EKSPERT: Kroppsspråk-ekspert Live Bressendorf Lindseth ble intervjuet av VGTV like etter å ha observert den terrorsiktede Anders Behring Breivik i retten mandag. Foto: VGTV

Kroppsspråk-ekspert om Breivik: - Jeg leser ham ikke som kontrollert

Beskriver Breivik som «bisarr følelsesmessig»

OSLO TINGHUS (VG Nett) Kroppsspråk-ekspert Live Bressendorf Lindseth sier at hun ikke tror den terrorsiktede er like kontrollert som han gjerne ønsker å fremstå.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL


Blant annet smattet Anders Behring Breivik med tungen under fengslingsmøtet i Oslo tingrett i dag.

- Det er et helt klart et tegn på indre uro, forteller Live Bressendorf Lindseth til VGTV like etter fengslingsmøtet mandag ettermiddag.

Ifølge kroppsspråk-eksperten sendte Breivik mange forskjellige signaler under dagens rettsmøte, som endte med at han blir sittende varetektsfengslet frem til rettssaken starter 16. april.

VGTV: Smilende Breivik med høyreekstrem hilsen før retten settes

- For det første var det helt tydelig at han var litt stolt over at han fikk så mye medieoppmerksomhet. Han smilte flere ganger, blant annet da aktor refererte til manifestet hans. Samtidig kan man se at han var nervøs over hvordan det skulle gå, sier hun.

Ifølge Bressendorf Lindseth tok Breivik opp en papirlapp hvor han hadde skrevet uttalelsen sin flere ganger, brettet den ut, for så å brette den sammen igjen og legge den i lommen.

- Nesten for å være sikker på at han hadde den med, sier hun.

- Reagerte sterkt

Han skal også ha reagert sterkt på det aktor sa, ifølge eksperten.

- Det var også interessant å se at når aktor sa sine ting, reagerte han sterkt på det aktor sa. Da foldet han hendene hardt og la dem på bordet. Men når aktor var ferdig, så la han dem ned i fanget igjen.

Bressendorf Lindseth sier at hun ser på flere områder når hun analyserer, spesielt i ansiktet. Det er områder som panne, øyebryn, øyne og øvre del av nesen.

BILDESPESIAL: Anders Behring Breivik i retten

(Saken fortsetter under bildet)

I RETTSSALEN: Anders Behring Breivik smilte flere ganger, og kikket seg rundt, under fengslingssmøtet mandag. Foto: TROND SOLBERG

- Når han snakket og ble avbrutt av dommeren fikk han et typisk uttrykk i pannen som indikerer at han ble litt forbauset over at hun kunne stoppe ham. Han virket også litt engstelig for at han ikke skulle få fortsette. Han signaliserte også litt sinne på slutten, og litt avsky, sier hun.

«Bisarr»

- Er det en sint mann du ser?

- Jeg tror det er en mann med mange forskjellige følelser. Han føler nok avsky samtidig som jeg synes han viser engstelse innimellom.

- Er han en ekte mann, eller er det bare en fasade?

- Hvis han prøver å utgi seg for noe, så prøver han å utgi seg som en som er kontrollert.

- Er han det?

- Nei, jeg leser ham ikke sånn, sier Live Bressendorf Lindseth.

Hun beskriver massedrapsmannen som «bisarr følelsesmessig».

- Han virker litt bisarr følelsesmessig. Det er bisart når man reiser seg og smiler når man går fra et rettsmøte, smiler til overlevende og pårørende etter en så utrolig tragisk opplevelse, sier Live Bressendorf Lindseth til VGTV.

- Forstår ikke

Ifølge eksperten kan oppførselen tolkes som en «total mangel på empati».

- På meg virker det som om han ikke forstår rekkevidden av det han har gjort, sier hun.

Breivik smilte mye da han kom inn i retten. Ifølge forsvarer Geir Lippestad, gjør han det når han er nervøs.

- Det er vanlig at folk smiler når de er nervøse, og jeg tror at han kan være nervøs. Samtidig så tror jeg han har en slags barnslig stolthet over det han har fått til.

Høyreekstrem hilsen

Da en smilende Breivik ble ført inn i rettssalen klokken 12.34 ble han møtt av blitzlamper fra et stort antall pressefotografer fra inn- og utland. Den terrorsiktede 32-åringen svarte med å løfte høyre arm rett ut, med en bøyd venstrearm på grunn av håndjernene han hadde på seg.

Bevegelsen så ut som en planlagt gest. Lippestad forklarte etter fengslingsmøtet at det var en slags høyreekstrem hilsen, men at han hadde blitt fortalt om den kun kort tid i forkant.

Psykiater Henning Værøy sier til VG Nett at han tolket opptrinnet som at Breivik viste frem håndjernene.

- Jeg synes man skal merke seg at han demonstrerte ganske tydelig. Han løftet hendene for å vise de tilstedeværende at han har håndjern på seg, og han rettet seg opp i ryggen. Han smilte meget tydelig, og sendte sterke signaler, sier Værøy.

Han mener Breiviks uttalelser i retten mandag gir ham et tøvete preg.

- Det fremstår som urimelig. Jeg opplever ikke det der som seriøst i det hele tatt. Han forsøker å si noe om sitt politiske ståsted og får lov til det. Heldigvis skal ikke jeg ta stilling til ham som psykiater, men når han fremstår som dette, uten at jeg har snakket med ham, gir det et tøvete preg, sier psykiateren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder