Abid Raja om Grande-opprøret: Ingen lederstrid i Venstre

HELSFYR (VG) Abid Raja er nevnt som en ny leder i Venstre. Men til VG avviser han at det er en lederstrid i partiet.

Finanspolitisk talsperson Abid Raja, av mange pekt på som en mulig ny leder i Venstre, var nylig sykemeldt etter å ha blitt baksnakket av Trine Skei Grande.

Under partiets landsstyremøte lørdag spurte VG Raja om hva han tenker om at han selv blir nevnt som en mulig ny leder i partiet:

– Jeg setter stor pris på å bli fremsnakket slik, men det er ikke en aktuell problemstilling. Det er ikke noe opprør mot Trine. Det er viktig at vi samler oss og snur skuta, sier Raja til VG.

– Målingene er begredelig lesning. Hele partiet har et felles ansvar for å gjøre noe med det, legger han til.
les også

Sentrale kilder i Venstre: Trine Skei Grande bør gå av neste år

Torsdag og fredag denne uken har flere partifeller av Grande sagt til VG, NRK og andre medier at de mener Grande ikke lenger er rett person til å lede partiet. Det handler blant annet om distriktspolitikken og evnen til å håndtere interne problemer, mener kritikerne.

Den andre som er blitt nevnt som en ny leder er Sveinung Rotevatn, men også han avviser at det er et opprør mot Grande.

– Dette tenker jeg ingenting på. Vi har en leder og jeg støtter den lederen. Jeg kjenner meg ikke igjen i kritikken mot henne, sier Rotevatn til VG.

– Men sentrale kilder ber Trine om å gå av som leder i 2020, kan ikke det kalles et opprør?

– Nei, det er åpenbart ikke noe opprør i partiet. Det er vanskelig å forholde seg til det som kommer fra to-tre anonyme kilder, sier Rotevatn.

MULIG NY LEDER: Sveinung Rotevatn er nevnt som en som kan overta for Trine Skei Grande i 2020. Foto: Helge Mikalsen

Gikk til motangrep

Under debatten i landsstyremøtet var Trine Skei Grande offensiv midt i kritikken hun har møtt de siste dagene.

– De siste dagene har vært vanskelige. Det gjør meg trist og lei meg, på vegne av partiet, sier Grande.

Hun gikk rett i strupen på dem som krever at hun allerede nå skal signalisere at hun ikke stiller til gjenvalg i 2020. Tvert imot, Grande viste ingen tegn til å ville kaste inn håndkleet.

– Det som har bekymret meg er at partiet skal stå i dette. At våre hardtarbeidende politikere dag etter dag skal bli møtt med medieoppslag som ikke handler om politikk, fortvilte Grande.

Samle troppene

Rett etter debatten fikk VG en samtale med Grande, som sier at hun nå skal jobbe for å få partiet til å stille seg bak henne.

– Nå skal vi samle troppene, som du hører er det veldig god stemning, og så skal vi løfte de politiske sakene.

– Men hvordan påvirker det deg når sentrale kilder ber deg signalisere allerede nå at du ikke stiller til gjenvalg i 2020?

– Jeg forholder meg til det som blir sagt på talerstolen her, som er veldig mye støtte. Veldig hyggelig og fullt av pågangsmot.

– Men du sier du blir lei deg, vil du ta et oppgjør på bakrommet med dem som har kritisert deg?

– Nei. Jeg ser at organisasjonen blir lei seg fordi de bruker fritiden sin og så ser de at noen kilder har lyst på en annen agenda. Sjøl blir jeg ikke lei meg, men jeg tenker at farken heller, dette skal ikke få ta gnisten fra Venstre.

– Føler du deg dolket i ryggen av dem som har gått ut med kritikken?

– Nei, såpass skal en leder tåle.

VG får fra en kilde i partiet beskrevet at hele landsstyremøtet var lagt opp til en samling i bunn, der man skulle gi støtte til Grande.

Det var uvanlig at partilederen holdt en kort tale og så åpnet for debatt, der nesten alle innleggene var for å hylle Grande. En kilde beskriver seansen som «forhåndsplanlagt».

Angrep anonyme kilder

I debatten etter Grandes korte tale, fikk hun støtte fra flere av dem som holdt innlegg. Petter N. Toldnæs, fylkesleder fra Agder og medlem i sentralstyret, angrep dem som har kommet med krav om lederskifte i partiet.

– Vi ser det er utfordringer og at vi ikke klarer å løfte sakene godt nok. Men: Det finnes ingen «quick fix», sier Toldnæs.

– Det er en god måte å løfte frem en debatt om lederskap, og det er en dårlig måte. Å gjøre det fem måneder før et valg er en dårlig måte, sier Toldnæs.

les også

Nå nytter det ikke grine, Trine

Fylkesleder Torgeir Anda fra Trøndelag Venstre kom med et knallhardt angrep på partifeller som har kommet med anonym kritikk mot Grande:

– Anonyme kilder som snakker bak ryggen på oss er ikke tøffe, de er ikke tydelige, og de er ikke troverdige. Det er de ikke for oss og det bør dere ikke være for dere i pressen, sier Anda.

– Tre eller fem personer er ikke noe opprør, det er litt uro, fortsetter han.

SELGER T-SKJORTER: Trine Skei Grande sammen med «distriktspsykopaten», Alfred Bjørlo ordfører i Eid kommune. Foto: Helge Mikalsen, VG

«Distriktspsykopat»

Ordfører i Eid kommune, Alfred Bjørlo, som av Grande skal ha blitt omtalt som «psykopat» ifølge VGs kilder, møtte opp med en T-skjorte med påskriften «Distriktspsykopat».

Han kom med angrep på statlig sentraliseringspolitikk, men styrte også unna å kritisere Trine Skei Grande.

– Jeg er en stolt distriktspsykopat og en stolt Venstre-mann, sa Bjørlo.

Etter debatten sa Bjørlo til VG at han ikke bærer nag til Grande, selv dersom hun har kalt ham psykopat.

– Dersom hun har kommet med en humoristisk slengbemerkning mot en masete ordfører i en helt annen setting, så var det ikke vondt ment. Jeg har et godt forhold til Trine, sier Bjørlo til VG.

Bjørlo selger nå T-skjortene til 250 kroner, som går til et lokalt krisesenter og en elevbedrift. han sier han stiller seg bak Grande frem til 2020.

– Dette «opprøret» er tatt helt ut proporsjoner. Dette er ikke tidspunkt for noen lederdebatt. Dersom det kommer en slik debatt frem mot 2020 så har vi gode navn. Både Raja og Rotevatn er to veldig dyktige politikere, sier den populære Venstre-ordføreren.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder