Havet varmes dramatisk opp

Norske forskere frykter følger for Golfstrømmen

BERGEN (VG) Temperaturen i enorme havmasser på bunnen av Norskehavet stiger dramatisk. Kurven skremmer norske havforskere.

Artikkelen er over 21 år gammel

Det forskerne ser, kan være begynnelsen til en stor omlegging av strømforholdene i Norskehavet, Grønlandshavet og Barentshavet - med konsekvenser for Golfstrømmen.

- Det er noe som skjer, som vi aldri har sett før, sier oseanograf Svein Østerhus ved Geofysisk institutt i Bergen. Han redegjør sammen med flere forskerkolleger for de oppsiktsvekkende endringene i en artikkel som nå er antatt av det internasjonale klimatidsskriftet Journal of Climat.

Stor økning

- De enorme vannmengdene som ligger på mellom 2000 meters dyp og opp til 1000 meter, er i ferd med å bli raskt varmet opp. Siden 1986 har temperaturen steget bratt og jevnt med nesten 0,1 grad.

- Det høres gjerne ikke mye ut, men på grunn av den store varmekapasiteten i vann og de enorme havmassene, tilsvarer dette en temperaturøkning i hele atmosfæren over havene - på 30 grader Celsius, sier Østerhus.

Han peker på at havet har en kolossal kapasitet til å oppta varme. Bare de tre øverste meterne i havet har samme varmekapasitet som hele atmosfæren over.

- Hvis det skjer en oppvarming i den skalaen vi har sett på bunnen av Norskehavet, vil det før eller siden få konsekvenser for hele havet. Har vi først varmet opp havet, nytter det ikke å stanse klimautslipp. Da er det allerede gjort, sier Østerhus.

Rene kaos

Når forskerne sperrer opp øynene, er det også fordi Norskehavet er verdens mest veldokumenterte når det gjelder havstrømmer og temperatur over så lang tid. Siden 1950 har forholdene i havet uten stans vært registrert - uten at havforskerne har funnet annet enn stabile forhold.

Nå viser kurven at de stabile forholdene er avløst av det rene kaos.

Grønlandshavet har ett av verdenshavenes tre «sluk», hvor havvann blir avkjølt slik at det synker helt til de store dyp, og strømmer mot Ekvator.

- Vi vet at i løpet av ett til to år var det bom stopp i Grønlandshavet. Kranen ble rett og slett skrudd av. Årsaken kjenner vi ikke, men det har sammenheng med vindforholdene, sier Østerhus.

Fisken kan forsvinne

Ett av de mest skremmende trekkene ved dette, er at nedsynkningen av havvann i Grønlandshavet regnes for en av drivkreftene i Golfstrømmen.

Men Østerhus tror ikke Golfstrømmen stanser.

- Det er imot fysikkens lover. Men strømmen kan ta en annen lei, den kan også bli sterkere eller noe svakere. Det kan bety at vi får det like mildt eller til og med mildere langs norskekysten. Det kan bety at Barentshavet vil bli varmere. De foreløpige målingene viser at Golfstrømmen er stabil.

- Det vi imidlertid ser, er at Norskehavet blir kaldere, i de dybdene som er aktuelle for fisk. Det kan endre næringsgrunnlaget og dermed føre til at fisken forsvinner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder