POPULÆRE: Stillingene som grenader i Hæren har blitt ekstremt populære på kort tid. Foto: Anette Ask, Forsvaret

Søkerboom for Hæren: Hevder Norge er unike

På to år har Hæren gått fra 879 til 1862 søkere.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er ingen annen hær i verden som har det luksusproblemet vi har, hevder Rune Wenneberg, Hærens sjefsersjant.

I år kan han velge blant 1862 søkere til omkring 150 jobber som grenader i Hæren. Til sammenligning var søkertallene i 2017 og 2016 henholdsvis 1093 og 879.

Den voldsomme oppgangen forklarer Wenneberg med det han kaller en krevende og profesjonell førstegangstjeneste.

– Mange nordmenn litt oppi årene har nok opplevd en førstegangstjeneste med mye venting og dårlig lederskap. I dag, derimot, er du først og fremst soldat når du er til førstegangstjeneste i Hæren. Tilbakemeldingene er at de opplever det som krevende og utfordrende.

– Har den endringen skjedd på bare to år?

– Den har skjedd over tid, og stadig flere rapporterer at de trives i førstegangstjenesten i Hæren. De opplever å bli tatt på alvor, sier Wenneberg.

FORNØYD: Sjefsersjant Rune Wenneberg i Hæren. Foto: Anette Ask/Forsvaret

Telemark bataljon populær

Tidligere år har omkring halvparten av søkerne blitt innkalt til opptak, før omtrent 150 personer tilbys jobb.

– Det er alt fra profesjonelle infanterisoldater til helsepersonell, droneoperatører, sjåfører og skarpskyttere. Vi har et hundretalls ulike stillinger.

Hæren opplever likevel at svært mange av søkerne ønsker seg til Telemark bataljon, en avdeling som ofte sende styrker til utlandet.

– Fysisk krevende

Ifølge Wenneberg hender det ofte at andre land henvender seg til Norge for å lære av hvordan man får så høye søkertall til Forsvarets stillinger.

– Og hva er svaret?

– Det viktigste er at vi har verneplikten i bunn. De flere NATO-land avviklet jo verneplikten på 90-tallet, og da får ingen et forhold til hva forsvaret er for noe. De får ikke nærhet til hæren sin, mener han.

Jobben som grenader i Hæren innebærer fast stilling til du er 35 år gammel.

– Mange av jobbene er fysisk krevende. Det er som å være toppidrettsutøver. Mange går likevel over i andre stillinger og har mulighet for fast ansettelse med pensjonsalder på 60 år, sier Wenneberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder