UNG FORSKER: Regine Leidland kom på førsteplass i Konkurransen Unge Forskere med sitt forskningsprosjekt om levekår i Norge på 1800-tallet. Foto: Privat

Forskningsspiren Regine (14) til topps i forskningskonkurranse

(VG Nett) Skal vi tro vinnerne av Konkurransen Unge Forskere er de unge og lovende nysgjerrige på langt mer enn bare dataspill og sport.

Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Unge forskere fra hele landet samlet seg til finalen i Konkurransen Unge Forskere i Oslo i dag. Deres prosjekter, som strekker seg fra reptiler til gatekunst, ble stilt ut på Teknisk Museum og det var duket for kåring.

En av de som gikk helt til topps er Regine Leidland fra Egersund. Hun kom på delt førsteplass i klassen for ungdomsskolen.

14-åringen hadde forsket på «Hvordan var det å leve på 1800-tallet?»

Fredag kveld befinner hun seg på gallamiddag i forbindelse med utdelingen da VG Nett ringer.

- Jeg har vunnet førsteprisen!, sier hun opprømt og glad på telefonen.

- Gratulerer! Hva har du funnet ut av i forskningen din?

- Helt kort da så har jeg kommet til at folk i Norge hadde det mye dårligere på 1800-tallet og at klasseskillet var mye større, konkluderer Leidland.

Hun forteller at årsaken til at hun valgte dette som forskningsprosjekt var fordi hun hadde lest flere bøker hvor handlingen utspilte seg på 1800-tallet.

- Så skulle vi ha valgfag på skolen, og da valgte jeg å skrive om dette, men jeg ble jo ikke ferdig etter at valgfagperioden var ferdig så jeg fortsatte og skrive om det hjemme.

- Så var det læreren min som tipset meg om konkurransen og da skrev jeg en rapport, og kom videre, sier hun stolt.

Konkurransen er i regi av Proscientia som er Forskningsrådets prosjekt for å øke interesseb for forskning og vitenskap.

Det kan også nevnes at samtidig som hun holdt på med forskningsoppgaven skrev 14-åringen også en historisk roman, hvor førsteopplaget av boken allerede er utsolgt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TEORI I PRAKSIS: Mikhail Zakharov testet gammel teori og ble belønnet med delt førsteplass som han tar med seg hjem til Sandnes. Foto: Thomas Keilman/Proscientia

Delt førsteplass

Men Regine er ikke den eneste som sto på toppen av seierspallen, for i år var det en delt førsteplass. Hun måtte dele plassen med Mikhail Zakharov fra International School of Stavanger.

Zakharov testet de tidlige astrofyskernes beregninger. Med enkle redskaper og oppsett, som sopelime og planker målte han posisjoner på jorden ved hjelp av solen og polarstjernen.

Juryen mente forskningsprosjektet hans vart et godt gjennomført eksperiment hvor velkjent teori etterprøves.

Om Regine sier juryen at hennes nysgjerrighet viser og interesse viser en uvanlig modenhet hos den unge jenta.

Premie- og forskningsplaner

En del av premien for å være en forskerspire er 5000 kroner. Penger som de fleste 14-åringer hadde visst hvordan de skulle bruke før de rakk å få dem i hånden, men ikke Regine.

- Jeg skal være litt kjip og sette de i banken, sier Regine mens hun ler.

- Hva blir neste forskningsprosjekt nå da?

- Nei nå må jeg ta en liten pause for jeg har forsket så mye.

- Hva skal du bli når du blir stor da?

- Jeg har absolutt ikke peiling på hva jeg skal bli. Mamma sa på spøk en gang at læreren min skulle få en rose hvis jeg noensinne fant ut det, ler hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder