MØTTE KONGEN: Svein Ludvigsen var fiskeri- og kystminister da han tok imot Kong Harald på fiskerimessen Aqua Nor i 2003 – der dette bildet er tatt. To år etter ble Ludvigsen utnevnt av kongen som Kommandør av St. Olavs Orden. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Slottet har slettet St. Olavs Orden for Svein Ludvigsen

I 2005 ble daværende Høyre-statsråd Svein Ludvigsen (73) utnevnt av kongen til kommandør av St. Olavs Orden. Nå er utnevnelsen slettet etter at Ludvigsen ble overgrepsdømt.

  • Frank Ertesvåg
  • Hanna Haug Røset

Den mangeårige statsråden, stortingsrepresentanten og fylkesmannen ble sist sommer dømt til fem års fengsel for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg sex.

– Nå er tildelingen slettet, bekrefter Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottets kommunikasjonsavdeling overfor VG.

Han sier han ikke kommer til å kommentere saken ytterligere. Det er svært sjelden at kongelige utnevnelser blir slettet, og Slottet har tidligere selv sagt at første gang var i 2012.

Den 22. november for 14 år siden ble den nå tiltalte Svein Ludvigsen sammen med blant andre Erna Solberg høytidelig utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden av Kong Harald.

MEDALJEN: Ordenen tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Fikk medalje sammen med Erna

«For utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten» ble Ludvigsen belønnet sammen med de daværende statsrådskollegene fra Høyre, Erna Solberg, Ansgar Gabrielsen og Kristin Krohn Devold.

Men i statuttene til tildelingen heter det at en tildeling kan slettes «på grunn av uverdige forhold.»

Det er dette som nå har skjedd etter at dommen mot Ludvigsen ble rettskraftig. Den mangeårige topp-politikeren trakk nylig sin anke til lagmannsretten.

– Levert tilbake høsten 2019

Ludvigsens forsvarer Kai Vaag sier til VG at Ludvigsen returnerte ordenen via fylkesmannen i Troms høsten 2019.

– Vi har ikke andre kommentarer til dette utover å vise til pressemeldingen av 21.01.20, skriver Vaag i en e-post til VG.

les også

Smell for Svein Ludvigsen: Store deler av anken avvist

I pressemeldingen het det at Ludvigsens beslutning om å trekke anken ikke var en erkjennelse av skyld, men «en konsekvens av at domstolen har nektet ham en full ankerunde». Høyesterett avgjorde i november at det bare var en mindre del av Ludvigsens anke som skulle behandles i lagmannsretten.

I januar i fjor ble Ludvigsen suspendert fra Frimurerlosjen der han hadde lang fartstid og høyeste grad. Suspensjonen gjaldt i påvente av rettskraftig dom, men det er ennå ikke avklart om eks-politikeren nå vil bli ekskludert.

– Det er et organ sentralt som nå kommer til å behandle denne saken når de har fått utskrift av dommen som vil være grunnlaget for vurderingen, sier leder av losjebrorskapet i Tromsø, provincialmester Per Trygve Kongsnes til VG.

– Misbrukte sin posisjon

Svein Ludvigsen var i mange år en av Høyres fremste politikere. Han var stortingsrepresentant for Troms, Høyre-nestleder og statsråd i Bondevik II-regjeringen fra 2001 til 2005. Han tiltrådte som fylkesmann i Troms i januar 2006, og gikk av sommeren 2014, da han fylte 68 år.

les også

Ludvigsens forsvarer om fornærmet: – Har brukt saken for å hindre utvisning

I dommen mot ham sommeren 2019, la retten vekt på at Ludvigsen «med viten og vilje misbrukte sin posisjon og sitt overmaktsforhold til å skaffe seg seksuell omgang» og at han «forledet fornærmede til seksuell omgang ved misbruk av en sårbar situasjon» og dømmer ham på alle tiltalepunktene.

Unge asylsøkere

De tre fornærmede i saken kom alle til Norge som unge asylsøkere, og Ludvigsen møtte dem gjennom sitt arbeid som fylkesmann i Troms.

Domstolen mente det ikke fantes formildende forhold i saken.

I straffeutmålingen la retten vekt på at Ludvigsen har utnyttet «det tydelige overmaktsforholdet som lå i at han som fylkesmann forledet unge innvandrere i en sårbar situasjon, til å tro at han var i posisjon til å frata dem retten til opphold i landet».

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld. Han erkjente i retten at han ved tre tilfeller hadde seksuell omgang med en av de fornærmede, men hevder at det skjedde frivillig.

PS! Høyere opp i saken står det at 2012 var første gang en kongelig utnevnelse ble slettet. Imidlertid ble Romanias president Nicolae Ceausescu tildelt St. Olavs orden av kong Olav i 1980, protokollen tro. Den skal ha blitt trukket tilbake like før han ble henrettet av sitt eget folk i 1989.

Mer om

  1. Slottet
  2. Erna Solberg
  3. Kong Harald

Flere artikler

  1. Ludvigsen ekskludert fra Frimurerlosjen

  2. Disse gikk bort i 2019

  3. Hareide om sitt vanskelige valg: – Raust av Erna å peke på meg

  4. Høyres unge stjerneskudd inn i regjeringen

  5. Frp-topp vil ha innvandreropprør: – Nå skal silkehanskene av

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder