ILLUSTRASJONSBILDE: Heroin rett før bruk. Foto: Jan Johannessen

Tror pandemien kan ha bidratt til høyt antall overdoser

Nedstengingen av samfunnet i kombinasjon med sterk heroin og reduserte tilbud til rusbrukere, kan ha bidratt til at antallet overdosedødsfall økte kraftig i fjor.

Av 

Stella Bugge

Publisert:

Det er foreløpig ikke mulig å slå dette fast, men seniorforsker Linn Gjersing ved Folkehelseinstituttet (FHI) mener at det er en sannsynlig sammenheng.

– Det blir kvalifisert synsing, men vi ser at det har vært en økning i antall narkotikautløste dødsfall de stedene hvor det også har vært mest restriksjoner, sier Gjersing til VG og peker på Oslo, Bergen og Viken.

I 2020 var det hele 324 overdoser som følge av narkotikabruk, ifølge FHI. Det er en økning på 18 prosent mot året før og det høyeste på 20 år.

– Oppskrift på katastrofe

87 av dødsfallene var i Viken, det er det høyeste antallet siden 2001 og 22 flere enn i 2019. Mange kommuner i Viken har, i likhet med Oslo og Bergen, hatt lange perioder med strenge coronarestriksjoner.

– Jeg tror veldig mange tiltak har virket inn og vært med på å drive tallene opp. Sosial distansering, beskjed om å holde deg hjemme, reduserte lavterskel tilbud og sterk heroin tror jeg har bidratt, sier Gjersing.

I 2020 var det ifølge Kripos registrert enkelte heroinbeslag, der stoffet var tre til fire ganger mer potent enn de typiske heroinbeslagene, skriver FHI.

Heroin var det stoffet som skilte seg mest ut sammenlignet med de tre foregående årene. I 2020 var det 75 slike dødsfall, en økning på 39 prosent sammenlignet med 2019.

– Å sitte alene og ta en heroindose er oppskriften på katastrofe, sier Gjersing.

Det har blitt delt ut en motgift mot overdoser fra opioider i form av en nesespray siden 2014 i flere kommuner i Norge, men denne motgiften krever at man ikke setter stoff med sprøyte alene.

Andre opioider, som morfin, kodein og oksykodon, er jevnt stigende og fortsatt hyppigste dødsårsak men det er heroin som skiller seg ut. Misbruk av opioider knyttes til over 470.000 dødsfall i USA siden årtusenskiftet. Tallene fra det norske dødsårsaksregisteret viser at det var 10 flere slike dødsfall i fjor enn året før.

– Dramatisk økning

Også Kenneth Arctander Johansen, leder i brukerorganisasjonen RIO og tidligere medlem av Rusreformutvalget, tror mye av økningen kommer av det spesielle året vi har bak oss.

– Dette er en dramatisk økning, så det er umulig for oss ikke å se det i sammenheng med pandemien og måten samfunnet møtte denne gruppen på. Ruspasienter ble bla kastet ut fra døgnbehandlingsinstitusjoner og i tillegg stoppet eller utsatte man planlagt behandling og stengte lavterskeltilbud i kommunene som sprøyterommene i Oslo og Bergen, sier han til VG.

Oslo hadde 51 overdosedødsfall i fjor, 15 flere enn det rekordlave antallet i 2019 mens Vestland hadde 39–18 flere enn i 2019. Tallene er hentet fra dødsårsaksregisteret.

Johansen mener de rusavhengige fikk et dårligere tilbud enn det de pleier å få.

– Det ble innført direkte skadelige tiltak som følge av manglende beredskapsplanlegging, sier han.

Sverre Nesvåg, forskningsleder kompetansesenter for rusforskning og professor ved Stavanger Universitetssykehus og Universitetet i Stavanger, vil ikke trekke noen bastante konklusjoner ennå.

– Jeg tror vi skal være veldig forsiktige med å «jump to conclusions» og forklare absolutt alt med corona, sier Nesvåg som gjerne vil sette seg mer inn i tallmateriale først.

Publisert:

Mer om

FHI

Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. Høyeste antall overdoser på 20 år i pandemi-året

 2. Rekordmange fullfører bachelor

 3. Lan Marie Berg strammer inn elsparkesykkelbruken

 4. Stor legemangel: Studentene får ikke turnusplass

 5. Nær 1 av 4 avvist i psykisk helsevern i fjor

Fra andre aviser

 1. Høyeste antall overdoser på 20 år i 2020

  Bergens Tidende
 2. Høyeste antall overdosedødsfall på 20 år: – Koronatiltak har trolig påvirket

  Bergens Tidende
 3. På tide å sette lokk på pilleboksen

  Aftenposten
 4. Ny behandling har gjort ham rusfri på rekordtid: Hver måned vaksineres Kenneth mot heroin

  Bergens Tidende
 5. Demens kan bli den vanligste dødsårsaken i Norge: – Vi er ikke forberedt på utviklingen, mener forsker.

  Aftenposten
 6. Legemiddel-overdosene har krevd over 400.000 liv. Selskapene bak mener skylden ligger hos legene.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no