UENIGE MED EGEN REGJERING: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark og KrFU-leder Martine Tønnesen reagerer kraftig på økt pengebruk. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Budsjettet: Ungt opprør mot egen regjering

Moderpartiene deres har gått inn i den borgerlige regjeringen. Nå går både lederen i Unge Venstre og KrFU til angrep på pengebruken i revidert statsbudsjett som finansminister Siv Jensen la frem i dag. Også Unge Høyre er sterkt kritisk.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over ett år gammel

– Dette er et revidert budsjett vi kommer til å kjempe imot og forsøke å påvirke i en helt annen retning enn den unødvendige pengebruken som regjeringen legger opp til, sier leder Sondre Hansmark i Unge Venstre til VG.

– Det blir helt feil å øke oljepengebruken i et tid hvor økonomien går så godt. Det er en skummel utvikling at regjeringen bruker ekstra penger fordi det er valgår, sier han.

– Mindre til de unge i fremtiden

Hansmark sier oljepengebruken må ned.

– Når vi bruker så mye oljepenger nå, så vil det være mindre igjen til de unge i fremtiden. Vi ønsker at bruken av oljefondet skal reduseres fra tre til 2,5 prosent, nettopp fordi vi ser at oljepengebruken ikke er bærekraftig for oss unge i fremtiden. Hadde vår regel blitt brukt, hadde regjeringen ikke kunne økt oljepengebruken slik, sier han:

Finansminister Siv Jensen bruker i revidert budsjett 6,9 milliarder kroner mer enn i statsbudsjettet, som gjør at oljepengebruken fra Oljefondet økes fra 2,7 til 2,9 prosent.

Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, sier til NTB at Jensen skyver regningen over på de unge - underforstått at den overraskende høye pengebruken vil bidra til økt rente og mindre penger til de unge i fremtiden.

les også

De jævla bompengene

– Veldig skuffet

Også KrFU-leder Martine Tønnesen reagerer kraftig.

– Jeg er veldig skuffet over at de øker pengebruken. Økonomisk ansvarlighet burde gått foran å sette av penger til valgflesk foran valget. Vi unge krever at våre ledende politikere ikke bare tenker frem mot valget 9. september, men legger seg på en mye mer ansvarlig linje, hvor det er den økonomiske bærekraften i fremtiden som vektlegges, sier hun.

– Finansminister Siv Jensen argumenterer med at de brukte syv milliarder mindre over statsbudsjettet ifjor og at det derfor er en budsjettimpuls-balanse over tid?

Revidert budsjett: Økte utbytter, lavere skatteinntekter og høyere utgifter

– Økonomene reagerer slik de gjør fordi de tar utgangspunkt i at det nå kommer inn mange flere milliarder kroner i dagens økonomiske situasjon. Dette er så enkelt som at de pengene vi bruker nå, de kan vi ikke bruke i fremtiden. Jeg ser en masse gode tiltak i revidert, men i en tid hvor økonomien går så godt, så hadde det vært mer fornuftig å prioritere bærekraft og ansvarlighet, sier hun.

Kraftig kritikk fra Unge Høyre

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot legger lite mellom i sin kritikk:

– Vi kan ikke bevilge oss ut av alle saker som kan være vanskelige, eller kaste penger på alt som er hyggelig og fint. Konsekvensene av at de bruker for mye penger nå er det vi som er unge som må ta. Når Erna og Siv snakker om at handlingsrommet blir mindre og at vi må prioritere hardere er det rart at de gjør det motsatte i revidert nasjonalbudsjett, sier hun og fortsetter:

– Solidaritet med fremtidige generasjoner og all praten om et bærekraftig velferdssamfunn kan ikke være noe regjeringen kun snakker om i festtaler. Det er uansvarlig å ikke bruke mindre penger når man kan det.

Hun legger til:

– Jeg synes det er helt konge at regjeringen bruker mer på klima, men da må vi bruke mindre på andre ting, og faktisk prioritere det opp over noe annet. 

FpU og AUF

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud er også kritisk, men med litt annen vektlegging.

– Tiltakene er isolert sett bra, men jeg stiller også spørsmål ved om det er nødvendig med så offensiv pengebruk når økonomien går godt. Men det jeg er mest opptatt av, totalt mangel på vilje til å kutte i de offentlige utgiftene:

– Vi må faktisk tørre å diskutere om vi skal finansiere kortkurs på folkehøyskoler, om vi bør kutte i kunstnerstipend eller fjerne kemnerkontor. Jeg forventer at vår regjering tør å gjøre det i statsbudsjettet neste år, sier Svendsrud.

Vedum: – Oslo kommer best ut av budsjettet

E24 skriver at da statsbudsjettet for 2019 ble lagt frem i oktober i fjor la regjeringen opp til et budsjett med en såkalt nøytral budsjettimpuls (null), altså et budsjett som hverken var ment til å gi gass eller bremse opp norsk økonomi.

I revidert budsjett er impulsen beregnet til 0,5 prosent, altså at budsjettet bidrar til å gi litt gass til norsk økonomi i år. Samtidig er beregnet impuls for 2018 nedjustert fra -0,1 til -0,4 prosent.

AUF-leder Ina Rangønes Libak sier det ikke er et budsjett for landets unge.

– Denne regjeringen legger opp til å bruke fremtidige generasjoners penger i en tid hvor de har handlingsrom til å la være. Og når de i tillegg legger opp til en politikk som ikke utjevner forskjellene, da blir dette veldig feil, sier AUF-lederen.

– I en situasjon hvor økonomien går ganske bra er det overraskende at de tar opp denne impulsen, sier økonom Kyrre Aamdal, i DNB Markets.

les også

Frp vil bruke oljepenger for å bli kvitt bompenger

Snøen som falt i fjor

At impulsen er høyere i år enn først ventet, forklarer Finansdepartementet med at man i fjor endte med å bruke mindre penger enn først ventet. Dermed gir årets pengebruk en relativt sterkere innvirkning i norsk økonomi enn man opprinnelig trodde.

– Ser vi 2018 og 2019 under ett, er finanspolitikken om lag nøytral, skriver departementet.

Den kjøper ikke økonomene i DNB Markets:

– Budsjettet i fjor var snøen som falt i fjor, og nå bør det tilpasses situasjonen i øyeblikket, sier Aamdal.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i meglerhuset mener regjeringen bruker oljepenger som om landet skulle vært i krise og at de nå «skyver regningen over på de unge»:

– De har forsynt seg godt av oljepengene. Det er tydeligvis vært krevende å få de fire partiene i regjering til å bli enige, og her har det tydeligvis ikke blitt holdt godt nok igjen. Resultatet er blitt en utgiftsøkning fra et allerede veldig høyt nivå. Det er skuffende, sier Haugland til NTB.

Les også

 1. Se, nå krymper middelklassen

  Mens generasjonene født etter krigen stort sett var i middelklassen, sliter flere unge med å holde seg der.
 2. KrFU-lederen krever kutt: Kritisk til pengebruken i regjering

  SOLA (VG) KrFU-leder Martine Tønnesen ber moderpartiet stramme inn ønskelisten og prioritere hardere når de skal bruke…

Mer om

 1. Økonomi
 2. Handlingsregelen
 3. Oljepenger
 4. Skattepolitikk
 5. Verdensøkonomien
 6. Økonomisk politikk
 7. Siv Jensen

Flere artikler

 1. Frp-Sivs forsvarstale: – «Garanterer» skattehopp med de rødgrønne

 2. Regjeringen vil bruke mer oljepenger

 3. Historisk milepæl: Pensjonsfondet passerer 10.000 milliarder neste år

 4. Her har du tidenes unnskyldning for å shoppe

 5. For mange unnskyldninger, Siv

Fra andre aviser

 1. Regjeringen overrasket og provoserte med økt oljepengebruk

  Bergens Tidende
 2. Jensen øker bruken av oljepenger med syv milliarder

  Aftenposten
 3. «Det burde være flaut for Høyre å lede an denne pengegaloppen»

  Bergens Tidende
 4. Slik forklarer Siv Jensen den økte oljepengebruken

  Aftenposten
 5. Statsbudsjettet for 2020 drukner i oljepenger

  Aftenposten
 6. Folk kjøper flere elbiler enn ventet. Derfor bruker Siv Jensen mer oljepenger.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder