REDDET: Her redder 330-skvadronen Odd-Karl Stangnes (avbildet) opp av havet. Foto: 330.skv Banak

Odd-Karl Stangnes (51) evakuert etter å ha vært værfast på skjær

Bare en halv time etter at Odd-Karl Stangnes (51) søkte tilflukt i fyret, ble han vitne til at en kjempebølge knuste hytta hans og feide den på sjøen.

 • Stella Bugge
 • Hanne Hattrem
 • Markus Tobiassen

Det er kjæresten Hanne Unander som forteller dette til VG søndag kveld, etter at hun har snakket med Odd-Karl for første gang siden dramaet startet.

– Det var på hengende håret, sier hun.

Søndag kveld, nesten et døgn etter at hytta ble knust til pinneved, ble Odd-Karl hentet av et redningshelikopter fra Banak og brakt i land på Skjervøy, melder Hovedredningssentralen Nord-Norge. Han har vært værfast på Skjervøy-skjæret i Nord-Troms siden natt til lørdag.

– Vi fikk melding klokken 20.26 om at han var heist opp i redningshelikopteret, sier redningsleder Bård Mortensen til VG.

Stangnes, som skulle oppholde seg alene på Skjervøyskjæret i Nord-Troms i ett år, ble tidlig søndag morgen forsøkt evakuert på grunn av kraftig uvær. VG meldte tidligere lørdag at hytta hans er ødelagt av vind og vær, og at han måtte søke tilflukt i en fyrlykt på skjæret (bildet).

Hadde lagt risiko-planer

– Dette er rene julaften, sa kjæresten Hanne Unander om telefonen hun fikk fra Hovedredningssentralen Nord-Norge søndag kveld.

Beskjeden var: Nå har vi satt ham på land.

– Hovedredningssentralen har vært helt fantastiske, sier Unander, som har fulgt dramaet kjæresten har vært i siden lørdag, hjemmefra.

Hun priser seg lykkelig over at Odd-Karl hadde lagt skikkelige planer for risikosituasjoner. 

– Han skulle ikke på noe tidspunkt leke tøff. Natt til lørdag kjente han at noe virkelig var i ferd med å skje og tok seg til fyret. Det reddet livet hans, sier Unander til VG. 

Odd Karl og dachsen Jesper har ligget inntil hverandre i fyret og holdt hverandre varme gjennom det frådende uværet, forteller kjæresten. Den 15 år gamle hunden satt trygt i ryggsekken til Odd-Karl under evakueringen.

REDDET: Også dachsen Jesper kom fra det med livet i behold. Her er Odd-Karl Stangnes og hunden fotografert i forbindelse med en tidligere VG-reportasje. Foto: Thomas Andreassen

– Alt er bra med Odd-Karl, men han er veldig sliten. Det har vært en stor påkjenning.

– Han sa at da han så hytta ble knust, tenkte han. Det spiller ingen rolle, det er bare materialer. Han sier han forsto hva som er viktig i livet. Det er litt Odd-Karl før og nå, sier Hanne Unander.

Les hele historien om Odd-Karl på VG+:

les også

Odd-Karl skal leve alene på et skjær – i ett år

Pluss content

TI KVADRAT: Hytta til Odd-Karl hadde et areal på 10 kvadratmeter. Den var bygget ned i en kløft i terrenget, og skulle være godt skjermet for vær og vind. Foto: Thomas Andreassen

Dramatisk døgn

Det har vært nesten to vanvittig dramatiske døgn for Odd-Karl Stangnes.

Da vinden økte på og værvarselet bare ble verre, søkte Odd-Karl natt til lørdag tilflukt i et lite batterirom i en fyrlykt på skjæret. Det var da mye snø og vind ved skjæret, som er rundt 250 meter langt og består av såpeglatte svaberg.

Kjæresten Hanne Unander skrev da i en SMS til VG at Stangnes var trygt på plass i lykten sammen med hunden klokken 02. Unander fortalte da at Stangnes var klar over at været skulle bli dårlig, og at han var godt forberedt da bølgene slo inn over skjæret.

– Han satt og fulgte med på været og hadde støvlene på. Han hadde allerede gjort klart batterirommet som et tilfluktssted, og han er trygg der.

LAGER: Odd-Karl hadde bunkret opp met et skikkelig matlager. Foto: Thomas Andreassen

Observert av Redningsskøyta

Lørdag ettermiddag var det ikke mulig å hente barskingen ut, hverken med båt eller helikopter.

Redningsskøyten «Oscar Tybring IV» var ved 13-tiden lørdag ved skjæret for å se på forholdene.

– Vi observerte personen på skjæret rundt klokken 13 for å danne oss et beslutningsgrunnlag for videre aksjon. Det var da for mye sjø til å komme inntil på en forsvarlig måte, sa Hasse Lindmo, pressevakt i Redningsselskapet (RS), til VG ved 16-tiden i går.

SELVRANSAKELSE: Den tidligere fotballspilleren Odd-Karl Stangnes har tidligere fortalt VG at han opplevde et tomrom etter idrettskarrieren. Han ønsket å finne seg selv ved å tilbringe ett år på Skjervøyskjæret.– Måler er å foreta en liten selvransakelse og bli bedre kjent med meg selv. Jeg hadde havnet i en situasjon hvor jeg ikke hadde noe tydelig visjon i livet, har Stangnes sagt i et tidligere intervju med VG. Foto: Thomas Andreassen

Fikk klaff i en liten værluke

Været ble ikke bedre søndag. Helt til søndag kveld var det altfor risikabelt å heise ham opp i helikopter.

– Vinden er så sterk fra nordvest, og han befinner seg på lesiden mellom høye fjelltopper der det kan oppstå en såkalt mekanisk turbulens – så det er heller ikke trygt å heise ham opp med helikopter, fortalte Bård Mortensen hos Hovedredningssentralen til VG klokken 16.20 søndag ettermiddag.

Redningsmannskapene hadde da et håp om at de kunne få heist opp Odd-Karl ved 20–21-tiden. Da var det meldt at vinden skulle stilne noe.

Klokken 20.26 ble Odd-Karl evakuert av helikopteret fra Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Kystvaktfartøyet KV Andenes, lå stand by utenfor skjæret, og rapporterte om minst like høye bølger som det var søndag morgen. Da var de fire til syv meter.

– Det som gjorde operasjonen mulig, var at vinden spaknet litt og dreide litt mer nordlig, sier redningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningssentralen.

FYRLYKT: I denne fyrlykten på Skjervøyskjæret hadde Odd-Karl Stangnes søkt tilflukt fra stormen. Nå er han hentet til fastlandet. Foto: Thomas Andreassen

Selvransakelse

Den tidligere fotballspilleren Odd-Karl Stangnes har tidligere fortalt VG at han opplevde et tomrom etter idrettskarrieren. Han ønsket å finne seg selv ved å tilbringe ett år på Skjervøyskjæret.

– Måler er å foreta en liten selvransakelse og bli bedre kjent med meg selv. Jeg hadde havnet i en situasjon hvor jeg ikke hadde noe tydelig visjon i livet, har Stangnes sagt i et tidligere intervju med VG.

Mer om

 1. Hovedredningssentralen
 2. Troms
 3. Redningsselskapet
 4. Skjervøy
 5. Nord-Norge

Flere artikler

 1. Hytta til Odd-Karl Stangnes er borte – har søkt tilflukt i fyrlykt

 2. Odd-Karl: Skikkelig redd, søvnløs og syk før evakueringen

 3. Her blir han reddet fra Galdhøpiggen

 4. Dagens viktigste nyheter

 5. Pluss content

  Helsedirektøren i stort intervju: Røper ukjent corona-drama

Fra andre aviser

 1. På dette fyret står Odd-Karl Stangnes strandet. Nedenfor har bølgene revet vekk hytten hans.

  Aftenposten
 2. Redningsaksjon for mann på skjær

  Bergens Tidende
 3. Eieren av fiskebåt som sank takker redningsmannskapene

  Bergens Tidende
 4. Eieren av fiskebåt som sank takker redningsmannskapene

  Bergens Tidende
 5. Planlagt hvalsenter på Andøya tar verden med storm

  Aftenposten
 6. Jente og kvinne døde, to små barn er livstruende skadet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no