I AVHØR: Anders Behring Breivik sitter i nytt avhør med politiet i dag. Her fra fengslingsmøtet 6. februar. Foto: Scanpix

Breivik i avhør: Ringte ikke trusselsamtale

(VG Nett) Anders Behring Breivik avviser at det var han som ringte en trusselsamtale til departementenes servicesenter fire måneder før terroraksjonen.

 • Gordon Andersen
 • Marianne Vikås
 • Dennis Ravndal
 • Morten S. Hopperstad

Artikkelen er over åtte år gammel

Anders Behring Breivik har i dag vært i politiavhør. Der har han blant annet svart endelig på at det ikke var han som ringte til departementenes servicesenter i mars 2011 og snakket om et angrep på AP-politikere, AUF-ungdommer og et manifest.

Har ringt, men ikke trussel

Tidligere har Breivik sagt at han har ringt inn en samtale, men nå er han fast bestemt på at han i all fall ikke står bak denne konkrete samtalen som skal ha funnet sted fire måneder før terrorangrepet.

- Han har ikke blitt konfrontert med at han har løyet. Det er etter at han har fått høre det konkrete innholdet i det som skal ha blitt ringt inn at han er helt sikker på at det ikke er han som står bak, sier forsvarer Odd Ivar Grøn til VGNett.

Kan ikke huske

Ifølge Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad har Breivik tidligere hatt problemer med å huske noe fra den samtalen han selv skal ha ringt inn.

- Han sier at han har ringt departementet, men sier at han ikke kan huske hva innholdet i samtalen var og at han ikke kan huske nøyaktig når han ringte. Han er imidlertid klar på at dette skjedde under planleggingen, har Lippestad tidligere sagt til VG Nett.

Politiavhør

En ansatt ved sentralbordet i regjeringskvartalet har i politiavhør forklart at hun mottok en telefonsamtale fra en mannsperson som skjelte ut regjeringen, Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland. I tillegg skal mannspersonen ha sagt noe om å skyte AUF-ere og skal også ha snakket om et manifest.

Kvinnen som mottok samtalen har i avhør sagt at hun er usikker på tidspunktet for samtalen, men at hun tror det kan ha vært i mars 2011 - fire måneder før regjeringskvartalet ble bombet av Breivik.

I politiavhør opplyser kvinnen at hun opplevde telefonsamtalen av en slik karakter at hun varslet sin overordnede, men det skal ikke ha skjedd noe utover det.
Breivik sier i politiavhør at han selv har ringt Departementenes servicesenter, men at han ikke har sagt noe av det som denne kvinnelige ansatte skal ha sagt til politiet.

- Hva er hans forklaring på det kvinnen forklarer?

- Han mener det må være en tilfeldighet, sier Grøn.
I slutten av januar ble det full stopp i avhørene av massemorderen fordi politiet ikke kunne garantere hans tilgang på PC etter at rettssaken er over i juni.

Behring Breivik nektet å snakke med politiet før de kunne garantere ham PC-tilgang under hele soningen etter rettssaken. Det ville ikke politiet gjøre.

- Har de kommet til enighet?

- Jeg vil heller si at de har kommet til en felles forståelse om hva politiet kan forplikte seg til og ikke, sier politiadvokat Tord Jordet til VG Nett.

LES OGSÅ: Utøya-fornærmede lo av Breivik i retten

Spør om terrormål

Dagens politiavhør vil handle om tidligere avhør, og noen nye spørsmål til disse. Det er også varslet at politiet vil spørre Breivik om andre terrormål han har hatt.

Det er gjort 27 avhør av siktede så langt, på til sammen 170 timer. Det er skrevet 815 sider resyme av disse avhørene.

Da politiet gjennomførte en pressekonferanse på mandag, uttalte etterforskningsleder John Roger Lund at man ikke vil fortelle hva som blir tema i de neste avhørene.

- Siden siktede nå fritt kan lese hva vi ønsker å avhøre ham om, ønsker vi ikke å gå nærmere inn på dette, sier Lund.

BAKGRUNN: SE HELE VGTVS SENDING FRA FENGSLINGSMØTET HER

Flere terrormål

VG har tidligere skrevet om Breiviks terrormål både mot NRK, Aftenposten, VG og Arbeiderpartiets hovedkontor. Breivik har også uttalt seg mye i avhør om hvorfor han til sist valgte å angripe regjeringskvartalet og AUF-leiren på Utøya.

Han har omtalt dette angrepet som en plan B i forhold til opprinnelige planer.

Flere artikler

 1. Breivik innrømmer telefonsamtale til departementet

 2. Vil ta beslag i telefonsamtaler til departementet

 3. Politiet har konfrontert Breivik med utenlandsreiser

 4. Her er listen over Breiviks terrormål

 5. Breivik får lese ofrenes avhør

Fra andre aviser

 1. Breivik nekter for trusselsamtale

  Bergens Tidende
 2. Breivik avviser å ha ringt inn trusselsamtale

  Fædrelandsvennen
 3. Breivik erkjenner telefon til regjeringskvartalet

  Bergens Tidende
 4. Breivik erkjenner telefon til regjeringskvartalet

  Fædrelandsvennen
 5. Terror-siktet nekter for trusselsamtale

  Aftenposten
 6. Breivik erkjenner telefon til regjeringskvartalet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder