DEMONSTRERER: Leder for folkebevegelsen Redd Ullevål Sykehus, Rolf Kåresen, taler under sykehusdemonstrasjonen utenfor Stortinget i forbindelse med at statsbudsjettet fremlegges. Foto: Fredrik Hagen

Regjeringen med milliardbevilgning til nye Oslo-sykehus - Ullevål blir nedlagt

Regjeringen bevilger 29 milliarder kroner til nye Oslo Universitetssykehus. De nye sykehusene vil bli bygd på Gaustad og Aker - ikke på Ullevål.

Regjeringen har gitt klarsignal til nytt regionssykehus på Gaustad og nytt akuttsykehus på Aker. Det kommer frem av Statsbudsjettet for 2020.

I 2020 vil Helse Sør-Øst få en lånebevilgning på 100 millioner for å starte prosjektet.

– Jeg er glad for at vi nå får på plass finansiering til Nye Oslo universitetssykehus. Dette er et stort løft i utviklingen av spesialisthelsetjenesten - og viktig for innbyggerne både i Oslo, regionen og resten av landet, sier helseminister Bent Høie i en pressemelding.

I tillegg skal Oslo Universitetssykehus videreutvikles som et spesialisert kreftssykehus, heter det i statsbudsjettet.

– Ordlyden i Statsbudsjettet var verre enn forventet. Vi hadde håpet at regjeringen ville utrede Ullevål som et alternativ. Heldigvis er dette er forslag, og jeg håper Stortinget vil vedta noe annet, sier nestelder for folkebevegelsen Redd Ullevål Sykehus, Lene Hauge, til VG.

Hun var en av dem som demonstrerte mot nedleggelsen av Ullevål utenfor Stortinget mandag morgen.

– Jeg er skuffet, selv om dette var forventet. Bent Høie har vært for disse planene hele tiden. Jeg hadde håpet det skulle være mer fokus på de negative økonomiske sidene av et slikt prosjekt.

les også

Reagerer kraftig på nedleggelsen av Ullevål: - Helsepolitisk galskap

Helse Sør-Øst ønsker nedleggelse av Ullevål

TAPTE KAMPEN: Flere har gått til kamp for å bevare Ullevål-sykehus, men kampen ser ut til å være tapt. Foto: Helle Gannestad

I juni bestemte styret i Helse Sør-Øst å legge ned Ullevål sykehus i Oslo, til tross for store protester. I stedet vil de bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

Etter planen skal de nye sykehusene stå ferdig i 2030. Prislappen er nå oppe i over 37,5 milliarder kroner, skrev Aftenposten i juni.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

I januar advarte blant annet politikere i Rødt og SV mot å legge ned sykehuset, fordi de mente at dette vil svekke pasientsikkerheten. De tok saken til Stortinget. Bjørnar Moxnes i Rødt er kritisk til lånegarantien som Gaustad nå har fått:

les også

Ullevål-nedleggelse: Sparer flere hundre sykepleiere

Går mot fagmiljøet

– Det legges opp til en uansvarlig nedleggelse av Ullevål sykehus. Regjeringa gir lånegaranti for utbygging på Gaustad uten at Ullevål-alternativet har blitt utredet. Dette skjer mot protester fra et samlet fagmiljø, sier Moxnes til VG.

– En løsning med lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker, kombinert med gradvis utbygging av Ullevål vil trolig kreve mindre investeringer, og har nødvendig fleksibilitet for å møte framtidig befolkningsvekst. Det kommer ikke Gaustad til å ha.

Også Legeforeningen var kritiske, og krevde en grundig utredning. Motstanderne av nedleggelsen fikk banket gjennom at man skulle «belyse» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål gjennom en egen rapport.

Rapporten var klar i slutten av mai og konkluderte med at Ullevål-alternativet vil koste 12,8 milliarder kroner mer og forsinke prosessen med sju år.

Gaustad-motstanderne demonstrerte mandag morgen utenfor Stortinget mot avgjørelsen om å legge ned Ullevål sykehus. Blant dem som demonstrerer er Oslo legeforening, Helsetjenesteaksjonen og Fagforbudet Sykehus og Helse, melder NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder