Ettåring døde på Askøy - undersøker sammenheng med mulig smittefarlig vann

ASKØY (VG) En ettåring døde onsdag på Askøy. Nå blir det undersøkt om dødsfallet kan ha en sammenheng med drikkevannet.

Torsdag kveld sendte Askøy kommune i Hordaland ut en melding om mistanke om smittefarlig drikkevann.

«Det er registrert flere sykdomstilfeller hos abonnenter tilknyttet Kleppe vannverk. Symptomene er magesmerter, diare og feber. Alle abonnenter skal koke vannet før det drikkes.», skriver de på kommunens hjemmeside.

Nå bekrefter kommunen at det blir undersøkt om drikkevannet kan ha en sammenheng med dødsfallet til en ettåring i kommunen. Den ett år gamle gutten døde på sykehus onsdag, får VG opplyst.

– Vi vil undersøke om dødsfallet har noe med det smittefarlige vannet å gjøre. Vi må være åpne for at det kan være en sammenheng, men per nå kan vi ikke si om det har det, sier smittevernlege Thomas Hetland til VG. Rådmann Eystein Venneslan sier til VG at barnet døde av en infeksjon og bodde i samme området hvor flere er smittet.

NRK skriver at fylkeslegen åpner tilsynssak på dødsfallet til den unge gutten på Askøy. Politiet opplyser til VG at de ble varslet om dødsfallet onsdag formiddag, kort tid etter at barnet ble innlagt på Haukeland sykehus.

les også

Frykter smittefarlig vann: Syv personer til sykehus og 50 til legevakt

Kinikkdirektør Ansgar Berg ved Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland sier at de nå avventer flere analysesvar.

– Dette er en dypt tragisk hendelse og av hensyn til familien kan vi ikke kommentere dette ytterligere, sier han.

Bakteriene i guttens kropp vil nå bli sjekket opp mot bakteriene i drikkevannet.

Politiet opprettet sak om mistenkelig dødsfall da de ble varslet onsdag, og har iverksatt egne undersøkelser.

–Vi ønsker å snakke med alle som har vært i kontakt med barnet de siste dagene, for å få et inntrykk av hendelsesforløpet. Vi vil også undersøke om det kan være smittekilder i boligen, sier påtaleansvarlig Cathrine Krohn i Vest politidistrikt.

Politiet har begjært rettslig obduksjon, som vil skje tirsdag. Krohn vil ikke kommentere Askøy-rådmannens utsagn om at barnet var smittet av en mage-tarm-infeksjon.

– Familien ivaretas av helsefaglig støtteapparat, og familien ber om ro rundt situasjonen, sier ordfører Terje Mathiassen.

Flere barn til sykehus

18 personer er innlagt på Haukeland universitetssykehus, opplyser smittevernlege Hetland på en pressekonferanse fredag formiddag. Åtte av disse er barn. Kommunen har en sterk mistanke om at vannet kan være årsaken til smitteutbruddet.

– Ingen av pasientene er kritisk syke, men ligger til observasjon. Vi venter på analyseresultater for å klargjøre om innleggelsene har en felles årsak. Vi prioriterer å få prøveresultatene klare så raskt som mulig for å bekrefte eller avkrefte mistanken om at dette er et utbrudd av en mage- og tarminfeksjon, sier klinikkdirektør Berg.

Siden klokken 16.00 torsdag har også 47 personer blitt undersøkt ved legevakten. Rundt 14 personer er sendt til sykehus for nærmere oppfølging.

– De som har vært syke har en geografisk lokalisasjon, der vi antar at smittekilden er vann. Symptomene til pasientene har i stor grad vært diaré, magesmerter, feber og kvalme, sier smittevernlege Hetland.

I løpet av torsdag ettermiddag og natt til fredag har legevakten gitt råd til 170 personer på telefon, opplyser kommunen.

Kommunen har satt satt krisestab for å få oversikt over omfanget. Fredag morgen hadde kommunen et nytt krisemøte om situasjonen.

Smittevernlegen i kommunen oppfordrer personer med vedvarende og eskalerende dårlig allmenntilstand, høy feber, diaré og magesmerter til å kontakte legevakten.

– For de fleste går slike symptomer over av seg selv. Men vær spesielt oppmerksom på små barn og eldre og syke. Det er lavere terskel for å kontakte legevakten for disse gruppene, sier Hetland.

VANNVARSEL: Dette var varselet som ble sendt ut fra Kleppe Vannverk i Askøy kommune i ettermiddag. Foto: Askøyværingen

Kokevarsel

Leder for Vann og avløp i kommunen, Anton Bøe, sier at det torsdag ble sendt ut to varsler torsdag.

– Da vi i går fikk tilbakemelding om at det var påfallende mange sykdomstilfeller i Øvre Kleppe gikk vi ut med et kokevarsel konsentrert til det området, sier han på fredagens pressekonferanse.

Senere utvidet de varselet til et større område da flere funn indikerte at smitten kunne ha spredd seg ytterligere.

Kommunen ber nå de som bor i områdene Kleppestø til Framo (Alfa Laval) i Florvåg, Kleppe, Øvre Kleppe, Strusshamn, Lønvarden, Follese, Hetlevik, Stongafjellet, Marikoven, Juvikflaten og Horsøy om å koke drikkevannet sitt.

VARLSEL: Leder for Vann og avløp i kommunen, Anton Bøe (til høyre), sier at det torsdag ble sendt ut to varsler torsdag. Foto: Bringedal, Terje

– Vannet bør fosskoke et minutt. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig, skriver de på sin hjemmeside.

Kommunen har fredag tatt flere prøver av drikkevannet. Noen av resultatene vil være klare fredag ettermiddag. Svarene på de utvidede prøvene vil først foreligge tirsdag fordi de krever lenger dyrkningstid. Kommunen opplyser at de har satt i gang flere tiltak.

– Vi klorerer vannet og faser ut høydebassenget som i teorien kan være kilden, sier Bøe.

På pressekonferansen understreker han at det foreløpig ikke er bekreftet at vannet er smittekilden.

– Samtidig er dette hovedhypotesen vår, som vi tar veldig alvorlig.

MANGE SYKE: Flere i kommunen sliter med magesmerter, diaré og feber. Nå mistenker kommunen at de har blitt smittet av drikkevannet. Foto: Jan Erik Storebø, Askøyværingen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder