Elleve av de 13 meslingsmittede i Norge så langt i år er menn. Én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

13 personer smittet av meslinger i Norge i år

I løpet av årets fem første måneder har totalt 13 personer fått påvist meslinger. I hele 2018 ble tolv personer registrert smittet.

  • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Allerede i år er det flere som er smittet av meslinger enn i hele fjor, viser statistikk fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Tallene viser at én person ble smittet i januar, én i februar, sju i mars, tre i april og én så langt i mai. Åtte av smittetilfellene er registrert i Oslo.

Meslinger på Norwegian-fly – ber passasjerer sjekke seg

Fem har blitt smittet i utlandet, og seks har blitt smittet i Norge. To tilfeller har ukjent smittested.

Nesten 100 smittet

Smitten er spredt mellom to til tre personer i aldersgruppene 0–9 år, 10–19 år, 20–29 år, 30–39 år og 40–49 år. Elleve av de smittede er menn, én er kvinne og ett av tilfellene er ikke registrert på kjønn.

De siste ti årene har til sammen nesten 100 personer blitt smittet av meslinger. 2016 er det eneste året de siste ti hvor ingen fikk påvist den ekstremt smittsomme sykdommen.

Så mange er vaksinert: Sjekk din kommune

Toppåret de siste tiårene var i 2011 da 39 personer ble smittet. Årsaken var et utbrudd, hvor mange av tilfellene var hos uvaksinerte barn i flere bydeler i Oslo.

Anbefaler tidlig vaksine

Norske barn får MMR-vaksinen som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder når de er 15 måneder gamle.

Forrige uke gikk Folkehelseinstituttet ut og anbefalte tidlig vaksinering av barn mellom 9 og 15 måneder for familier som skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Økning i meslingsmitte: – Meslingviruset vil alltid finne veien til uvaksinerte barn

Dersom barnet blir vaksinert når det er mellom 9 og 12 måneder må det vaksineres igjen når det blir 15 måneder fordi vaksinen virker bedre da.

77 kommuner har lav vaksine-dekning for meslinger: - Selvfølge å vaksinere barnaKraftig økning av mesling-utbrudd i Europa: Folkehelseinstituttet til kamp mot feilinformasjon

Mer om

  1. Meslinger

Flere artikler

  1. Pluss content

    Kaja er avhengig av at du vaksinerer deg

  2. Fem smittet av meslinger på Østlandet hittil i år: Sterk mistanke om nytt tilfelle

  3. Alle bør ta vaksine

  4. Meslinger på Norwegian-fly – ber passasjerer sjekke seg

  5. Disse oppfriskningsvaksinene trenger du

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder