Filmet minitornado i Akershus: – Den var minst 100 meter høy

På vei hjem fra butikken fredag ettermiddag fikk Atle B. Østereng se noe han aldri hadde sett før. – Jeg trodde først det brant.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Litt før klokken 16 fredag var Atle B. Østereng, som til daglig jobber som teamleder i Coca-Cola, på vei hjem fra butikken.

– Jeg så en røyksky som sto rett opp fra trærne på jordet ved stallen til Hvam videregående skole. Jeg trodde først det brant, forteller han til VG.

les også

Spektakulær minitornado utenfor sørlandskysten

– Snurret sakte mot oss

43-åringen, som er bosatt på Neskollen i Nes kommune i Akershus, stoppet bilen og gikk ut.

– Jeg så at det var en virvelvind. Den må ha vært minst 100 meter høy. Den roterte sakte, jeg tror det skjedde på grunn av varmen, forteller Østereng.

Virvelvinden snurret ikke lenge før den gikk i oppløsning, og grunnet mangelen på vind sto den temmelig stille ute på jordet.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg så den. Jeg har aldri sett noe sånt før. Den snurret litt sakte mot oss, og så stoppet den og løste seg opp. Det varte kanskje i tre-fire minutter, utdyper han.

HØY MINI-TORNADO: Atle B. Østereng tok bilder av det uvanlige synet som møtte ham ved Hvam videregående skole fredag ettermiddag. Foto: Atle B. Østereng

Ble ikke redde

Flere forbipasserende fikk med seg det underlige værfenomenet på Hvam.

Sonja Skjellum var på vei til hytta sammen med familie og venner da hun så virvelvinden og gikk ut av bilen ved Hvam videregående skole.

– Vi har aldri sett sånt og trodde først at det var en tornado. Vi ble ikke redde, men spente og begeistret for å få oppleve dette:

– Det nærmeste vi kom var vel 100 meter, men det var ingen lyder fra virvelvinden, forteller hun til VG.

SETT PÅ AVSTAND: Flere personer i området rundt Hvam i Nes kommune så minitornadoen på lang avstand fredag. Foto: Tipser

les også

Vidar (55) fanget tornadoen på film: – Jeg har aldri sett noe lignende

– Ikke uvanlig om sommeren

Aslaug Skålevik Valved, statsmeteorolog i Meteorologisk institutt, forteller til VG at virvelvinder som den som ble fanget på video i Nes fredag ikke er uvanlig i Norge om sommeren.

– Årsaken er kombinasjonen av varm luft på bakken som stiger raskt til værs og ustabil vind:

– Du kan godt kalle det en minitornado. Det er i utgangspunktet det samme som det vi ser ofte ser i USA, på en mindre skala, sier Skålevik Valved.

Hun oppfordrer folk om å ikke gå for nær siden det er mye krefter i sving.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder