– Ja til million-medisinen Spinraza - men ikke for pasienter over 18 år

Beslutningsforum har vedtatt å innføre Spinraza-medisin til bruk for norske pasienter, etter flere måneder med forhandlinger. Nå får Thea (2) hjelp.

 • Camilla Fredstad Huuse
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg er utrolig lykkelig på Theas vegne. Nå får hun en alle tiders mulighet til å bli bedre, sier Theas mamma, Jeanett Johnsen (31) til VG få minutter etter at beslutningen om ja til medisin har nådd hjemmet deres i Stokke i Vestfold.

På et ekstraordinært møte i Beslutningsforum mandag ble det endelig ja til den dyre medisinen Spinraza, men foreløpig bare for pasienter inntil 18 år.

Jeanett Johnsen er glad på egen datters vegne, men mener beslutningen har en bismak:

– Det er bitterstøtt at pasienter over 18 år ikke får adgang til medisinen. Dette er en såpass liten pasientgruppe, at dette håper jeg det kan bli en endring på, sier Johnsen til VG mens datteren Thea sitter på fanget hennes.

Hun trodde ikke at Beslutningsforum skulle si ja til å innføre medisinen.

– Jeg trodde ikke de skulle si ja. Når de likevel gjør det, er det selvsat veldig gledelig for oss, sier en rørt mamma til toåringen.

Av hensyn til pasientene

I beslutningen heter det:

«Prisen som Biogen tilbyr er fortsatt svært høy, men av hensyn til pasientene kan nusinersen (Spinraza) innføres til behandling av barn (0 til fylte 18 år) med spinal muskelatrofi under følgende forutsetninger:

a) I avtalen med firmaet må det stå en klausul om rett til nye prisforhandlinger, dersom det skjer endringer i markedssituasjonen. b) Biogens tilbud innebærer at rabattert pris vil gjelde for alle doser som allerede er gitt så langt og for alle barn som i fremtiden innfrir de startkriterier som er satt....»

– Vi er glade for at denne vanskelige saken har fått en positiv beslutning. Det har vært krevende for pasienter, pårørende, oss i beslutningsforum og også andre involverte, sier leder Lars Vorland i Beslutningsforum.

Siden 23. oktober Spinraza vært gjenstand for intense forhandlinger mellom norske myndigheter og produsenten Biogen.

Legemiddelet omtales som et av verdens dyreste legemidler, og Beslutningsforum har tidligere uttalt at dette er den vanskeligste saken de noen gang har behandlet.

Før møtet hadde myndighetene kommet med et motbud til produsenten Biogen. Saken var eneste tema for telefonmøtet i Beslutningsforum for nye metoder.

Da medisinen ble vurdert første gang i oktober i fjor, ble avslaget begrunnet med at prisen var «uetisk høy».

Rundt femti norske pasienter med sykdommen Spinal muskelatrofi (SMA) venter på behandling.

En av dem er Thea Langemyhr (2), som VG har skrevet om her.

Reagerer på prisen

Det er allerede kommet reaksjoner på beslutningen som innebærer at det er pasienter opp ti 18 år som får medisinen.

Blant andre er SVs helsetalsperson Nicholas Wilkinson kritisk til dette aldersskillet. Han mener også voksne må tilgang til legemiddelet.

– SV går videre med forslaget om å tvinge medisinen til det norske markedet ved å bruke TRIPS-regelverket, sier Wilkinson, som mener produsenten Biogen tar for stor profitt.

Høyres Sveinung Stensland i Stortingets helsekomité, reagerer på legemiddelindustriens prispress:

– Det er en gledens dag for oss som har kjempet for å ta i bruk dette legemiddelet. Samtidig får det oss til å tenke over hvordan legemiddelindustrien prøver å strekke pris-strikken lengst mulig. Bare presset blir stort nok, så får de solgt sin medisin, vurderer Stensland.

Den nye prisen på legemiddelet etter motbudet fra staten, er ikke kjent, men Beslutningsforum forutsetter at prisen skal ned etter noen måneder.

«Ordningen skal evalueres etter seks måneder, og det skal da være nye forhandlinger basert på data fra medisinsk kvalitetsregister. Forhandlingene skal om mulig gjennomføres sammen med andre land, og man skal være sikret en pris som er lik eller lavere enn dagens pris og priser i tilsvarende land,» heter det i vedtaket.

Foto: Kristiansen,Tore

SMA er en dødelig muskelsykdom som i hovedsak rammer barn. Den svekker viktige muskelfunksjoner i ben, rygg og nakke, samtidig som den gir puste- og svelgevansker. Sykdommen utvikler seg raskt, og kan ikke reverseres. Uten behandling dør mange av barna før fylte to år.

les også

Kan bli Spinraza-ja på mandag: Slik er spillet om millionmedisinen

Medisinen har vært diskutert i Beslutningsforum, som bestemmer hvilke medisiner vi skal tilby ved norske sykehus, tre ganger. Sist møte var fredag 2. Februar. Mandag morgen ble det truffet en ny beslutning i et telefonmøte, etter at staten hadde kommet med et motbud til produsentens pris på 1 million kroner pr. brukerdose.

Spinraza er den eneste medisinen på markedet som har livsforlengende effekt for pasienter med SMA. Prisen Norge har fått på medisinen er hemmelig, men uten rabatter koster Spinraza syv millioner kroner første behandlingsår per pasient (syv sprøyter à 1 million kroner), og 3 millioner kroner påfølgende år (tre sprøyter per år resten av livet).

les også

Millionmedisinen Spinraza behandles for tredje gang: – Ventetiden har vært forferdelig

Spinraza er produsent av legemiddelfirmaet Biogen, som har tjent store penger på medisinen. I fjerde kvartal 2017 tjente selskapet 365 millioner dollar, ifølge Reuters. Spinraza ble godkjent i USA lille julaften 2016, mens Europa ga medikamentet markedsføringstillatelse våren 2017. Norske myndigheter har forhandlet siden 23. oktober 2017.

– Denne saken har tatt tid fordi det har vært stort gap mellom prisen firmaet tilbyr og den prisen myndighetene kan akseptere, sa forhandlingsleder Asbjørn Mack til VG før dagens avgjørelse.

Mer om

 1. Medisin
 2. Helse

Flere artikler

 1. Kan bli Spinraza-ja på mandag: Slik er spillet om millionmedisinen

 2. Enighet om kriteriene for Spinraza-behandling

 3. Millionmedisinen Spinraza behandles for tredje gang: – Ventetiden har vært forferdelig

 4. Ekstraordinært møte om millionmedisin mandag

 5. SV vil løse Spinraza-konflikten ved å produsere medisinen i Norge: – Har ventet lenge nok

Fra andre aviser

 1. Ja til medisinen Spinraza

  Aftenposten
 2. Aftenposten mener: Et nei er noen ganger en nødvendig medisin

  Aftenposten
 3. Legemiddelfirmaer må gi pasienter gratis medisin

  Bergens Tidende
 4. Voksne SMA-pasienter mener det er lovstridig at de ikke får medisinen Spinraza

  Bergens Tidende
 5. SMA Norge går til søksmål mot staten etter Spinraza-nei til voksne

  Bergens Tidende
 6. Siri (50) er for gammel til å få medisinen hun trenger

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder