ILLEGALT: Subutex og Metadon omsettes mer og mer på gateplan i Norge. Leger, politi og støtteapparatet rundt narkomane er bekymret. Foto: Illustrasjonsfoto/Alf Øystein Støtvig.

Rusmidler på «avveie» i Norge

(VG Nett) Norske leger anklages for å gi vanedannende medikamenter til rusmisbrukere, samtidig som Subutex lett tas inn i landet og selges illegalt.

  • Kristin Skodje Pedersen

Artikkelen er over 13 år gammel

narkoman.net - This website is for sale! - narkoman Resources and Information.Forside - RUS & SAMFUNN

- Det er enkelte leger som tror Subutex, Metadon og lignende legemidler er eneste måten å behandle narkomani på. Det er helt feil, sier John Storaas, leder i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon, Rio, til VG Nett.

Storaas peker på at det ikke bare er den dansk-norske legen Birger Schroll og legekollegaene hans i Danmark som skriver ut kritikkverdige mengder vanedannende medikamenter til narkomane.

Schroll ble tirsdag utpekt som «turistmål» for norske narkomane.

Enkel tilgang

- Det kryr av leger som er lettslupne med å gi resepter på sterke preparater, sier Storaas.

Han mener det ikke er vanskelig å finne leger som skriver ut vanedannende medisiner til narkomane som ikke befinner seg i et behandlingssystem.

- De tenker ikke at rusmisbruker er som andre og har behov for å være en del av ulike aktiviteter i samfunnet. De praktisk talt hiver medikamenter etter rusmisbrukere uten noe form for oppfølging, sier en fortvilet Storaas til VG Nett.

Køene på behandling er større enn noen gang.

Les også: Danmark "turistmål" for narkomane

Narkotikasmugling

Storaas kjenner godt til Birger Schroll fra tiden han praktiserte som lege i Norge.

- Historiene fra Danmark minner mye om hvordan Schroll opererte her hjemme. Han hadde kontakt med flere leger da han jobbet under det norske helsevesenet.

Han er opprørt over historiene fra Danmark.

- Dette er narkotikasmugling. Tar man slike turer, tar man garantert sikte på å selge til et stadig voksende marked, mener Storaas.

Guri Spilhaug i Den Norske Lægeforening er også bekymret.

Fri flyt

- Dette fører med seg an strøm av medikamenter til det norske narkotikamarkedet. Du kan ta med deg Subutex, Matadon og lignende medikamenter over landegrensene dersom du har et dokument som viser at du bruker denne medisinen. Pasienter som går på disse preparatene må kunne få dra på ferie, forteller Spilhaug til VG Nett.

Betyr det at pasienter av Schroll kan frakte store mengder Subutex fra Danmark som de ikke ville fått tilgang på i Norge?

- Ja det stemmer, men de har blitt strengere med utskriving av Subutex også i Danmark, understreker Spilhaug.

Hva med norske leger?

- Det er et kjent problem at enkelte norske leger skriver ut for mye vanedannende medikamenter til pasienter og dette er noe vi i Legeforeningen ønsker å ta tak i.

Det finnes mange medikamenter som inneholder de samme virkestoffene som Subutex og Matadon, både smertestillende og beroligende medisiner.

- Disse må det bli en mye strengere kontroll på, mener Spilhaug.

TIPS VG NETT!

Kjenner du noen som har fått utskrevet store mengder vanedannende medikamenter hos legen?

Medikamenter på avveie

Spilhaug understreker at Metadon og Subutex er forbeholdt narkomane i behandlingssituasjon, det er registrert en økende grad av Metadon i analyser av blod hos personer død i overdose.
Disse pasientene er ikke registrert i et behandlingsopplegg.

- Det betyr at Metadon er på "avveie" og selges i økende grad på et illegalt marked, sier Spilhaug til VG Nett.

"Billigsalg"

- Illegal omsetning av Subutex og Metadon er et økende problem i Haugesund, sier Jan Geir Hessen, gruppeleder narkotika Haugesund Politistasjon, til VG Nett.

Han mener den illegale omsetningen må ses i sammenheng med hyppige Danmarksturer, men understreker samtidig at også enkelte pasienter under behandling i Norge ser muligheten til å tjene penger på et stadig økende narkotaikamarked.

- Dette er et alvorlig problem, sier Hessen.

Politiet i Haugesund beslaglegger hver uke Subutex-tabeletter.

- Det illegale markedet har økt betydelig. For et par år siden kostet en Subutex-tabelett seks-sju hundre kroner. I dag har den en gateverdi på et par hundre kroner, sier Hessen.

Ingen øvre grense

- Vi har ingen oversikt over hvor mange reisende som har med seg Metadon og Subutex inn i landet. Det er lovlig å ha med seg en månedsdose når man er ute og reiser, sier Øyvind Hafsøe, avdelingssjef grensekontroll i Tollregionen Vest Norge, til VG Nett.

Hvor mye en måneds forbruk tilsvarer i tabletter bestemmes av legen til den enkelte pasient.

- Det er derfor ingen øvre grense på hvor mange tabletter du kan ta med deg inn til Norge, sier Hafsøe.

Tollvesenet har ikke kunnskaper om bruken knyttet til disse medikamentene.

- Vår jobb er å sjekke om de har papirene i orden, ikke kontrollere brukerdoser, sier Hafsøe.

Han forteller samtidig at tollvesenet ved flere anledninger har stoppet flere Subutex-brukere fra samme ferje.

- Men vi har ikke tenkt å føre noe statistikk over hvor mange dette gjelder. De opptrer på lovlig måte etter dagens importregler, understreker han.

Flere artikler

  1. Danmark «turistmål» for narkomane

  2. Overlege slår alarm om behandling av rusmisbrukere: «Føler meg ofte presset til å skrive under på papirer som kan ta livet av pasientene mine»

  3. - Rusmisbrukere får elendig behandling

  4. Rus-debatten: Siri (50) ble kvitt metadonspøkelset

  5. Høyre gir nei-siden i Ap narkohjelp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder