Den første helnorske rakett på vei ut i verdensrommet

Torsdag ble Nucleus skutt ut i verdensrommet fra Andøya Space Center i Nordland. – Dette er et prosjekt som har kostet flere ti talls millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det sier Terje Vesterås prosjektleder for Nucleus i Forsvarsmateriell-produsenten Nammo til VG.

– Det er en stor dag og en fantastisk følelse å komme dit vi er nå, fortsetter Vesterås.

VGTV sendte den historiske begivenheten direkte. Etter planen skulle raketten vært skutt opp klokken 13.00, men ble utsatt på grunn av ustabile vindforhold. Men nå er raketten på vei ut til verdensrommet.

– Nå starter vi utviklingen av større motorer som igjen baner vei for å plassere små satellitter ute i verdensrommet, sier Vesterås.

Han forteller også at den vellykkede utskytningen åpner for utviklingen av sonderaketter, som kan brukes til forskning på den øvre atmosfæren, blant annet nordlysforskning.

– Dette koster mye penger, men vårt mål er å levere billigere og mer fleksible løsninger, sier Vesterås.

Andøya Spacecenter, tidligere Andøya Rakettskytefelt, ble etablert i 1962, er et norsk senter for blant annet oppskytning av forskningsraketter. I motsetning til tidligere raketter som er blitt sendt opp fra Andøya, har Nukleus også en norskutviklet motor.

les også

20 år siden raketthendelsen på Andøya: – Det nærmeste verden noen gang har vært atomkrig

Pluss content

NRK skriver at ingeniørene har jobbet kontinuerlig med dette prosjektet siden 2010, men startet arbeidet allerede i 2007

– Denne oppskytningen markerer at det er den første norske raketten som kan nå verdensrommet, forteller sjefingeniør for prosjektet, Adrien Boiron til NRK.

Fikk du med deg? Norsk astronom sentral: Avslørte 72 nye galakser i det ytre verdensrom

les også

Her tester de Norges første romrakett

Det er Raufoss-firmaet Nammo som har utviklet raketten – og de skriver på sine hjemmesider at motoren som er en type hybridmotor som aldri har vært brukt til dette formålet tidligere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder