BOMHÅP: Frp-leder Siv Jensen har tro på å finne løsninger som gjør at de kommer ut av bomfloken. Foto: Frode Hansen

Siv og Carl I. i åpen bomkrangel

Frp-leder Siv Jensen sier til VG at Frp ikke vil stoppe de tre bompengeprosjektene som ble utsatt onsdag. Hun sier de heller ikke vil endre sitt forslag til revidert budsjett. Det får Carl I. Hagen til å reagere.

Jensen sier i dette VG-intervjuet at hun har tro på å finne en løsning med de andre regjeringspartiene – og sier Carl I. Hagen ikke styrer bompengeprosessen i Frp. Det er han enig i, men han er uenig i at partiet kan vente med å finne løsninger til etter at de tre bomsakene og revidert budsjett er debattert i Stortinget.

Jensen letter nå på lokket etter det dramatiske landsstyremøtet onsdag kveld: Regjeringsdeltagelsen ble satt i spill på det møtet.

VG fikk torsdag ettermiddag bekreftet at regjeringspartiene ikke har en eneste ny bomkrone å legge inn i revidert, utover de 200 millioner kronene som allerede er lovet.

Forvirrende? Bompengekaoset på 1-2-3

Her står bomkampene: I denne VG-spesialen får du en løpende og oppdatert bom-oversikt der du bor.

– Carl I. Hagen styrer ikke denne prosessen

Hva sier du til det?

– Det er ikke overraskende. Regjeringen har lagt frem revidert budsjett og vi står selvfølgelig på det. Der ligger det blant annet tiltak for å redusere bompengegjeld.

– Mange i ditt parti håper å få ut mer?

– Det vi er blitt enige om er å sette oss ned med de andre regjeringspartiene for å redusere bompengebelastningen fremover. Revidert er ikke tema.

Carl I. Hagen forutsetter at den avklaringen og samlingen av landsstyret kommer før man behandler revidert budsjett 19. juni. Er det realistisk?

– Det er ikke Carl I. Hagen som definerer dette. Landsstyret kom med en enstemmig beskjed som vi tar på største alvor og som vi skal sette oss ned og finne løsninger på. Carl I. Hagen styrer ikke denne prosessen.

– Kan du bekrefte at dere som planlagt vil stemme for de tre bompengeprosjektene som ble utsatt og som Stortinget skal votere over 19. juni?

– Vi forholder oss til de sakene vi har blitt enige om i regjering. Vi er en ansvarlig regjeringspartner. Dette er prosjekter som skal gå til vei. To har gratis omkjøring på sidevei og dette er etterlengtede prosjekter som er en del av nasjonal transportplan.

Hagen vurderer revidert kamp

Carl I. Hagen, som for tiden er møtende vararepresentant på Stortinget fra Oslo Frp, fastholder at 19. juni er en frist for forhandlerne som nå skal gå i bompenge-prosess med de tre andre regjeringspartiene:

– Det er helt riktig som Siv sier, at jeg ikke definerer dette, sier Hagen til VG.

Men jeg forutsetter at et resultat av disse forhandlingene foreligger før Stortinget skal ta stilling til de tre aktuelle bompengeprosjektene 19. juni, og før revidert budsjett skal vedtas. Den forutsetningen ligger der også fra landsstyret, sier Hagen.

Han sier at Frps stortingsgruppe er i følgende dilemma nå; Skal de være tro mot Granavollen-erklæringen fra januar, eller skal de være tro mot et enstemmig landsmøtevedtak fra mai?

– Hva skjer om det ikke foreligger en tilfredsstillende løsning innen 19. juni?

– Da er det en opsjon å fremme forslag om å se bort fra bompengeandelen i de tre veiprosjektene, eller å foreslå sletting av bompengegjeld i revidert budsjett, sier Hagen, som ønsker forhandlerne lykke til.

– Dette leder partilederen

Frank Sve, fylkesleder i Frps største fylkeslag Møre og Romsdal, har ledet an i bomopprøret i Frp - også under forhandlingene med Jensen på landsstyremøtet.

Ifølge ham er det Jensen som har rett og Hagen feil i vurderingen av når regjeringspartiene må presentere resultatet av de forestående forhandlingene.

– Vi ønsker selvsagt å få en avklaring så raskt som mulig, men det er faktisk et samlet landsstyre som har gitt partiledelsen den tilliten, og dette leder partilederen. Vi er mest opptatt av å få mest mulig gjennomslag, og å datofeste er ikke det smarteste, sier Sve til VG torsdag ettermiddag.

DN skriver torsdag at Jensen måtte møte Sve på gangen under landsstyremøtet, hvor de inngikk et kompromiss som gjorde at opprøret foreløpig la seg.

Det gikk litt hett for seg?

– Det var et krevende møte. Det skyldes at det er alvor der ute: Den økonomiske belastningen for vanlige folk har blitt for stor, særlig i de store byene. Det tar vi på alvor, sier Jensen.

Opplevde du at du måtte jobbe hardt for at det ikke skulle komme krav som ville tvunget frem regjeringskrise?

– Nei, det vi var opptatt av å diskutere er hvordan vi skal følge opp de vedtakene vi har gjort, for å bidra til mindre økonomisk bombelastning for innbyggerne.

Hun kom ut av landsstyremøtet og offentliggjorde en kravliste som du har fått mandat til å forhandle med de andre regjeringspartiene om.

Betyr ikke kravene eksempelvis om å stoppe nye bypakker og endre nullvekstmålet i realiteten at dere styrer mot regjeringskrise?

– Vi har vist over flere år at vi klarer å finne løsninger med de andre partiene. Det har jeg tro på også denne gangen.

Her er kravene:

Kravlisten vakte sterkere reaksjoner i de andre regjeringspartiene.

Venstres Abid Raja kalte kravene «en virkelighetsfjern drøm fra Disneyland».

Lever du på en urealistisk drøm om ro og bomfred?

– Jeg forholder meg til Trine Skei Grande.

Jensen varslet etter møtet i landsstyret at de, når de har et resultat i dialogen med de andre regjeringspartiene, vil samle landsstyret igjen.

Sjekk: VGs bompenge-spesial

– Når vi har et resultat, hva nå enn det måtte være, så kommer vi tilbake til landsstyret for å få en vurdering av det, sa Jensen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder