- Vi mener han er en dyktig advokat, sier pappa Rune Lindstrøm

ANKER: Kjetil Lindstrøm (16) overlevde Utøya og har frem til i dag hatt Sigurd Klomsæt som sin bistandsadvokat. Sammen med faren Rune Lindstrøm vil han nå anke rettens beslutning om å trekke tilbake Klomsæts oppnevning. Foto: Lise Skogstad

Utøya-overlevende anker fjerningen av Klomsæt

OSLO TINGRETT (VG Nett) Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt er fjernet som bistandsadvokat i terrorsaken etter anklager om lekkasjer - men hans eneste klient vil anke beslutningen.

 • Mads A. Andersen
 • Eva-Therese Loo Grøttum
 • Eric B. Utheim

Artikkelen er over åtte år gammel

Lese hele rettens beslutning her

- Det var et lettere sjokk å få vite at han var fjernet som Kjetils bistandsadvokat. Vi mener han er en dyktig advokat, og hadde trodd at vårt ønske om å beholde ham skulle bli avgjørende, sier Rune Lindstrøm til VG Nett.

Han er pappa til Kjetil Lindstrøm, som overlevde massakren på Utøya og fikk oppnevnt Klomsæt som bistandsadvokat i august.

- Vi vil anke denne beslutningen til lagmannsretten. Vi vil gjøre det vi kan for å beholde Klomsæt, sier pappaen.

Fjerningen av Klomsæt fra terrorsaken skjer med øyeblikkelig virkning, opplyste tingrettsdommer Finn Haugen under en pressekonferanse i Oslo tingrett onsdag ettermiddag.

Sigurd Klomsæt etterforskes for lekkasjer til pressen i forbindelse med straffesaken etter terrorangrepet 22. juli, og retten finner det sannsynlig at det er hans kontor som står bak lekkasjer av bildemateriale til media i begynnelsen av februar.

BAKGRUNN: Ber retten fjerne bistandsadvokat etter lekkasjer

- Tenker på klientene sine

Rune Lindstrøm har likevel bare positive ord å si om bistandsadvokaten.

- Begrunnelsen for at vi anker er at Sigurd Klomsæt har vært en god advokat for Kjetil. Han har fulgt opp Kjetil fra den dagen han ble oppnevnt, besøkt ham hver 14. dag, og gitt oss god informasjon i saken. Vårt inntrykk er at han er en fin advokat som tenker på klientene sine, sier pappa Lindstrøm.

Han hadde på forhånd sendt flere e-poster til tingretten hvor han gjorde det klart at han ikke ønsket at Klomsæt skulle miste oppnevningen - selv om det skulle vise seg at det var han som hadde lekket informasjon til mediene.

- Hvordan reagerte dere da dere fikk høre nyheten?

- Vi fikk en mail i forkant som sa hva det ville bli for noe. Vi hadde regnet med at det ikke ble noe. At tingretten fant ut noe annet er skuffende, sier han.

Tingrettsdommer Finn Haugen la i sin beslutning til grunn at det var utilrådelig å la Klomsæt fortsette som bistandsadvokat for Kjetil, blant annet fordi han ikke hadde orientert familien om bildene av Breivik før de havnet i media.

Rune Lindstrøm synes imidlertid ikke at lekkasjer nødvendigvis er problematiske.

- Slik jeg ser det kommer det an på hva som lekkes. Det er ikke noe spesielt i media vi har funnet belastende. Mye av det som har kommet ut i media er ting vi ikke viste, og som det har vært viktig for oss å få vite, sier han til VG.

Les videre under bildet...

FULGTE SAKEN: Rune Lindstrøm og sønnen Kjetil fulgte tingrettesdommer Finn Haugens opplesning av beslutningen om å fjerne Sigurd Klomsæt som bistandsadvokat. Foto: Lise Skogstad

ID-merket bilder

Det var fredag 3. februar 2012 at politiet leverte ut nye dokumenter til bistandsadvokatene i saken. Politiet hadde da lagt inn en unik elektronisk kode i hver utlevering, for å kunne spore eventuelle lekkasjer til media.

Samme fredag publiserte flere medier, blant annet NRK, Dagbladet og VG Nett, et bilde av Anders Behring Breivik tatt kort tid etter pågripelsen på Utøya. Oslo-politiet mente de elektroniske sporene tydet på at det bistandsadvokat Klomsæt som hadde lekket bildet, og ba tingretten om trekke tilbake oppnevningen av ham i saken.

Klomsæt selv har hele tiden nektet for at han har sett dokumentene politiet mener han har lekket.

I sin forklaring til tingretten har han redegjort for at han var i retten i Arendal frem til klokken 13 den aktuelle fredagen, og at han deretter kjørte til Oslo. Han har forklart at han ikke var innom sitt kontor, og at den bærbare pc-en hans ikke var pålogget i det aktuelle tidsrommet.

Klomsæt rakk dermed ikke selv å hente ut CD-en hos oslopolitiet, men fikk tillatelse til å la en medarbeider hente den ut.

Totalt ni advokater fikk utdelt en CD med et unikt passord denne fredagen. Bildene på hver av CD-ene var merket med et unikt ID-nummer.

Tingretten avviste at noen av de andre ID-numrene ble funnet i bildene som ble publisert i media.

- Retten tilføyer for fullstendighetens skyld at det ikke foreligger offentliggjorte bilder denne dagen som kan føres tilbake til andre bistandsadvokater, sa tingrettsdommer Haugen.

BLIR FJERNET: Bistandsadvokat Sigurd Klomsæt. Foto: Petter Emil Wikøren

Utelukker ikke politilekkasjer

Klomsæt har selv hevdet overfor retten at hele lekkasje-saken har bakgrunn i at noen prøver å skade ham.

Tingrettsdommer Haugen avviste under pressekonferansen at noen fra politiet kan ha lekket de aktuelle bildene, men avviser ikke at politiet kan ha lekket i andre saker, som rekonstruksjonen. Dette blir etterforsket av spesialenheten, ifølge Haugen.

Retten tror ikke at Klomsæt personlig har kopiert CD-en, men mener at det ble gjort av en person tilknyttet hans kontor. Retten mener dette har skjedd i overenstemmelse med Klomsæt, og behandler lekkasjen dermed på samme måte som om den skulle vært gejnnomført av ham selv, ifølge Haugen.

- Klomsæt er som offentlig oppnevnt bistandsadvokat uansett ansvarlig, sa tingrettsdommer Haugen.

Under etterforskning

For retten var det avgjørende at de mener lekkasjene er brudd på god advokatskikk, og at andre bistandsadvokater og politiet har pekt på negative konsekvenser av lekkasjene i sitt arbeid.

Totalt 18 bistandsadvokater har uttalt seg i saken, og de har uten unntak vært negative til hvordan dette har påvirket deres arbeid i saken.

Retten håper også at reaksjonen mot Klomsæt vil fungere preventivt mot lekkasjer fra politiet.

Uavhengig av tingrettens avgjørelse vil politiet i Asker og Bærum fortsette sin etterforskning av Sigurd Klomsæt.

Inntil da kan Klomsæt praktisere som advokat som vanlig i andre saker.

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. Klomsæt får ikke være bistandsadvokat i terrorsaken

 2. Presse-topp om dommer: - Opptrer som redaktør

 3. Lagmannsretten omgjør Klomsæt-frifinnelse

 4. Vil frata Klomsæt bevillingen

 5. Politioverbetjent innrømmer feil i Klomsæt-saken

Fra andre aviser

 1. Sigurd Klomsæt ute av terrorsaken

  Fædrelandsvennen
 2. Klomsæts oppnevning som bistandsadvokat tilbakekalles

  Aftenposten
 3. Offentliggjør Klomsæts skjebne som bistandsadvokat

  Bergens Tidende
 4. Klomsæt får ikke fortsette som bistandsadvokat

  Aftenposten
 5. Høyesterett avviste Klomsæt-anke

  Aftenposten
 6. Klomsæt krever politiets harddisk utlevert

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no