DØMT: Høyesterett har dømt den pensjonerte overlegen for snoking i pasientjournal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lege dømt i Høyesterett for snoking i pasientjournal

Høyesterett har dømt en pensjonert overlege for uten tillatelse å ha gått inn i en pasientjournal. 72-åringen er ilagt en bot på 15.000 kroner.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dommen mot mannen falt i landets øverste domstol fredag, skriver ABC Nyheter.

Han ble dømt for brudd på helsepersonelloven, og har etter Høyesteretts vurdering blandet rollen som overlege og privatengasjert sakkyndig. Ifølge avisen har legen påtatt seg private sakkyndigoppdrag for forsikringsselskaper, og fått kallenavnet «Dr. No» av pasienter i klagesaker.

les også

Tilsynssak mot Haukeland sykehus: Fjernet tykktarm ved en feil

Saken stammer fra en kollisjon i 2002, da en da tolv år gammel jente fikk nakkeskade. Siden den gang har hun vært i konflikt med forsikringsselskapet om erstatningsbeløpet. Like før saken skulle opp til ankebehandling i lagmannsretten i 2016 ble legen engasjert av forsikringsselskapet som privat sakkyndig. Han gikk da inn i pasientens journal via sykehusets datasystem og hentet ut opplysninger uten hennes samtykke.

les også

Operert i feil fot: – Det er totalt uforsvarlig

Legen fikk en advarsel fra Statens helsetilsyn i 2017. Tidligere i høst ble han frikjent for brudd på helsepersonelloven i lagmannsretten, men nå har altså Høyesterett kommet fram til motsatt konklusjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder