Alle foto: Jan Petter Lynau

Lær selvforsvar med VGTV

(VG Nett) VGTV viser deg hvordan du kan beskytte deg mot overfall.

  • Morten Ulekleiv

Artikkelen er over 13 år gammel


Sammen med generalsekretær Trond Søvik i Norges Kampsportforbund, har VG Nett laget et eget selvforsvarskurs

Leksjon 1:Slik slipper du unna strupetak

- I dette angrepet er en mulighet å ta tak rundt håndleddene til angriper. Kryss angriperens armer mens du skyver deg bakover, vekk fra angriperen, oppfordrer Søvik.

Leksjon 2:Avverg angrep forfra

- Når man angripes med slag er det viktig å senke tyngdepunktet. Sett siden til angriperen slik at du kan beskytte deg best mulig, instruerer Søvik.

Leksjon 3:Dersom overfallet skjer bakfra

- Når en person tar tak rundt armene og kroppen din bakfra, må du tenke på å bli så tung som mulig og stabilisere deg. Da unngår du å bli løftet opp og kastet i bakken, forklarer Søvik.

Leksjon 4Slik unnslipper du voldtektsforsøk

- Har du blitt presset ned på gulvet eller bakken er det viktig å prøve å komme opp igjen. Kjemp imot og rop etter hjelp. Press haken hardt mot brystet for å hindre strupetaket, kravle og beveg deg bakover for å komme ut av angriperens grep.

Leksjon 5 - oppsummering:Unngå å havne i farlige situasjoner

I den femte og siste selvforsvars-leksjonen, oppsummerer Trond Søvik kurset, og gir praktiske tips om hvordan du sørger for å ikke havne i situasjoner som fører til fysisk konfrontasjon med overgripere og voldsmenn.

- Teknikker for å yte fysisk motstand er viktig å lære før det oppstår en farlig situasjon. Kan du teknikken, gir det deg større selvinnsikt og signaliserer trygghet. Da er det mindre sannsynlig at du blir utsatt for vold, sier Trond Søvik til VG Nett.

Se bildeserie fra kurset her.

Både menn og kvinner kan havne i vanskelige situasjoner.

Forsvarsteknikkene tar utgangspunkt i situasjoner som strupetak, overfall bakfra, slag og voldtektsforsøk.

- Skaff deg tid. Da får du skapt avstand til den potensielt farlige situasjonen og får mer tid til å finne utveier, sier Søvik.

Øvelsene er ifølge Søvik enkle kampsport-øvelser. Med litt trening vil det gi deg større selvtillit og raskere reaksjon på angrep eller overfall.

- Gjennom selvforsvarstrening oppdager mange kvinner at de ikke nødvendigvis er fysisk underlegne. Riktig bruk av kroppen gjennom grep og teknikker, kan overraske overgriperen med motstand han ikke er forberedt på. Dette kan gi ekstra tid
til å løpe vekk eller tilkalle hjelp, sier Søvik.

Han har 3.grad av sort belte i ju-jitsu, og er instruktør i kampsport.

Ingen garanti mot overgrep

- Slike kurs vil aldri være en garanti mot overgrep, men du vil være mye bedre rustet til å møte situasjonen hvis den skulle oppstå, avslutter Søvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder