Harriet er eldst i Nord-Europa

I dag fyller Harriet 110 år

- Kaker er jeg lei av, jeg vil heller ha konfekt, smiler Norges eldste innbygger, 110-årsjubilant Harriet Holm.

Stig Tore Laugen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Dagens bursdagsbarn er trolig ikke bare eldst i Norge, men i hele Nord-Europa.

- Hvorfor jeg er blitt så gammel? Det kan du spørre om. Jeg vet rett og slett ikke, og har heller ingen oppskrift på hvordan andre skal bli det, forteller Harriet fra sin faste plass i gangen i 3. etasje på Adamstuen omsorgssenter i Oslo.

- Men alkohol og tobakk liker jeg ikke, forteller hun.

- Er det noen kjekke karer å se på da?

- Her? Nei. De kjekke karene har jeg kjent før dem, smiler jubilanten, før hun etter å ha fått tenkt seg om, legger til at det finnes kjekke karer på omsorgssentret og.

Rundtur i Afrika

110-åringen som er født og oppvokst i hovedstaden, har vært gift en gang, men skilte seg. Hun har ingen barn og angrer heller ikke på det valget.

- Jeg har hatt et godt liv og har egentlig ingenting ugjort, forklarer Harriet og forteller om da hun i 1925 reiste rundt i Afrika og besøkte både Egypt og Israel.

- Vi hadde med oss en tolk fra Bennetts reisebyrå, forklarer den åndsfriske kvinnen som har reist rundt i store deler av Europa med bil, og gjerne forteller om turene.

Og apropos bil: Harriet var passasjer i den første bilen som kom til Norge, og hun prøvde også selv å kjøre opp.

Fikk slag

- Jeg øvelseskjørte en gang, men da hyttet en kvinne med neven mot meg i Brugata i Oslo. Da bestemte jeg meg for ikke å kjøre mer selv.

- Hvorfor hyttet kvinnen mot deg?

- Det fantes nesten ikke biler på den tiden og folk var ikke vant til å se dem, forklarer Harriet som er yngst i en søskenflokk på tre.

Tabletter og medisin er fremmedord. Slikt bruker hun ingenting av. Formen er også fin, og helst skulle hun bodd hjemme på Snarøya fortsatt - noe hun gjorde til hun ble 102 år gammel.

- Da fikk jeg slag og ble innlagt på Aker sykehus, forteller 110-åringen.

I rullestol

Men det er nok en umulighet. I dag er den tidligere telegrafisten avhengig av rullestol. Hun har også sterkt nedsatt hørsel og syn og klarer ikke å følge med i mediene.

Like fullt er 110-åringen brukbart orientert om det som skjer rundt henne. Og har ingen problemer med å fortelle hvem som er konge og dronning i Norge.

- Jeg har hørt at sønnen deres skal være så vakker, forteller Harriet.

Hun fikk telegram fra kong Harald på 100-årsdagen og trolig vanker det en ny hilsen fra Kongen i dag.

PS! Selv om hun selv foretrekker konfekt, lover bursdagsbarnet at det skal bli kake å få for dem som kommer innom på bursdagsselskap.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder