SINT: Akhtar Chaudhry i Oslo SV reagerer sterkt på at en husselger ikke ville selge boligen sin til en med fremmedkulturell bakgrunn, selv om han hadde det høyeste budet. Foto: Linda Næsfeldt (arkiv)

Reagerer med avsky på boligdiskriminering

(VG Nett) - SV reagerer med forferdelse og avsky på at osloborgere blir diskriminert på boligmarkedet ut ifra sin hudfarge.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det sier Akhtar Chaudhry. Han sitter i SVs bystyregruppe i Oslo, og er fraksjonsleder i Byutviklingskomiteen. Han reagerer sterkt på en sak presentert i dagens VG.

Småbarnsfaren Farooq Ahmed (26) vant budrunden for drømmevillaen på Risløkka i Oslo. Likevel fikk han ikke kjøpe den, fordi selgeren mente han ikke passet inn.

- Igjen hører vi at en Osloborger med etnisk bakgrunn ikke fikk kjøpt et hus selv om han hadde det høyeste budet. Dette er langt fra det eneste eksempelet på denne type diskriminering. For bare to uker siden hadde Dagsavisen en lignende sak, sier Chaudhry til VG Nett.

Sjokkert

Farooq Ahmed selv sier til VG i dag at han opplever dette som diskriminering, og et slag i trynet etter at han i flere måneder har vært på husjakt. Ahmed bydde 4 950 000 kroner. Men det var altså en annen kjøper, en norsk familie, som bydde 50 000 mindre, som fikk tilslaget.

- Til og med megleren var sjokkert. Jeg tror nesten ikke han hadde lyst å fortelle meg at jeg ikke fikk huset, forteller han til VG.

Selgeren hevder at han ikke ville selge fordi han ikke tror Ahmed ville passe inn i nabolaget. Det begrunner han med at han tror noen mennesker passer bedre i villa enn andre.

IKKE HUSEIER: Farooq Ahmed ble likevel ikke huseier denne gang. Foto: Fredrik Solstad

- Som et eksempel synes jeg det er riktig at de som overtar en villa med en del vedlikeholdsoppgaver, bør ha forutsetninger for å opprettholde det. De som trolig aldri har slått en gressplen før, passer kanskje ikke så godt inn. Dette er ingen spesiell sak, sier selgeren.

Farooq Ahmed har vanskelig for å tro det han hører.

- Dette må jo være direkte rasistisk motivert. Hva vet han om jeg kan klippe plenen eller ikke? sier 26-åringen.

- Må se på lovverket

Også oslopolitikeren Akhtar Chaudhry reagerer med vantro.

- SV reagerer med forferdelse og avsky på at osloborgere blir diskriminert på boligmarkedet ut ifra sin hudfarge. Dette er et menneskesyn som SV ikke vil godta i Norge.

Chaudhry sier det skal være moralsk og lovmessig forbudt å diskriminere mennesker på grunnlag av hudfarge. SV vil nå be Kommunaldepartementet om å se på lovverket

- Dersom det finnes en lov som allerede ivaretar dette, må departementet skjerpe håndhevelsen. Dersom lovverket mangler eller svikter, må det lages en lov. Vi kan ikke leve med at folk i 2006 blir diskriminert ut ifra sin hudfarge, raser Chaudhry, som mener denne type diskriminering hindrer integreringen.

- Den opprettholder skillene mellom såkalte «hvite» og «svarte» boligområder. Den sender også meget uheldige signaler til minoritetene, signaler vi ikke ønsker skal eksistere i Norge. Og dette vil unge mennesker med minoritetsbakgrunn, født og oppvekst i Norge, ikke finne seg i, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder