MÅ TREKKE SEG UT: Fremskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Widt mener det er på tide at SV tar konsekvensene av at deres syn på NATO og krigen i Afghanistan ikke tas til etterretning i regjeringen. Foto: SCANPIX

Frp og RV: - SV må ut av regjeringen

(VG Nett) SV har gitt etter i sakene om Norges deltakelse i Afghanistan. - SV bør snarest mulig trekke seg ut av regjeringen, sier Per Ove Widt fra Frp.

Bjørn Lecomte
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Nederland har bedt om hjelp fra norske styrker i den urolige Uruzgan-provinsen Sør-Afghanistan, melder Dagsavisen i dag.

Regjeringen skal nå vurdere saken som skaper dyp splid mellom SV og de andre regjeringspartiene. Men Norges engasjement i Afghanistan har hittil ikke latt seg stoppe av SV, som i sitt program er motstandere av Norges medlemskap i NATO.

Frp: - SV må ut

- SV ønsker å sitte i regjering for enhver pris. De bør snarest mulig trekke seg ut av denne regjeringen, sier Per Ove Width, forsvarspolitisk talsmann i Frp til VG Nett.

Width synes SVs handlinger i regjeringen ikke korresponderer særlig godt med hva de lovte velgerne før valget for to år siden.

- SV er tuftet på at vi skal melde oss ut av NATO, samtidig sender de bombefly for å bombe Afghanistan. Det er et dobbeltspill, sier Width.

sdf Foto: HØYRE

Høyre: - Belastning

Høyres Finn Martin Vallersnes i Utenrikskomiteen på Stortinget stiller spørsmålet mange lurer på om konfliktene innad i regjeringen om Afghanistan:

- Hvor mange ganger kan slike konfrontasjoner skje før det blir en for stor belastning for SV og regjeringen? spør Høyre-mannen.

Våre allierte

Vallersnes minner om at våre allierte må føle seg trygge på Norges engasjement:

- Skal vi ha en situasjon der vi må ta en runde hver gang dette dukker opp? Det er vanskelig å være de som skal samarbeide med Norge, hvis de ikke vet hvor de har oss. Vi må være helt klare, sier Vallersnes.

- Jeg synes at handlingen skje når forespørselen kommer, sier han.

Rødt: - Ubegripelig

UBEGRIPELIG: - Det er ubegripelig at SV er med i en regjering som involverer Norge i en okkupasjon av et annet land, sier Torstein Dahle i Rødt. Foto: Scanpix

Torstein Dahle, partileder i Rødt, er svært kritisk til måten SV har handlet i Afghanistan-saken:

- Det er ubegripelig at de er med i en regjering som sender norske soldater ut i krig og okkupasjon. Det er helt uakseptabelt, sier Rødt-lederen.

Dahle mener SV har forandret seg veldig mye på kort tid:

- Det SV gjør er i strid med det som har vært et fundament for SV, nemlig det å arbeide mot krig og for fred. Partiet har forlatt gamle prinsipper og deltar i dag i kriger mot andre land.

- Dette er smertelig for SVs grunnfjell av velgere.

NAIVT: Tidligere justisminister og Stortingsrepresentant for Venstre, Odd Einar Dørum mener kriminalisering av sex-kjøp vil øke volden i prostitusjonsmiljøene. Foto: SCANPIX

Venstre: - Vi skal delta

Venstres Odd Einar Dørum var helt klar på hva han mente om saken:

- Venstres syn er at vi skal delta med våre allierte. Jeg har ikke behov for å dele ut karakterer til andre partier. Vi forventer at Norge stiller opp, sier Dørum.

- Når NATO kommer med forespørsler, så skal vi stille opp, sier han.

Ap: - Må gi og ta

Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Signe Øye, sier til VG Nett at det har vært tøffe samtaler om dette mellom partiene, med forsvarsministeren til stede.

- Så lenge det ikke er flertall i en regjering må man leve med at man gir og tar. Slik er det for alle. Det er ikke slik at noen bestandig får viljen sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder