TIL BYSTYRET: Geir Lippestad da han presenterte oppkjøpet av Hafslund i april. Nå går han tilbake til bystyret. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Lippestad ville gå av før Boligbygg-saken: – Raymond Johansen ba meg bli sittende lenger

Geir Lippestad (Ap) gir seg som byråd og skal tilbake til advokatyrket. Han blir erstattet av Statkraft-direktør Kjetil Lund.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er en vurdering jeg har tenkt på en stund siden i høst. Jeg ønsker å gå tilbake til faget mitt som advokat, men så kom saken i Boligbygg og Raymond Johansen ba meg bli sittende lenger, frem til vi fikk god struktur i selskapet, sier Lippestad til VG om hvorfor han går.

Lippestad var som byråd ansvarlig for det kommunale selskapet Boligbygg, og har vært i hardt vær på grunn av bråket rundt selskapet. Det blir nå gransket fra flere hold.

Den avgåtte byråden til VG tidligere: Lippestad har lagt Breivik bak seg – vil være politiker resten av livet

Likevel avviser Lippestad at det er derfor han går.

– Vi har gjort to ting: Vi snur hver stein for å komme til bunns i saken og nå kommer det flere granskninger. Boligbygg har anmeldt en konsulent og Økokrim har siktet ham. I tillegg har jeg skiftet ut styret og styret har fått ny daglig leder. Da har jeg gjort det jeg kan som overordnet ansvarlig, sier han.

I 2018 returnerer han til advokatfirmaet Lippestad.

Johansen: – Utmerket innsats

TAKKNEMLIG: Raymond Johansen roser Geir Lippestad for jobben han har gjort i byrådet. Foto: Helge Mikalsen VG

Byrådsleder Raymond Johansen bekrefter at Lippestad ville gå før Boligbygg-saken, og sier han ba ham fortsette.

Johansen mener Lippestad har gjort en «utmerket innsats» som byråd, og viser blant annet til håndteringen av flyktningssituasjonen i høsten 2015 og kjøpet av Hafslund. Også Lippestad er spesielt fornøyd med kjøpet.

Husker du? Geir Lippestad tredoblet inntekten

– Geir er en veldig etterspurt person og har gjort en god jobb. Han fortsetter i bystyret for Ap og jeg tror vi vil se mer til han i politikken senere, sier Johansen.

Nå skal Lippestad fortsette i bystyret.

VG hadde et stort intervju med Lippestad da han forsvarte Anders Behring Breivik:

Ansvarlig for Boligbygg

Dagens Næringsliv avslørte tidligere i høst tvilsomme kjøp av leiligheter for 222 millioner kroner fra konkursgjengangerne. Det har ført til korrupsjonssiktelser, bytte av styret i selskapet og granskning av Kommunerevisjonen. Boligbyggs administrerende direktør har også trukket seg fra stillingen.

– Jeg er veldig glad for at Geir sa ja til å håndtere saken. Nå er styret byttet ut og ny daglig leder er ansatt. Jeg mener foretaket har gode forutsetninger til å håndtere en krevende situasjon fremover. Det har Geir bidratt godt til, sier Johansen.

Fikk du med deg? Boliggiganten mener eiendommen er verdt 147 millioner kroner – retten kom frem til 115

– Saken har vært veldig krevende. Det er et stort og viktig foretak og det er uhyre viktig at en ny ledelse gjenreiser tilliten til selskapet, sier Lippestad.

Kjetil Lund (Ap) vil erstatte den avgåtte byråden. Lund er direktør for myndighetskontakt og klimapolitikk i Statkraft og tidligere statssekretær i Finansdepartementet.

Flytter på byråder

NY JOBB: Inga Marthe Thorkildsen får også ny stilling i dag. Foto: Frode Hansen VG

Samtidig som Lippestad gir seg, rokerer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på to andre byråder.

Tone Tellevik Dahl (Ap) går fra stillingen som byråd for oppvekst og kunnskap til stillingen som byråd for eldre, helse og arbeid. Inga Marte Thorkildsen (SV), som nå er byråd for eldre, overtar Dahls byrådspost.

Fikk du med deg? Ap-Lippestad fillerister Listhaug fra kirkebenken

– Tone Tellevik Dahl og Inga Marte Thorkildsen er begge dyktige, erfarne og handlekraftige byråder og rokeringen vil styrke begge saksområdene, sier Johansen i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder