GIR SEG: Stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise (H) finner ikke flertall for å endre kompensasjonsordningen for pelsbønder. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Føyer seg i pelssaken for å hindre regjeringskaos

Kristian Tonning Riise (H) legger pelssaken til side for å samle regjeringspartiene. Han frykter utbrytere i abortsaken dersom han stemmer mot regjeringen.

 • Runa Fjellanger

Torsdag kveld skal Stortinget stemme over forslaget om å avvikle pelsdyrnæringen. Tre representanter fra regjeringspartiene varslet i forkant at de ikke kommer til å stemme for forslaget: Carl I. Hagen (Frp), Roy Steffensen (Frp) og Kristian Tonning Riise (H).

Derfor la ledelsen i de fire regjeringspartiene frem et nytt kompromiss torsdag morgen, som skal berolige de potensielle utbryternes bekymring for at pelsdyrbøndene ikke får god nok kompensasjon, skriver Dagbladet.

Alle tre stemmer motvillig for regjeringens forslag torsdag kveld. Til VG bekrefter Kristian Tonning Riise at han har bestemt seg.

– Ja, med mindre det er mulig å få flertall, og det ser jeg ikke at det er nå. Det henger sammen med at det er varslet at det kan bli utbrytere på andre saker dersom det er utbrytere i denne saken, sier han.

Både Roy Steffensen (Frp) og Carl I. Hagen (Frp) bekrefter at de vil stemme for regjeringens forslag.

– Én ting er jeg enig med Trygve Slagsvold Vedum i. Det er meget uklokt å legge ned denne næringen. Samtidig kommer jeg til å stemme for å gjøre det, sier Hagen fra Stortingets talerstol.

les også

Full sal når Stortinget avgjør abort og pelsdyr

Skal behandle abortforslag

Hvis representanter fra ett regjeringsparti stemmer mot regjeringen, kan det åpne for at andre også gjør det. Samme dag som pelsdyrbøndenes skjebne avgjøres, skal forslaget om fosterreduksjon behandles.

– Det er jo en sak i dag hvor det er høyaktuelt fra Venstres side, men det kunne selvfølgelig også skapt presedens for senere vanskelige saker. Det er en risiko jeg var villig til å ta dersom jeg faktisk hadde klart å snu flertallet, men hvis det bare blir en protest så lar jeg være, sier Tonning Riise.

– Da får jeg velge å stemme med regjeringen, følge saken tett og hindre at det blir utbrytere på andre saker.

VG er kjent med at det i andre regjeringspartier har blitt diskutert muligheten for å stemme mot regjeringens innstilling i abortsaken, dersom det er utbrytere i pelssaken.

Vil ikke skape regjeringskaos

Tonning Riise understreker at han var klar for å søke flertall for et alternativt forslag, men at han ikke lyktes med dette.

– Da redder du heller enigheten i regjeringen de neste to årene?

– Ja. Målet mitt har aldri vært å skape regjeringskaos, men å få en erstatningsordning som er mye tydeligere. Nå hører jeg at det er forpliktelser fra flere i salen for at det skal bli bra, og at man skal kompensere for urimelige utslag.

Likevel ønsker han seg klarere svar på akkurat hva som er urimelige utslag.

– Nå overlater man hele tolkningsrommet til regjeringen. Jeg er ikke helt trygg på hvordan det kommer til å lande, sier Tonning Riise, og viser til ulvesaken.

– Jeg er redd for at vi skal havne i et lignende scenario i den saken her, men jeg håper jo at jeg tar feil i min skepsis.

Les også

Mer om

 1. Kristian Tonning Riise
 2. Carl I. Hagen
 3. Roy Steffensen
 4. Stortinget
 5. Politikk
 6. Pelsdyrnæringen

Flere artikler

 1. Nytt pelsopprør i Frp og Høyre: – Pelsdyrbøndene er ikke børshaier

 2. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 3. Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

 4. Full sal når Stortinget avgjør abort og pelsdyr

 5. Pollestad ut mot dyrevernere: - Svindel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder