Frykter ikke fugleinfluensa i Norge

Det er fortsatt liten risiko for fugleinfluensa i Norge. Det dødelige fugleinfluensaviruset H5N1 er nå påvist hos svaner i Italia, Hellas og Bulgaria.

Artikkelen er over 14 år gammel

FRYKTER IKKE FUGLEINFLUENSA I NORGE: Avdelingsdirektør ved hovedkontoret til Mattilsynet Keren Bar-Yaacov frykter ikke fugleinfluensa i Norge, til tross for at viruset for første gang er påvist i EU. Foto: Scanpix

- Ifølge informasjonen vi har fått tilgang til så langt, tyder alt på at de smittede fuglene kommer fra den samme svaneflokken rundt Svartehavet. Norske svaner er derimot stedbundne, og vil derfor ikke kunne dra med seg smitten fra andre land, sier avdelingsdirektør Keren Bar-Yaacov ved hovedkontoret til Mattilsynet til NTB.

Størst fare til våren

Selv om fugleinfluensaen stadig kommer nærmere det kalde nord, endrer ikke de siste utbruddene trusselbildet for Norge. Mattilsynet understreker at risikoen først vil bli større når trekkefuglene begynner å vende tilbake til Norge en gang i mars.

- Det er først når trekkfuglene kommer tilbake at vi kan få fugleinfluensa også i Norge, men vi anser risikoen som liten, sier Bar-Yaacov.

Da vil tilsynet følge ekstra nøye med. De vil blant annet ta prøver av døde fugler. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av avføring.

Vil ta prøver

- Jeg er ikke mer bekymret for fugleinfluensaen nå enn jeg var forrige uke, sier Bar-Yaacov.

Det vil heller ikke bli innført importforbud fra de aktuelle landene, men fra Bulgaria er det allerede innført importforbud grunnet en annen fuglesykdom.

- Det vil ikke bli innført ytterligere forholdsregler. EU og EØS har allerede drøftet hvilke tiltak som skal iverksettes ved utbrudd av influensaen. Hellas og Italia vil derfor igangsette tiltak i de områdene som er rammet. I disse områdene vil det bli innført eksportforbud, sier Bar-Yaacov.

Norge vil ikke iverksette ytterligere tiltak med mindre det er mistanke om at Hellas eller Italia skulle miste kontroll over situasjonen.

Dyresykdom

Fugleinfluensaen i sin nåværende form er først og fremst en dyresykdom, men kan i sjeldne tilfeller smitte fra fugler til mennesker. Helsemyndigheter over hele verden frykter imidlertid konsekvensene dersom viruset endrer seg og begynner å smitte mellom mennesker, noe som kan utøse en global sykdomsbølge med svært høye dødstall.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder