OVERVÅKNINGSKAMERAER: Bildet viser garasjen til justisminister Tor Mikkel Wara. Ifølge skiltene skal området være overvåket av kameraer. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avviser at Wara sa nei til kameraovervåkning

«Hvis mitt hjem blir mer overvåket nå tør jeg knapt å gå på do. Det er kameraer over alt!», skriver Tor Mikkel Waras samboer på Facebook.

Søndag kveld hevdet nettavisen Filter Nyheter at justisminister Tor Mikkel Wara hadde takket nei til politiets forslag om videoovervåking som en følge av de gjentatte trusselhendelsene mot ham den siste tiden.

les også

Nettavis: Wara ønsket ikke videoovervåking av huset

Senest natt til søndag begynte det å brenne i Frp-statsrådens bil utenfor huset der han bor.

Avviser påstandene

Hverken politiet eller Wara selv har ønsket å kommentere opplysningene til nettavisen.

I en personlig post lagt ut på sosiale medier natt til mandag tar Waras samboer Laila Anita Bertheussen bladet fra munnen, og avviser Filter Nyheters påstander på det sterkeste. Etter å ha takket for omtanken og ramset opp flere opplysninger i mediene hun er uenig med avslutter hun med følgende melding:

«Den «beste» kommer dog fra Filternyheter.no 10.03.2019:

«Waras familie sa nei til kameraovervåkning etter trusler – politiets etterforskning ble vanskeligere....ifølge Filter Nyheters kilder»
Dette er jo helt galskap. Er dette «gode, men ubekreftede rykter»?��
Hvor tar han det fra?

Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!

Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tilleg til all terroren vi utsettes for.»

Hun skriver imidlertid ikke noe om de tidligere har sagt nei til kameraovervåking.

I en epost til VG skriver Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit følgende:

– Før publisering kontaktet vi Bertheussen flere ganger for å få hennes kommentarer eller innspill til artikkelen, uten hell. Vi registrerer at hun senere har skrevet et Facebook-innlegg der hun er frustrert over ulike mediers dekning av trusselsaken. Når det kommer til fakta, er det ikke noen motsetning i det hun nevner – at det i dag er kameraovervåkning ved boligen – og vår artikkel, som fokuserer på situasjonen tidligere i etterforskningen.

Flere trusler

I den samme meldingen på Facebook skriver Bertheussen at samboeren var bortreist i helgen, og at hun lå å sov da det begynte å brenne i bilen utenfor huset. Hun tror hun ble vekket av politiet som sa hun ikke fikk lov til å gå ut av huset.

les også

Etterlyser svar fra politiet om Wara-brannen

Bertheussen mener VG bagatellisere brannen da det i VGs artikkel står følgende sitat fra politiet: – Det var ikke rare brannen, den ble raskt slukket. Vi har foretatt taktisk og teknisk etterforskning på stedet.

Hun kritiserer også VGs artikkel «Angrep mot Wara: Etterforskes som mulig hatkriminalitet». Her skriver VG: «En av teoriene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker er om branner, trusler og hærverk rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara er ment for å «polarisere og legge skylden på andre». Bertheussen mener dette er en konspirasjonsteori.

Tor Mikkel Wara har blitt utsatt for alvorlige trusler og hærverk flere ganger i løpet av de siste månedene. Så sent som i januar mottok han et trusselbrev, og en søppelkasse utenfor hjemmet hans ble påtent.

Bilen hans skal også ha blitt forsøkt påtent. Etter at huset ble tagget med beskyldninger om rasisme, etterforsket Politiets sikkerhetstjeneste truslene mot justisministeren.

TIDLIGERE: Ordet «rasist» ble tagget på veggen på Waras bolig og på bilen i desember i fjor. Foto: Krister Sørbø / VG

VG får bekreftet fra PST at de har overtatt etterforskningen, og at det er naturlig å se brannen i sammenheng med tidligere hendelser knyttet til justisministeren.

– Det er en lang rekke hendelser mot ham, så det er naturlig at de sees i sammenheng. Vi etterforsker, men det har ikke vært noe konkret å komme med. Utover det må vi komme tilbake på et senere tidspunkt, sier talsmannen.

Også Justisdepartementet er ordknappe i saken:

– Vi henviser til politiets sikkerhetstjeneste (PST) i denne saken, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Justisdepartementet Andreas Skjøld-Lorange til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder