SELLERIROT: Bakt sellerirot er en av ingrediensene i den veganske hovedretten på julebordet i Oslo rådhus. Bildet viser bakt sellerirot med brie og granateplekjerner. Foto: Sara Johannessen, VG

Vegansk julebord i Oslo rådhus - svineribbe må bestilles på forhånd

Bakt selleri, fennikel crudités og stekt portobellosopp utgjør den veganske hovedretten på julebordet for ansatte i Oslo rådhus. Men menyen er ikke ribbet for svin.

 • Frank Ertesvåg

De som vil ha en mer tradisjonell juletallerken med ribbe, pølse og medister, må imidlertid bestille på forhånd, går det frem av invitasjonen til det tradisjonsrike julebordet.

«Hvis du ikke opplyser om matvalg, får du et vegansk måltid,» heter det i invitasjonen.

Oslo følger dermed etter Universitetet i Bergen, der julebordmenyen for de ansatte skapte noe oppstyr, da det viste seg at menyen var hel-vegansk.

INVITERER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) inviterer til julebord i tradisjonelt julebord i rådhuset, men med litt utradisjonell meny. Foto: Frode Hansen, VG

Lan: - En god start

– I Oslo skal vi gå foran. Vi skal halvere kjøttforbruket i Oslos egne kantiner og institusjoner, blant annet ved å gjøre vegetarmat til standardvalg på kommunale arrangementer. Å gjøre julebordet vegetarisk er en god start, skriver miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i en e-post til VG.

Hun er forberedt på at tradisjonsbundne kjøttetere vil reagere. Men det lever hun godt med.

les også

Oslo skrev under på erklæring: Vil kutte kjøtt-spising for ansatte

IKKE RIBBEFRITT: Tradisjonell svineribbe skal også serveres på rådhus-julebordet i Oslo, men må forhåndsbestilles. Foto: Sara Johannessen, VG

– Pølser er også politikk. Men vi skal ikke tvinge noen til å bli vegetarianere eller legge ned Norges kjøttproduksjon. Vi skal gjøre det enkelte å velge sunn og miljøvennlig mat, i tråd med statens egne kostholdsråd, sier miljøbyråden - som i likhet med stadig flere nordmenn er såkalt fleksitarianer, som iblant eller ofte bytter ut kjøtt med grønnsaker.

les også

MDG snur om kjøtt-kutt til eldre - får ros av beboer Esther (87)

– At vi som kommune går foran og tilrettelegger for å være fleksitarianer, skulle bare mangle, mener Berg.

Hun minner om at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en stor konferanse i København nylig skrev under på å skjære ned på kjøttforbruket for ansatte sammen med byer som Paris, Stockholm og København.

VIL HA VALGFRIHET: Camilla Wilhelmsen representerer Frp i både bystyret og miljøutvalget i Oslo kommune. Foto: Krister Sørbø, VG

Valgfrihet

Frp-representant i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, synes det ikke er noen grunn til å hisse seg opp over veganer-innretningen på rådhus-julebordet i Oslo.

– Så lenge man har muligheten til å velge også ribbe og fisk, så går dette greit. Men aller helst hadde jeg sett at det ble en julebord-buffet. Da hadde folk virkelig kunnet velge. Dessuten er det viktig å beholde tradisjonell julemat, sier Wilhelmsen.

les også

Kjøttbransje-topper reagerer på ny kostholds-rapport: – Ikke mulig

Kjøttelsker

En av landets mest rutinerte julebordgjester, Sp-politiker Endre Gjerde fra Leikanger i Sogn, har ikke sans for Oslo kommunes nye julebord-meny.

Gjerde, som er kjent for at han ti år på rad hadde et snitt på 26 julebord-besøk årlig, mener det er svineribbe og pinnekjøtt som skal være hovedinnslag på ethvert julebord.

– Julebord er en norsk tradisjon som man ikke skal tukle med. Og de som av ubegripelige årsaker ikke kan spise svine- eller sauekjøtt, må da kunne spise laks eller ørret, sier Gjerde til VG.

RUTINERT: Endre Gjerde er mangeårig Senterparti-politiker i Leikanger i Sogn og Fjordane. Selv om han er tidligere styremedlem i det lokale fruktlageret, synes han tradisjonell norsk kjøttbasert julemat skal være i høysetet på julebord.

Julebord-bonanza

Som Senterparti-politiker, tidligere varaordfører, styremedlem i lokale virksomheter og ivrig bridge-spiller, ble han for noen år siden invitert på julebord flere ganger ukentlig gjennom november og desember.

– Jeg klarte faktisk å delta på tre julebord på én og samme dag. Det lot seg greit gjennomføre i en tid da jeg hadde trening i å spise mye, flirer Gjerde som har vanskelig for å takke nei til julebord-invitasjoner.

– Men en invitasjon til julebordet i Oslo rådhus, hadde jeg takket nei til. De Grønne har fått litt for stor innflytelse der inne i hovedstaden, slår Gjerde fast.

Les også

 1. Den store veganerguiden

  Stadig flere nordmenn velger et liv helt fritt for animalske produkter.
  Pluss content
 2. Lege advarer: Barn kan bli alvorlig syke når mor er veganer

  Stadig flere norske sykehus får inn spedbarn med B12-mangel fordi barnets mor er veganer, skriver iTromsø.

Mer om

 1. Oslo
 2. Kjøtt
 3. Lan Marie Nguyen Berg
 4. MDG
 5. Senterpartiet (Sp)
 6. Julemat
 7. Raymond Johansen

Flere artikler

 1. Oslo skrev under på erklæring: Vil kutte kjøtt-spising for ansatte

 2. Slik blir Norges 17. Mai-feiring

 3. Pluss content

  - Det var en sjokkopplevelse

 4. – Ramadan blir veldig annerledes i år

 5. Unge har endret matvanene mest under coronaperioden

Fra andre aviser

 1. Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte

  Aftenposten
 2. Han dro ens ærend til Los Angeles for å levere opptak av Sissel Kyrkjebø til Disney. Bare én ting sto i veien.

  Bergens Tidende
 3. Muldvarper, stridigheter og utbrytere. Her er historien om hvordan Ap fikk ordføreren i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 4. Oslonatten ser lyset

  Aftenposten
 5. Flomvarsel: Snart kommer monsterregnet

  Aftenposten
 6. Elever streiker for streikerett

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no