NYE SALGSTALL: TO ESKER: De nye legemiddeltallene fra Folkehelseinstituttet viser at hver innbygger i Norge i snitt kjøpte to 20-pakninger med paracet i fjor. Foto: Robert S. Eik

Økt salg av paracet og ibux: Flere får smertestillende på resept

Paracetamol er fortsatt det mest brukte legemiddelet i Norge, og forbruket fortsetter å øke. I 2017 har salget økt med fem prosent.

Artikkelen er over ett år gammel

Det viser den ferske rapporten fra Folkehelseinstuttet, «Legemiddelforbruket i Norge 2013–2017», som ble publisert torsdag.

– Økt forskrivning av paracetamol til behandling av kroniske smerter, har trolig bidratt til at salget av store reseptbelagte pakninger øker, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug ved Folkehelseinstituttet.

Den ferske rapporten viser at legemiddelkostnadene i Norge har økt med hele 40 prosent på fire år.

To esker per innbygger

Ifølge rapporten utgjorde reseptfrie pakninger av paracetamol en andel på 35 prosent av det totale paracetamol-salget i 2017, noe som betyr at stadig flere får det smertestillende legemiddelet på resept nå enn før.

Tallene tilsvarer at hver innbygger i snitt kjøpte nesten to esker av 20 tabletter reseptfritt i løpet av et år.

Saksehaug mener det er vanskelig å si om man i dag lettere tar en tablett hvis man har vondt i hodet nå enn før.

– Hvis man bruker smertestillende riktig kan det være gode midler, men man må ikke bruke mer enn strengt tatt nødvendig.

Hun understreker at det hele tiden er fordeler og ulemper med all legemiddelbehandling.

Husker du? Slik er det hemmelige spillet om superdyre kreftmedisiner

Ibuprofen-salget øker med to prosent

Salget av paracetamol har ifølge Folkehelseinstituttet økt gradvis helt siden 1990, mens det reseptfrie salget har vært forholdsvis stabilt siden 2010.

I 2003 ble det tillatt å selge reseptfritt paracetamol i butikk.

Salget av reseptfri Ibuprofen økte med 1 prosent i 2017, mens det totale salget økte med to prosent.

Ifølge rapporten utgjorde reseptfrie pakninger av ibuprofen en andel på 53 prosent av salget i fjor.

Faktisk.no: Ikke gi Ibux eller Nurofen ved vannkopper

ØKT: Tabellen viser totalt salg av paracet i reseptbelaget og reseptfrie pakninger på apotek og dagligvare. Foto: Legemiddelforbruket i Norge 2013–2017

Henvendelser til giftsentralen

Senest i fjor meldte Folkehelseinstituttet at de stadig får flere henvendelser om selvpåførte paracetamolforgiftninger blant jenter mellom 15 og 19 år.

Bare i 2016 hadde Giftinformasjonen registrert 1667 hendelser hvor paracetamol var registrert som hovedvirkestoffet,

En studie utført av RELIS (Regionalt legemiddelinformasjonssenter) i 2015, med tall fra en av Norges største befolkningsstudier; Tromsøundersøkelsen – viste et høyt forbruk av smertestillende blant nordmenn.

VG+: Over 100 amerikanere dør daglig av overdose smertestillende medisiner
les også

Legemiddelverket advarer mot pillemiks

Råder mot pillemiksing

I 2012 advarte Statens legemiddelverk i Norge først mot å blande de to vanlige smertestillende medisinene Ibux og Paracet, noe mange gjør for å lindre smerte og få ned feberen.

Statens legemiddelverk har tidligere gått ut med råd om å først og fremst bruke paracetamol ved bruk av smertestillende og febernedsettende ettersom dette ikke har de bivirkningene som ibuprofen kan ha.

Dette blant annet som følge av en dansk studie som viste at unge menn som tar smertestillende med ibuprofen, får lavere testosteronnivåer.

LES OGSÅ: Norge dårligst i Norden på utprøvende behandling

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder