SETTES I ARBEID: Bonden Anders Hørthe dirigerer mellomleder Andreas Bjellan Berg og sønnen. Foto: Naina Helén Jåma, VG

Bonde byttet ut utenlandsk arbeidskraft med Oslo-ungdom

LIER (VG) Jordet til Anders Hørthe ville vanligvis på denne tiden vært full av utenlandske arbeidere. Nå gjør han som faren gjorde for mange år siden; lar ungdommen få sommerjobb i squash-åkeren.

 • Camilla Svennæs Bergland
 • Naina Helén Jåma (foto)

På gutterommet til Trym Tvedt Johansen (15) på Røa i Oslo ringer vekkeklokken fem på morgenen. Han må tidlig opp for å rekke sommerjobben på Hørte gård i Lier.

– Det er hardt arbeid, sier Trym mens han leter blant de 35.000 squash-plantene som bonden Anders Hørthe har sådd.

Da grensene stengte, og den vanlige arbeidskraften som Hørthe har benyttet seg av i flere år – nemlig statsborgere fra Polen, Ukraina og Vietnam – forsvant, ble han tvunget til å tenke nytt.

– Først fikk jeg helt panikk. Så fikk jeg hjelp av gode venner, og det var starten på et skikkelig dugnadsarbeid før jeg skjønte at jeg kunne alliere meg med Vestre Aker bydel i Oslo som trengte bedrifter til å sørge for at ungdommer får sommerjobb.

Hørthe valgte å fortsette med ungdomsprosjektet også etter at grensene åpnet igjen for sesongarbeidere.

– Vi vet alle at ungdom er viktig for fremtiden. Ungdomsledere og gjengen fra Oslo er en ressurs som vi jobber med. Jeg mener landbruket har flere verdifulle funksjoner å tilby samfunnet. Det å lede, være med å utvikle mennesker og samtidig produsere og selge mat er bærebjelker i samfunnet.

HARDT ARBEID: Trym Tvedt Johansen (t.v.) skal jobbe hele sommeren på åkeren i Lier. Foto: Naina Helén Jåma, VG

Hver dag hentes ungdommene på Asker togstasjon, og i åkeren står bonden klar til å ta dem imot.

– Dette er ungdommer som aldri har jobbet i åkeren tidligere. Men vi har hatt flere uker med opplæring av eldre ungdommer, som igjen lærer opp de litt yngre, på den måten sørger vi for effektivitet og en trygg behandling av matvarene.

I ÅKEREN: Andreas Bjelland sammen med bonden på Hørte Gård, Anders Hørthe. Foto: Naina Helén Jåma / Naina Helén Jåma, VG

Andreas Bjelland (24) skulle egentlig hatt sommerjobb bak en kontorpult hos DNB, men ente opp som mellomleder på jordet til Hørthe.

– Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle stå her hele sommeren, men det er deilig å kunne bruke kroppen og så lærer jeg jo en del om jordbruk, sier han.

Hørthe håper det kommer til å bli mer attraktivt å jobbe i landbruket, og at bønder i hele Norge ser fordelen av å bruke norske ungdommer.

– Da faren min drev med jordbær, hentet han ungdommene hjemme og dro dem ut av sengen for å få dem ut i åkeren. De siste årene har vi bønder hatt fri flyt av arbeidskraft utenfor Norge, men jeg ser at noe av de viktige verdiene som ungdom før i tiden fikk, går tapt. På den måten håper jeg at jeg bidrar til samfunnet, sier han.

HÅPER PÅ GJENTAGELSE: Anders Hørthe håper at dette ikke blir siste sommeren han kan bruke norske ungdommer i åkeren. Foto: Naina Helén Jåma, VG

Bonden tror han kommer til å fortsette å bruke ungdommer, og han regner med at han frem til september vil ha flere titalls ungdommer innom åkeren.

– Dette har sikret meg i år. Alt så veldig mørkt ut, men nå vokser squash nærmest når man ser på den, og ungdommene som jobber her bidrar til at nordmenn får mat på bordet og at jeg fortsatt kan være bonde.

– De unge som er dedikerte og presterer etter endt prøvetid ønsker vi å tilby arbeid frem mot høsten. Det er ingen ting som går av seg selv og det blir spennende å se hvor mange som holder ut, vi ønsker flittige hender og trenger flinke folk inn i landbruket for fremtiden.

PLUKKER SQUASH: Trym Tvedt Johansen har sommerjobb på Hørte gård i Lier. Foto: Naina Helén Jåma, VG

I åkeren har Trym akkurat fylt opp sin først kurv med squash for dagen. I løpet av arbeidsdagen blir det en del kurver, men han tar seg god tid til å plukke ut dem som ikke passer.

– Vi får timepris, så det betyr også at vi kan være litt ekstra nøye når vi plukker. Det er viktig at det er riktig størrelse, sier han og viser frem en squash med riktig størrelse.

– Jeg får 138 kroner i timen for å være ute hele dagen. Det er jeg ganske fornøyd med, sier Trym – selv om dagene blir lange når klokken ringer klokken fem.

Les også

 1. De permitterte: – Det tøffeste jeg har vært gjennom

  I løpet av timer og dager ble livet snudd opp ned. Nå sitter mange permitterte igjen med sin del av regningen for coronakrisen. – Jeg må planlegge for hver eneste krone jeg har, sier Thomas Løkken.
 2. Regionreformen er ikke død

  La oss se fremover med entusiasme, istedenfor å sabotere og skape splid om en viktig reform.
 3. Det var med landbruket problemene startet

  Og da coronaen angrep mennesker på 1960-tallet, ga man frivillige forsøkspersoner viruset.
 4. Jeroshan (23) fikk 350.000 i året for å studere

  Halvparten av norsk ungdom sliter med å velge studieretning, viser ny undersøkelse.
  Pluss content
 5. Byrådet vil betale for bonde i byen

  I neste års Oslobudsjett foreslår byrådet å sette av penger til en egen bybonde.

Mer om

 1. Squash
 2. Jobb

Flere artikler

 1. Tenåringsjenter fikk sin første sommerjobb takket være coronaen

 2. Polske jordbærplukkere: Fikk 1807 kroner etter 14 dager

 3. Pluss content

  Astrid slet med depresjon – nå hjelper hun andre

 4. Pluss content

  Natur-gründerne som satser alt

 5. Elever over hele landet hyller lærerne sine

Fra andre aviser

 1. Har du en sommerjobb i år?

  Fædrelandsvennen
 2. Fattigere med selvplukk | Kjetil B. Alstadheim

  Aftenposten
 3. Koronakrisen sørget for deres første sommerjobb

  Fædrelandsvennen
 4. – At det plutselig skulle dukket opp en nordmann som ville jobbe på gård, det trodde jeg knapt fantes

  Aftenposten
 5. Han får skylden for hundrevis av drepte sauer. Lucky er en dødsdømt ulv.

  Bergens Tidende
 6. Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder