STATSMINISTEREN: Jens Stoltenberg blir nok en gang et tema i Vågå-saken, hvor Ap-ordfører Rune Øygard er siktet for overgrep. Foto: THOMAS GRABKA

Statsministeren på ny trukket inn i Vågå-saken

(VG Nett) Påståtte uttalelser fra statsministeren skal ifølge avisen GD ha blitt brukt for å legitimere et påstått forhold mellom Vågå-ordfører Rune Øygard og en mindreårig jente.

Artikkelen er over åtte år gammel


«GD er kjent med at dette blant annet skal være utsagn fra statsministeren til Rune Øygard som Øygard har formidlet videre til jenta. Stoltenberg skal ha uttalt at han aksepterte forholdet mellom de to fordi alder ikke har noen betydning i kjærlighetsforhold», skriver Gudbrandsdølen Dagningen (GD).

Rune Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, avviser GDs opplysninger kategorisk.

- Det ville vært svært oppsiktsvekkende hvis Stoltenberg hadde sagt noe sånt. Den samtalen har ikke funnet sted, og det har ikke vært noe forhold mellom Rune Øygard og denne jenta, sier Larsen.

Vet du noe om denne saken?Kontakt VG Netts journalister her!

Advokaten mener dette føyer seg i rekken av opplysninger i saken, som ikke er verifisert. Hun sier til VG Nett at hun er svært overrasket over at opplysningen bringes videre uten henvisning til kilder.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: GEIR OLSEN


- Denne opplysningen kommer jeg til å forfølge hvordan avisen har fått. Det er informasjon som, i tillegg til ikke å være korrekt, sannsynligvis kommer fra en lekkasje fra et etterforskningsdokument. Det må jeg forfølge overfor spesialenheten, sier hun.

- Stoltenberg bør avhøres

Ifølge Larsen må opplysningen komme fra politiet eller bistandsadvokaten.

- Det er alvorlig at man bare slipper ut en så drøy påstand. Det belaster landets statsminister på en måte som Rune Øygard synes er svært beklagelig, sier Larsen.

Den mindreårige jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, står fast på at Norges statsminister må behandles som et vitne i saken, og derfor avhøres. Hjortdal vil imidlertid ikke kommentere hva hun mener Stoltenberg må svare på.

- Jeg har ingen kommentarer til det GD skriver der. Hvorfor Jens Stoltenberg bør avhøres vil jeg ikke gå inn i, sier Hjortdal.

- Rykter

Hun sier til VG Nett at hun ikke er kilden på samtalen mellom Stoltenberg og Øygard, som angivelig skal ha dreid seg om at alder ikke har noe betydning i et kjærlighetsforhold.

BISTANDSADVOKAT: Nina Braathen Hjortdal. Foto: GEIR OLSEN


- Men er dette noe du har hørt om tidligere?

- Jeg vil ikke gå inn i det nå, men det ligger der som et klart krav fra min og fornærmedes side at Stoltenberg avhøres, sier Hjortdal.

- Det har vært veldig mange spekulasjoner og rykter i denne saken. Mye av det har vært sant, og noe har vært usant. Sånn er det med det som står i GD i dag også, sier hun.

- Sagt i en annen sammenheng

Ifølge ansvarlig redaktør Kristian Skullerud i GD mener deres kilder er at Øygard skal ha brukt en samtale med Stoltenberg for å legitimere et påstått forhold til den mindreårige jenta. Uten at statsministeren nødvendigvis skal ha kjent til dette angivelige forholdet.

- Det skal vel mye til for at statsministeren har akseptert et slikt forhold. Det med alder og kjærlighet er nok sagt i en annen sammenheng, men det er derfor man vil ha Stoltenberg avhørt. Slik vil man få klarhet i nettopp det, sier Skullerud.

(Saken fortsetter under bildet)

SAKEN: Det er i dagens Gudbrandsdølen Dagningen at opplysningene blir presentert. Foto: FAKSIMILE

Han innrømmer at det er lett å misforstå det som står skrevet i dagens utgave av avisen.

- Man kan selvsagt være enig eller uenig om at det kom godt frem hva som var ment i dette avsnittet, sier Skullerud.

Til Larsens kritikk svarer han at i enkelte sammenhenger vil det være naturlig å bruke skjulte kilder, dersom avisen er sikre på at opplysningene som kommer frem er korrekte.

- Og vi har selvfølgelig troverdige kilder på dette, sier han.

Avhører ikke statsministeren

Ifølge Larsen spiller det ingen rolle hva kilden har ment.

- Dette er uansett ikke sant. Øygard har ikke hatt et behov for å drøfte det temaet med statsministeren, sier hun.

Ordfører Rune Øygard har hele tiden hevdet at anklagene mot ham er grunnløse. Den mindreårige jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal har imidlertid krevd flere ganger at statsminister Jens Stoltenberg også skal avhøres i saken.

Rune Øygard og Jens Stoltenberg kjenner hverandre godt, og spiste middag sammen på kjendiskokken Arne Brimis etablissement Vianvang dagen før Øygard ble anmeldt.

(Saken fortsetter under bildet)

SIKTET: Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for overgrep mot en mindreårig jente. Foto: GEIR OLSEN

Ifølge politiadvokat Lars Rune Ringvik ved Gudbrandsdal politidistrikt er det så langt avhørt rundt 60 vitner i saken, men ikke statsminister Stoltenberg.

- Dette har vært oppe tidligere også, men politiet har sagt at det gjør vi ikke. Vi ser det ikke som nødvendig, sier Ringvik til VG Nett.

Ingen kommentar

Han ønsker ikke å kommentere GDs opplysninger ytterligere.

Statsministerens kontor (SMK) var ordknappe om saken etter spørretimen i Stortinget onsdag.

- Statsministeren kan ikke kommentere en sak som er under etterforskning, sier statssekretær Hans Kristian Amundsen ved SMK til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder