RØDT FOR REGN: Det er store nedbørsmengder som er ventet over Vestlandet fra fredag kveld til utpå ettermiddagen lørdag. De gule feltene kan få inntil 150 mm på 24 timer. Foto: Kart: StormGeo

Voldsom nedbør i natt: – Kan bli ekstremt

Meterologisk institutt advarer mot å kjøre over fjellet, og SAS ber passasjerer booke om flybilletter.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er nedbør og glatt flere steder i landet natt til lørdag, men været blir verre utover lille julaften.

Fredag kjørte tusenvis av nordmenn gjennom landet for å rekke hjem til jul. I år kan det ha vært ekstra mange som la turen til bittelille julaften, etter at meteorologisk institutt advarte mot å reise over fjellene lille julaften på grunn av farlige værforhold.

Men kjøreforholdene er heller ikke enkle den 22. desember. Politiet har meldt om glatte veier og utforkjørsler flere steder i landet fredag.

– Det er i dag ruskeværet begynner. Fra i kveld av vil nedbøren også øke på vestlandet og fjellet i Sør-Norge. Det vil bare stå på og bøtte ned gjennom hele morgendagen, sa meteorolog Ina Ynnesdal i StormGeo fredag.

UVÆRSJUL: Slik fortoner været seg for Meteorologisk institutt. Men regnværet setter inn allerede fredag kveld. Foto: ILL: DNMI

Fredag viser værovervåkningen at den aller tyngste nedbøren flytter seg litt sørover. Den økte overvåkingen av situasjonen avsluttes derfor for Sogn og Fjordane, og erstattes med et OBS-varsel om mye nedbør for denne regionen.

Opptil 150 mm nedbør i vest

Fortsatt er det ventet svært mye nedbør i Hordaland og Rogaland, med maksverdier på 150 mm i indre og midtre strøk av Sunnhordland.

– Grovt sett er det områdene sør og vest for Folgefonna som får mest, sier statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til VG.

NVE øker sitt varsel om både flom og skred til oransje nivå for deler av Vestlandet, på grunn av den veldige nedbøren, som ventes å føre til snøsmelting langt til fjells. Dette kan sjekkes på Varsom.no.

Juleværet: Varsler hålkeføre

Mange fjelloverganger er allerede stengt eller kolonnekjørt, og det blåser vestlig stiv kuling flere steder. Lørdag blir det mildere, men ikke enklere føre.

– At det blir mildt i morgen kan fort føre til andre ting som kan skape trøbbel, som oversvømmelser og ras. Det er veldig uforutsigbart hvis man skal kjøre. Følg med hvis du skal ut og ferdes, råder StormGeos Ynnesdal.

STORM: Man vil merke de farlige værforholdene flere steder i landet lørdag. Selv om det er ekstra glatt fredag, anbefaler Meteorologisk institutt de som må kjøre å kjøre mens de kan. Foto: Graf: StormGeo

Mange utforkjørsler på glatte veier

I Trøndelag politidistrikt har det vært seks utforkjørsler fredag som knyttes til glatte veier fredag morgen.

– Det har vært nullføre og det kommet noe nysnø oppå det. Det kan være at folk ikke kjører etter forholdene, kanskje de har det travelt før jul, sier operasjonsleder Viola Elvrum som tror det skal gå fint på veiene så lenge folk kjører forsiktig.

I Nordland har de hatt enda større problemer med veiføret. Der har blant annet to vogntog sklidd av veien og blokkert E6 over Hamarøy.

– Det er svært glatt på veiene. Vegmeldingssentralen har alle ressurser ute og jobber på spreng for å gjøre det kjørbart, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilson i Nordland politidistrikt.

Også i Møre og Romsdal har politiet hat utfordringer med trafikken veier fredag morgen, men det varierer fra område til område hvor glatt et er.

– Vi oppfordrer til å forsiktige, men heldigvis er det ingen alvorlige skader knyttet til noen av ulykkene i dag, sier operasjonslder Jan Helge Kjøl.

Leste du? Dødstallene etter orkanen Maria kan være på over tusen

– Kan bli ekstremt

Selv om kjøreforholdene kan være kinkige fredag, oppfordrer Løvdahl særlig de som må komme seg over fjellene før jul på det sterkeste å kjøre nå. Lørdag blir det nemlig storm i Trøndelag og Nordland, og store nedbørsmengder på Vestlandet.

– Nå er det vind, sludd og snøbyger. Stort sett er snøbygene lengst nord, og går over til regnbyger i Midt-Norge og på lavlandet. Det er nok det som skaper de problemene, sier vakthavende meteorolog Rafael Løvdahl i Meteorologisk institutt.

– Det bærer preg av at det kan bli ekstremt på lørdag.

Når de farlige værforholdene slår innover landet på lille julaften vil det påvirke store deler av landet.

– Stormsenteret på land blir et sted nord i Nordland. Det er på sørsiden av stormsenteret man får mest vær. Så det kommer til å være farevarsler i hele landet fra Nordland og sørover i en eller annen form, sier Løvdahl.

I en pressemelding fredag anbefaler SAS de passasjerene som har booket en flytur lille julaften om å booke om billetten hvis de har mulighet.

Dette er ikke første gang meteorologene advarer om dårlig vær i julen.

HER VIL DET BØTTE NED: Nedbøren setter inn fra midnatt til lille julaften, og vil nå langt inn i landet og langt opp i fjellene. På vestlandet er det ventet 100 til 150 mm, men lokalt kan det komme enda mer. Foto: Kart: StormGeo

Snøskredfare og enda glattere veier lørdag

På Nordlandet og Vestlandet blir været kraftigst, men det blir også vanskelig Østafjells – og veiene vil bli enda glattere.

– I Telemark, på Sørlandet og på Østlandet er det kald luft ved bakken. Når varmluften kommer, kommer den først i høyden. Så når vi nå venter regn kan det fryse på bakken.

Når det blir storm til fjells, blir det også mildt og regn på bakkenivå. Det kan gi skredfare. I tillegg blir det en del vind utsatte stedet, forklarer Løvdahl.

NVE har sendt ut farevarsel for snøskred i grad fire.

– Så det blir skikkelig uvær.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder