UVÆR: Widerøe-flyet som skulle lande på flyplassen i Bodø måtte tilkalle slepebil i den kraftige vinden. Foto: Privat

Widerøe-fly blåste inn i slepebil på vei til gate

Et Widerøe-fly blåste inn i en slepebil og en buss med 40 passasjerer veltet i uværet i Nordland. Ingen ble skadd i hendelsene.

– Det var så kraftig vind at flyet hev på seg. Vi satt på venstre side. Plutselig ser vi slepebilen komme mot oss og støtte borti propellen. Da skjønte vi at alt ikke var som det skulle være, forteller Svein-Magne Tunli, som var passasjer i flyet, til Avisa Nordland.

Tunli forteller at en kraftig sidevind tok tak i slepebilen og vrengte den inn mot flyet.

– Jeg merket at flyet ristet. Da vi var cirka 100 meter unna ser jeg det blinkende lyset ved propellen nærmer seg bilen. Det var rolig i flyet, men voldsomt å komme ut til brannbiler og beredskap, sier han til VG.

Widerøe bekrefter hendelsen, som skjedde torsdag kveld.

Les også: Varsler ekstremvær i natt

– Det var så glatt at vi ikke tok sjansen på å takse inn. Derfor ble det tilkalt personell for å taue flyet. Det er et forferdelig vær og ei vindrosse tok i flyet slik at bilen havnet i propellområdet, forteller kommunikasjonsdirektør i Widerøe, Silje Brandvoll.

Massivt regnvær: Dette skjer hvert femte til tiende år

Flyplassen stengt

Uværet skapte mer trøbbel for flyplassen i Bodø, som måtte stenge. Fredag morgen er den fremdeles stengt.

–Vi har stengt frem til klokka 09:00 foreløbig. Etter det tar vi en ny vurdering, så får vi se om det er mulig å åpne eller om det blir ytterligere stenging. Det er ganske frisk vind, opp mot 60 knop, forklarer Roger Henriksen, operativ sjef for Bodø Lufthavn.

Stengingen av Bodø lufthavn skaper også problemer for andre flyplasser i nord.

– Bodø er en hub for lufthavner i Lofoten og Helgeland, så når vi stenger blir de flyplassene også påvirket. En rekke fly, både innlands- og utenlandsreiser har blitt kansellert som følger av uværet.

Henriksen forklarer at været har ført til en hektisk natt på flyplassen.

– Det er flyselskapene som har ansvar for å bestille hotell til passasjerer som ikke får reist, men fulle hoteller har ført til at 40 til 50 passasjerer har overnattet på flyplassen. Vi har stilt med tepper og utvidede åpningstider, i tillegg at privatpersoner har stilt opp og tilbudt husly.

Sjekk også: Her kan du sjekke hvor mye det blåser nå

BEREDSKAP: Brannbiler og beredskap møtte passasjerene på flyet som fikk en dramatisk landing i Bodø torsdag kveld. Foto: Privat

Bussvelt

Klokken 21.30 meldte politiet i Trøndelag at en buss med 40 passasjerer hadde veltet i Bindal, mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Hendelsen skal ha skjedd ved Holm fergeleie.

Høy vannføring: – Fare for liv og helse

– Vitner meldte fra om at bussen har veltet og ligger på siden. Vi har ikke oversikt over situasjonen ennå, men er på vei til stedet, opplyser politiet i Trøndelag til NTB.

To lastebiler veltet også i det samme området. Ingen ble alvorlig skadd i hendelsene.

Tak blåste av

Politiet fikk også nok å gjøre i regionen.

Klokken 20 meldte politiet om et tak som hadde blåst av et hus i Sundby i Salten, og ifølge brannvesenet var flere tak i ferd med å blåse av i området. Også trær har blitt tatt av stormen.

Fikk du med deg? Stor flomfare - stor snøskredfare - og så kommer adventstormen

Brannvesenet måtte dessuten rykke ut til Masternes i Saltdal etter melding om brann. Årsaken til brannen viste seg å være et tre som hadde falt over en høyspentledning.

Natt til fredag fikk politiet melding om flere veltede trær, takplater som var tatt av vinden og veltede gjerder i Saltdalen og Bodø.

Strømproblemer

Flere husstander i fylket har dessuten vært uten strøm. På det meste var 612 husstander i fylket uten strøm, ifølge Helgeland Kraft. Klokken 20.30 meldte kraftselskapet at 260 kunder er uten strøm, blant annet fordi et grantre ligger over en høyspentlinje.

Også lenger nord er uværet i full gang flere steder. Hele Lavangen kommune i Sør-Troms mistet torsdag kveld strømmen, melder NRK. Tre kommuner i Troms ble rammet av strømbruddet.

I Lavangen er det er bestemt at skolen vil bli stengt fredag og det er satt ned en egen krisestab for å være forberedt på skader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder