Thendrup kjent skyldig i Nokas-ranet

Dømt til 14 års fengsel i ettermiddag

INNENRIKS

STAVANGER (VG Nett) Etter å ha blitt frikjent av juryen i forrige rettsrunde, ble Thomas Thendrup (36) i dag den 13. raneren som dømmes for dødsranet i Stavanger.

Publisert: Oppdatert: 13.09.07 15:20

Den yngste av Thendrup brødrene ble i januar i år frikjent av juryen i Gulating lagmannsrett. Fagdommerne var imidlertid på langt nær like overbevist om at Thomas Thendrup var uskyldig og satte kjennelsen til side, fordi de mente den åpenbart var uriktig.

Dermed fikk Thomas Thendrup en ny rettssak i lagmannsretten, og den nye dommen falt torsdag klokken 13. Da ble Thomas Thendrup kjent skyldig i det brutale ranet for over tre år siden.

Han ble samtidig idømt 14 års fengsel.

Langt nede etter dommen

Hans forsvarer, Ellen Holager Andenæs, satt med hendene foldet foran ansiktet mens lagmannsretten leser begrunnelsen for dommen. Også Thendrup var tydelig langt nede etter å ha blitt dømt til en lang fengselsstraff.

Han satt med hendene knyttet og så ned i bordet da dommeren forklarte at retten mente han var en av ranerne som var inne i tellesentralen og plukket penger.

Slapp forvaringsdom

36-åringen er dømt seks ganger tidligere, blant annet for et væpnet verditransportran i Oslo sammen med blant annet Nokas-dømte Metkel Betew, og risikerte en streng forvaringsdom.

Aktor Rune Høgberg la ned påstand om forvaring i inntil 15 år, men dommerne endte på en tidsbestemt straff på 14 år.

Dommerne i lagmannsretten har opplagt vurdert bevisene annerledes enn hva juryen under lagmannsrettssaken på Forus utenfor Stavanger gjorde.

I forrige måned stilte David Toska som vitne i rettssaken, og hevdet for første gang at Thomas Thendrup ikke deltok i ranet. Gulating lagmannsrett har imidlertid vurdert vitnemålet som lite troverdig og har valgt å se bort fra dette, i tråd med hva aktoratet ønsket.

Statsadvokat Høgberg mente Toskas «frikjennelse» var verdiløs.

- Toskas vitnemål er ikke troverdig. Han sier at Thomas Thendrup ikke er med, noe påtalemyndigheten mener ikke er riktig. Den ukjente personen som skal ha hatt Thendrups rolle finnes ikke, slo Høgberg fast etter vitneforklaringen.

Fant DNA på hanske

Senere har også Kjell Alrich Schumann stilt i retten og vitnet på at Thendrup ikke deltok i ranet av 57 millioner kroner for over tre år siden. Schumann, som avfyrte de dødelige skuddene mot politimannen Arne Sigve Klungland, forklarte at han ikke hadde frikjent Thendrup tidligere, fordi Nokas-saken hadde vært komplisert og vanskelig for ham.

Også dette vitnemålet, ble vurdert som lite troverdig av Gulating lagmannsrett.

Påtalemyndighetens bevis mot 36-åringen har vært blant annet vært DNA-spor på en hanske som ble funnet sammen med store mengder ransutstyr i Drammensfjorden. Storebror Johnny Thendrup som tidlig tilstod deltakelse i Nokas-ranet, etter å ha blitt skutt av politiet på Domkirkeplassen, har flere ganger forklart at det var han som tok med hansken til Stavanger.

Ifølge forklaringen til Johnny Thendrup skal lillebror Thomas tidligere ha brukt den aktuelle hansken under oppussingsarbeider hjemme i hans hus på Fjellhamar utenfor Oslo. Hansken skal ha blitt brukt da Johnny kjørte en lastebil over til Vestlandet i forkant av ranet. Bilen ble senere brukt til å sperre innkjørselen til politihuset i Stavanger og satt i brann.

Årsaken til at Johnny ikke selv avla DNA-spor i hansken under den flere timer lange kjøreturen til vestlandsbyen, skal ifølge hans egen forklaring skyldes at han hadde på seg plasthansker under arbeidshanskene.

Ble pekt ut i politiavhør

Gulating lagmannsrett har i dommen lagt stor vekt på at Nokas-dømte Dan Pettersen i politiavhør har pekt ut Thomas Thendrup som en av ranerne som var i Nedre Dalgate etter dødsranet. Pettersen forklarte politiet at han så fem personer i leiligheten, og pekte tre av dem ut i avhør, blant annet Thomas Thendrup som han plukket ut to bilder av.

Gjennom tre rettsrunder har imidlertid Pettersen forklart at han i dag ikke lenger er sikker på at det var Thendrup han så. Ellen Holager Andenæs har brukt mye tid på å forklare rettens medlemmer at Pettersen var psykisk nedkjørt i det aktuelle politiavhøret etter 16 uker i isolasjon i fengselet - uten at hun klarte å overbevise retten denne gangen.

Thomas Oscar Ingebrigtsen, som fikk betydelig straffereduksjon av påtalemyndigheten for å ha gitt politiet avgjørende opplysninger, har tidligere opplyst til politiet at Dan Pettersen fortalte ham at Thendrup var en av ranerne.

Da Ingebrigtsen i august vitnet i saken påpekte han at dette var opplysninger han hadde hørt fra andre, og at han selv ikke hadde kjennskap til om Thomas Thendrup deltok.

Kan ankes igjen

36-åringen har vært gjennom tre omfattende rettsrunder etter at han første gang stilte som tiltalt for Nokas-ranet foran tingrettsdommer Helge Bjørnestad på Forus utenfor Stavanger høsten 2005.

Straffeutmålingen og eventuelle saksbehandlingsfeil kan også ankes til Høyesterett. Dermed kan dommen til Thendrup nå endte opp i Norges høyeste rettsinnstans - i likhet med sakene til hans 12 medtiltalte.

Her kan du lese mer om