DRIKKER MYE: Ungdom i Norge stopper ofte ikke når leken er god. Illustrasjonsfoto: VG

Sanseløs ungdomsfyll gir blackout og vold

Sanseløs fyll blant ungdom fører til vold, uønsket sex og hærverk. 30 prosent av dem som drikker, sier de har havnet et sted uten at de vet hvordan.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Over 20.000 unge fra ungdomsskolen og den videregående skolen har svart på undersøkelsen til Sirus, Statens institutt for rusmiddelforskning.

61 prosent av ungdommene hadde drukket alkohol i løpet av det siste året. Blant videregående-elever hadde 84 prosent drukket, mens andelen på ungdomstrinnet var 35 prosent. 62 prosent av jentene sa de hadde drukket, mot 57 prosent av guttene.

- Elevene i ungdomsskolen som drikker mye, skiller seg ut ved at de er mer utsatt for problemer og skader fordi de har mindre mental beredskap til å takle alkoholen, sier forsker Hilde Pape ved Sirus til Aftenposten.

Dropper kondom

Ifølge undersøkelsen har 40 prosent av dem som har drukket det siste året kranglet eller skjelt ut noen i fylla, og 16 prosent har havnet i slåsskamp. 27 prosent av dem oppgir å ha hatt sex uten prevensjon (bare elever i videregående ble spurt om dette).

5 prosent sier de er blitt seksuelt utnyttet, men var for fulle til å yte motstand.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder