Dette bildet ble tatt i redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» da redningsaksjonen pågikk natt til lørdag. Foto: Vidar Johannessen / RS «Kristian Gerhard Jebsen»

Tre helikoptre rykket ut: 17-åring risikerer fengselsstraff

En gutt (17) kan få fengselsstraff for å ha ringt inn en falsk nødmelding om at en båt var i ferd med å synke. Tre helikoptre og to redningsbåter rykket ut.

– Det var en som ringte inn til politiet og sa at han var i en båt sammen med seks personer. Han fortalte at båten tar inn vann og at de var på vei i livbåten. Etter dette brytes samtalen.

Slik beskrev redningsleder Thoralf Juva ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge dramaet natt til lørdag. Etter tre timer med søk, kunne politiet opplyse at meldingen var falsk.

Blir anmeldt

Lørdag besluttet politiet at 17-åringen bak meldingen skal anmeldes, skriver Stavanger Aftenblad.

Vanligvis straffes misbruk av nødsignal med forelegg. I dette tilfellet risikerer imidlertid gutten fengselsstraff, selv om det tas hensyn til at han er under 18 år.

– Her har meldingen medført at nødetatene rykket ut til en stor redningsaksjon, og resultatet kan bli både fengselsstraff og erstatningsansvar, sier jourhavende politiadvokat Anne Mette Dale i Sørvest politidistrikt til avisen.

Tre helikoptre og to redningsskøyter

Det var tre helikoptre, to redningsskøyter og flere sivile fartøy som deltok i søket.

Hovedredningssentralen ser alvorlig på falske nødmeldinger. Redningsleder Jan Lillebøe sier at dette i verste fall kan føre til at liv går tapt.

– Det kunne oppstått andre hendelser hvor du ikke bruker de nevnte ressursene fordi det er mer alvorlig at seks personer er i ferd med å gå ned. Andre mennesker kan komme i en situasjon hvor de dør fordi vi ikke har tilgjengelige ressurser, sier han til Stavanger Aftenblad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder