennen
 5. Brann i rekkehus på Dale

  Bergens Tidende
 6. Ble evakuert fra husbrann i Hordvik: – Måtte bare redde det jeg kunne

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no