FORBUD: Helseminister Bent Høie sier til NRK at de vil forby folk å være på hytta i en annen kommune enn der de bor. Foto: Frode Hansen / VG

Regjeringen kan forby hyttetur ut av egen kommune

Søndag vil regjeringen vedta en ny forskrift som forbyr folk å være på en hytte i en annen kommune enn der de bor.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen
 • Ole Løkkevik

Artikkelen er over 144 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var helseminister Bent Høie som opplyste om den nye forskriften til NRK søndag formiddag.

– Det er rett og slett for at de kommunene som har mange hytter skal være i stand til å ta vare på sine egne innbyggere i en veldig krevende situasjon. Det betyr at alle nå må følge den sterke anmodningen fra statsministeren om å pakke sakene sine og reise hjem. Hvis de ikke gjør det, vil vi forby dem å oppholde seg på hytta, sier helseministeren til statskanalen.

Statsminister Erna Solberg oppfordret lørdag hyttefolk til å reise hjem, fordi det setter kommunenes kapasitet til å ivareta egne på prøve.

Til tross for dette og for at hyttekommunene har oppfordret folk til å bli hjemme, forteller mange norske hyttekommuner om store mengder besøkende.

RØDE KORS: Landsrådsleder Kjersti Løvik og president Robert Mood. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Også Røde Kors opplever pågang fra folk som ønsker hjelp til å komme hjem fra hytter i Viken og Innlandet på grunn av sykdom eller symptomer.

Det melder Røde Kors i en pressemelding søndag morgen.

Fikk du med deg? Hyttekommuner fortviler

– Nå er det mer viktig enn noensinne at folk som kjenner seg syke går gjennom lokale helsetilbud, slik at de viktigste oppdragene prioriteres, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps i pressemeldingen fra Røde Kors.

– Hjelpekorpsene gjennomfører oppdrag med smitterisiko når det er vurdert av AMK eller kommunale helsemyndigheter, og vi har rutiner for slik transport. Men det kan ikke skje ved direkte kontakt med våre hjelpekorps, fortsetter hun.

Fredag advarte Røde Kors mot å reise på hytta for å unngå å binde redningsmannskap til oppdrag i fjellet, for å redusere smitterisiko og ikke svekke beredskapen til hjelpekorpsene i lokalmiljøene fremover.

Helsedirektøren: Ikke dra på hytta

Flere hyttekommuner fortviler over at mange ikke har fulgt oppfordringen.

– Vi er bare 3500 innbyggere i kommunen, men allerede mandag-tirsdag så vi at det var rundt 7500 mennesker her, sa Anne Kristine Norman (Sp), ordfører i Sigdal i Viken til VG lørdag, og la til:

– Jeg er også bekymret for om folk blir på hytta. Da kollapser vårt system. Vi er ikke rigget med beredskap til hyttefolk over tid.

Sigdal kommune informerte også på en SMS natt til søndag at de har registrert stor aktivitet i hyttefelt og spredt beliggende hytter.

– Vi gjør oppmerksom på myndighetenes oppfordring om å forbli i bostedskommunen, og vil sterk oppfordre de som nå befinner seg i sin fritidsbolig om å returnere til bostedsadressen sin umiddelbart.

Kommunen skriver også at de oppfordrer alle til å innstille fritidsreiser og oppholde seg hjemme.

I en tidligere versjon av denne artikkelen var tittelen «Regjeringen forbyr hyttetur ut av egen kommune», og det sto at regjeringen har vedtatt en ny forskrift som forbyr folk å være på en hytte i en annen kommune enn der de bor.

Det stemmer ikke, da forskriften ennå ikke har trådd i kraft. Saken skal vurderes søndag kveld.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Beredskap
 3. Røde Kors
 4. Bent Høie

Flere artikler

 1. Regjeringen vil forby hytteopphold

 2. Hyttekommuner fortviler: Kan kollapse

 3. 9000 ned fra vinterfjellet i dag: – Tror ingen kom ondsinnet

 4. Geilo-folk om hytteforbudet: – Helt på sin plass

 5. Helseministerens beskjed til hytteeierne: – Dette handler ikke om deg

Fra andre aviser

 1. Røde Kors advarer: Syke på hytter ber hjelpekorps om hjelp

  Aftenposten
 2. Regjeringen vil forby folk å dra på hytta

  Aftenposten
 3. Ber hyttefolk holde seg hjemme

  Aftenposten
 4. Fylkesmannen i Agder ønsket ikke hytteforbud

  Fædrelandsvennen
 5. Regjeringen forbyr hytteturer utenfor egen kommune

  Aftenposten
 6. Hyttefolk nekter fremdeles å dra hjem

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder