FEIL: Da Mattilsynet besøkte Per Olaf Lauvås’ minkfarm ble resultatet en rapport langt fra de faktiske forholdene. Bildet er en skjermdump fra videoen som ble tatt under oppfølgingstilsynet. VG har fått tillatelse fra Lauvås til å bruke bildet. Foto: Skjermdump / Privat

Mattilsynets rapport var full av feil: Bonde vil ta kampen i retten

Bonden Per Olaf Lauvås fikk beskjed om at dyreholdet hans var en «dyretragedie» etter at Mattilsynet var på besøk. Men personen som skrev rapporten, var ikke engang med på tilsynet.

Det var NRK og Stavanger Aftenblad som først skrev om den feilaktige rapporten om pelsdyrbondens mislighold av dyrene på gården i Sandnes.

Da Mattilsynet og dyrevernsnemnda først var på besøk 29. juni i fjor sommer, fikk Lauvås inntrykk av at alt sto bra til, helt til de kom tilbake med tilsynsrapporten tre dager etter. Der sto det blant annet at situasjonen var en «dyretragedie». Nå skulle de samtidig ha «oppfølgingstilsyn».

les også

Sjokkerende oppførsel på pelsdyrfarm

Lauvås tok kraftig til motmæle, og ville vise inspektørene fra dyrevernsnemnda at de tok feil. En ny runde på gården, som ble filmet av en nabo, resulterte til slutt i at inspektørene tok kontakt med en overordnet, og rapporten ble annullert.

Da en avdelingsleder i Mattilsynet tok kontakt og beklaget overfor bonden over telefon en uke senere, tok Lauvås opptak. I opptakene, som er gjengitt av NRK, kommer det frem at Mattilsynet ønsket rapporten slettet, i sin helhet.

Rapportforfatter var ikke til stede

Etter at Mattilsynet fjernet det opprinnelige vedtaket får Lauvås en ny tilsynsrapport, datert 21. juli 2018. Der skriver Mattilsynet at bondens drift er god, de beklager og ber om å legge saken bak seg.

Det kommer også frem at den opprinnelige rapporten ble skrevet av en ansatt som ikke deltok på inspeksjonen, men brukte dokumentasjon fra inspektører som grunnlag.

les også

Etterforsker Mattilsynet etter minkfarm-rapport

– Slik tilsynet og oppfølgingen etter 29.06 og 02.07 var, skulle absolutt ikke skjedd og vi beklager dette på det sterkeste, heter det i den nye rapporten.

– Mattilsynet kommer til å gjøre konkrete tiltak internt for å sikre at hendelser som dette ikke kan skje igjen.

Les hovedtrekkene i de to rapportene i faktaboksen under:

BONDE: Pelsdyrbonden Per Olaf Lauvås er fornøyd med at politiet har gjenopptatt saken. Foto: Solberg, Trond

Fjernet rapport

NRK og Stavanger Aftenblad beskriver også hvordan Mattilsynet i ettertid har fjernet den første rapporten fra offentlige journaler.

– Det er ønsket om å være korrekt som gjorde at vi fjernet den første tilsynsrapporten fra postjournalen. Hvis den hadde blitt liggende, og noen hadde bedt oss om innsyn i rapporten, ville vi jo gitt ut et dokument som beskrev helt feilaktige forhold hos bonden. Det ville vært svært uheldig. Dette var årsaken til at vi fjernet saken, sier Fjetland til Stavanger Aftenblad.

les også

Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

I den nye rapporten heter det at Mattilsynet har «gjort tiltak for at denne rapporten nå er utgått/slettet, slik at den nå ikke er gyldig».

Pelsdyrbonden har anmeldt Mattilsynet og inspektørene etter hendelsen. Anmeldelsen ble først henlagt av politiet, men i går kveld meldte NRK at politiet likevel vil etterforske saken.

– Nå ligger saken hos politiet. De gjorde om henleggelsen i går. Da vil vi kanskje få klarhet i hvilke motiver som ligger bak dette. Bonden selv er veldig fornøyd med at politiet når ha gjenopptatt saken, sier bondens advokat, Arild Sjødin, til VG.

– Legger ikke skjul på at vi har gjort alvorlige feil

Regiondirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, sier at det er bedt om en detaljert rapport på alt som er sagt og gjort.

– Når rapporten er klar, skal jeg vurdere alle sider av saken, skriver han til VG.

– Har det blitt gjort noen tiltak internt etter at det ble kjent at den første rapporten var full av feil – enten lokalt eller i hele Mattilsynet?

– Avdelingen som gjennomførte tilsynet har hatt en grundig gjennomgang og innskjerping av alle sine rutiner i forbindelse med tilsyn. De startet dette arbeidet i fjor, da de oppdaget feilene som var gjort. Uavhengig og parallelt med denne saken jobbes det med oppfølging og kvalitetssikring av arbeidet med tilsynsrapporter, sier Fjetland.

– Vi legger ikke skjul på at vi har gjort alvorlige feil. Slikt som dette skal ikke skje, og vi beklager til bonden som opplevde det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder