FORSVARER: Advokat Sverre Ingram Andersen forsvarer den drapssiktede somaliske jenta. Foto: Roger Neumann

Advokat: - Preg av umenneskelighet: Drapssiktet jente (15) frasier seg barneomsorgen

(VG Nett) Den somaliske 15-åringen som er siktet for drap på sin mor, frasier seg retten til å ha omsorg for barnet hun fødte i slutten av november i fjor.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det skriver avisen Varden.

- Det er riktig at jenta ikke vil kreve omsorgen for barnet. 15-åringen innser at hun i dag ikke er et fullgodt omsorgsalternativ for den lille gutten. Hun håper barnefaren og hans familie kan ta seg av barnet, sier advokat Sverre Ingram Andersen til Varden.

Dermed støtter den 15 år gamle somaliske jenta det kravet barnefaren (22) vil framsette overfor Midt-Telemark barnevernstjeneste via sin advokat Ole-Martin Meland.

- Det er viktig at barnet får vokse opp i et somalisknorsk miljø og lære både somalisk og norsk. Gutten bør opprettholde sin etniske tilhørighet og ikke vokse opp i et vanlig norsk hjem, sier advokat Andersen til avisen.

LES OGSÅ:Fortalte at hun drepte moren

Flere faktorer

Det skal være flere faktorer som gjør at 15-åringen ikke ønsker barneomsorgen. Alder, behov for skolegang og det at hun trenger tid på å bearbeide det som har skjedd.

- På den måten kan hun danne grunnlaget for et voksent liv der hun kan klare seg selv. Akkurat nå er det viktig å ta igjen forsømt skolegang, samtidig som hun skal forberede seg til straffesaken, sier han.

Den unge moren har bare sett barnet sitt en eneste gang etter at hun fødte i november. Moren ble fratatt sin sønn samme dag fødselen fant sted, etter at det ble fattet et hastevedtak. Barnevernets forslag går ut på at moren skal få se gutten bare to ganger i året, tre timer hver gang. Og det skal skje under tilsyn.

Advokaten mener barnevernet har et bilde av jenta som ikke er riktig.

LES OGSÅ:15-åring siktet for overlagt drap

- Preg av umenneskelighet

DREPT: Her blir den drepte moren båret ut fra hjemmet på Ulefoss. Foto: Roger Neumann

- Hun har etter min oppfatning en helt normal intelligens og er i stand til å tenke hva som er andres beste. Det som nå skjer har et preg av umenneskelighet over seg. At hun avskåres fra all kontakt, bryter med grunnlegende rettsprinsipper, sier Andersen.

Dersom vedtaket blir stående vurderer advokat Andersen å bringe saken inn for namsretten. Advokaten legger ikke skjul på at han ser det som naturlig at moren og faren samordner sine interesser for å få tilbakeført barnet til faren.

Ifølge Varden er 15-åringen under barnevernets tilsyn på en institusjon i Telemark. Åtte heltidsansatte omsorgspersoner går i turnus, to og to, for å holde henne under oppsikt, følge henne på skole og ellers sørge for at hverdagen fungerer. Personene som har ansvaret for jenta, er pålagt munnkurv overfor advokaten som representerer henne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder